Elindult a 16. Starlink küldetés

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Délután 14 óra 2 perckor elindult a 16. menetrendszerű Starlink misszió, egy Falcon-9 rakétával. A küldetés minden része lendben lezajlott: az első fokozat kilenc Merlin-1D hajtóműve rendben beindult, majd a második fokozat is levált. Az vákuum optimalizált Merlin hajtóművel ellátott második fokozat orbitális sebességre gyorsította a 60 darab, VisorSat napellenzővel ellátott műholdat. Ezekben a pillanatokban tért vissza az első fokozat a Just Read The Instructions drónhajóra. A SpaceX elmondása szerint ez egy „envelope extension” visszatérés volt, ugyanis ilyen magas alacsonylégköri szelek melett még sosem próbált meg Falcon-9 booster leszállni. A második rekord a mai küldetésen a B1051.8 fokozat volt, ugyanis ez volt a nyolcadik (!) sikeres indítás és visszatérés, egyre jobban közelítve a 10 indítás/fokozat célhoz.

A B1051.8, a JRTI drónhajón. Forrás: SpaceX

Ahogy már megszokhattuk a Starlink küldetésekkor, kétszer indítják be a második fokozatot. Először rögtön a szétválás után, másodszorra pedig egy fél keringéssel később, a pályája legmagasabb pontján, hogy körpályára állítsa a Starlink holdakat. Az áramvonalazó kúpok szintén használtak voltak, és a mai küldetésen is ki lettek rendelve a Ms. Tree és Ms. Chief elkapóhajók, de nem kísérelték meg az ejtőernyős elkaptást, hanem az óceánból fogják őket kihalászni. Ezzel a küldetéssel az indított Starlink műholdak száma átlépte az ezret, pontosan 1015-re nőtt a felbocsátottak száma.

A rakéta felemelkedése. Forrás: Emre Kelly

Az első fokozat előző küldetései.

Dark mode powered by Night Eye