Elhallgatott India felderítője a Marsnál

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Bár sajnos keveset lehetett hallani róla a médiában, az indiai Mars Orbiter Mission-1 kétség kívül a 21. századi űrutazás egyik legnagyobb sikere volt. A küldetést végrehajtó Mangalaján-1 űrszonda az űrkutatás élvonalába katapultálta Indiát a 2010-es évek elején, ugyanis addig csak a Szovjetuniónak, az Egyesült Államoknak, és az Európai Űrügynökségnek sikerült űreszközt küldeni a már az ókori rómaiak által is megcsodált égitesthez. Ezzel egyidejűleg a természetesen India lett az első ázsiai ország, amely ilyen kiemelkedő tudományos és mérnöki sikert ért el a világűrben.

Furcsán hangozhat, de a legkiemelkedőbb szakasza a küldetésnek pont a Földön történt: az űrszonda fejlesztését és megépítését a többi űrhivatallal ellentétben az indiaiaknak szinte aprópénzből kellett kigazdálkodniuk, pontosabban 25 millió amerikai dollárból. Összehasonlításképpen, ennél még a NASA nemrégiben elindított CAPSTONE missziója is többe került (~32 millió dollár), pedig ott „csak” egy 60 centi hosszú, 25 kilós kisműholdról beszélhetünk. Ez a példa talán jól bemutatja, hogy mekkora eredmény volt az Indiai Űrkutatási Szervezetnek (ISRO), hogy ekkora költségvetéssel sikerült küldeniük egy több mint 1,3 tonnás szerkezetet a Marshoz. Az egyik vezető mérnök beszámolója szerint „takarékos” mérnöki munka segítségével tudták rekordalacsony összegért integrálni az űrszondát, ami ehhez képes rengeteg tudományos adatot sugárzott vissza több száz millió kilométeres távolságból.

Október 3-án jelentette be az ISRO vezetősége, hogy nyolc évnyi folyamatos tudományos adatgyűjtés és manőverezés után végleg kiapadtak a szonda üzemanyagkészletei, így már nem volt képes a napelemeit se a megfelelő irányba tájolni. Emiatt a szonda akkumulátorai gyorsan lemerültek, és ezzel párhuzamosan fokozatosan le is álltak a fedélzeti rendszerei. A Mangalaján-1 most már csak egy néma vándor a Vörös bolygó körül.

2013. november 5-én kezdetét vette a Mars Orbiter Mission-1 repülése a Sriharikota Űrközpontban. A szondát egy PSLV-XL rakétával indítottnak útnak. Kép forrása: ISRO

Az eszköz működését eredetileg 6 hónapra tervezték, de ezt többszörösen túlteljesítette azóta. Mivel leginkább egy technológiai demonstráció volt mint sem egy ízig-vérig tudományos misszió, így is tömérdek hasznos és értékelhető adatot és felvételt küldött vissza a Földre. Az elnyújtott, elliptikus keringési pályájának köszönhetően olykor távolról, teljes egészében le tudta fényképezni a bolygót. A közeli elrepülések során az égitest felszínformáit sikerült részletgazdagan megörökítenie a Mangalajánnak, de mindemellett az űreszköz szenzorai és egyéb műszerei a bolygó atmoszférájának sajátosságait is külön tanulmányozta.

Bár az ISRO terveit eléggé megbolygatta a koronavírus-járvány, az űrhivatal továbbra is elhivatott a Naprendszer égitestjeinek további űrszondás felfedezése iránt. A Csandraján-holdprogram 2019-ben sajnos nem úgy haladt, ahogy elképzelték: a Csandraján-2 küldetése leszállóegysége a Hold felszínébe csapódott a leszállás utolsó pillanataiban, amivel együtt a Pragyan névre keresztelt rover is megsemmisült (a misszió keringőegysége működépes és jelenleg is a Hold körül kering). A tervek szerint jövőre indulhat útnak a Csandraján-3, amikor újra megpróbálkoznak a felszínre történő sima leszállással, illetve a 2020-as évek második felében a Mangalaján-2 küldetést is elstartolhatják, ahol már egy marsjárót is épségben a felszínre szeretnének majd küldeni.

Részletes beszámolónkat a Mangalaján-1 küldetésről ezen a linken olvashatjátok.

A szonda első felvétele a Marsról. Kép forrása: ISRO

Forrás: Meant To Last 6 Mths, Mars Orbiter’s Life Ends After 8 Yrs | Bengaluru News – Times of India (indiatimes.com)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye