Elhunyt Valerij Poljakov

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A Roszkoszmosz sajnálattal jelentette ma be, hogy a Szovjetunió hőse, Oroszország hőse, a Szovjetunió pilóta-kozmonautája, a leghosszabb űrrepülés világrekordjának tulajdonosa, Valerij Poljakov elhunyt.

437 napig élt és dolgozott a Mir orbitális állomáson, ami abszolút rekordnak számít az egy repülésen belüli űrben tartózkodás időtartamát tekintve. A rekordernek összesen 2 űrexpedíciója volt, ami összesítve 678 nap 16 óra és 32 perc. Kutatásai segítettek bebizonyítani, hogy az emberi test készen áll a repülésre nemcsak a Föld közeli pályára, hanem a mélyűrbe is. Borisz Jegorov után ő volt a második orvos, aki a világűrben végezhetett orvosi kutatásokat. 1972. március 22-től részesült űrhajóskiképzésben, majd több éves szolgálat után, 1995-ben elbúcsúzott az űrhajós testülettől. De soha nem szakadt el az űrhajózástól, Moszkvában miniszteri biztosként ellenőrizte az űrhajósok orvosi felkészítését, segítette az űrhajósok kiválasztását, és részt vett a kiképzések munkálataiban, továbbá az új típusú űrkutatási programok nemzetközi kapcsolataiért felelt. Valerij Poljakov halála óriási veszteség az egész rakéta- és űripar számára, nyugodjék békében.

Valerij Vlagyimirovics Poljakov (1942-2022).

1995. március 22-én tért vissza Valerij Poljakov a Mir űrállomásról a Szojuz TM-20 fedélzetén. Poljakov űrutazása 437 nap és 18 óráig tartott, amivel a mai napig tartja a leghosszabb, egybefüggő űrutazás rekordját. A rendszeres testmozgásnak hála bebizonyosodott, hogy az ember hosszú hónapokig is képes elviselni a súlytanságot, Poljakov kondícióját jól jelezte, hogy leszállás után a saját lábán ment az őt szállító járműhöz.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye