Elindult a 16. Starlink küldetés

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Délután 14 óra 2 perckor elindult a 16. menetrendszerű Starlink misszió, egy Falcon-9 rakétával. A küldetés minden része lendben lezajlott: az első fokozat kilenc Merlin-1D hajtóműve rendben beindult, majd a második fokozat is levált. Az vákuum optimalizált Merlin hajtóművel ellátott második fokozat orbitális sebességre gyorsította a 60 darab, VisorSat napellenzővel ellátott műholdat. Ezekben a pillanatokban tért vissza az első fokozat a Just Read The Instructions drónhajóra. A SpaceX elmondása szerint ez egy „envelope extension” visszatérés volt, ugyanis ilyen magas alacsonylégköri szelek melett még sosem próbált meg Falcon-9 booster leszállni. A második rekord a mai küldetésen a B1051.8 fokozat volt, ugyanis ez volt a nyolcadik (!) sikeres indítás és visszatérés, egyre jobban közelítve a 10 indítás/fokozat célhoz.

A B1051.8, a JRTI drónhajón. Forrás: SpaceX

Ahogy már megszokhattuk a Starlink küldetésekkor, kétszer indítják be a második fokozatot. Először rögtön a szétválás után, másodszorra pedig egy fél keringéssel később, a pályája legmagasabb pontján, hogy körpályára állítsa a Starlink holdakat. Az áramvonalazó kúpok szintén használtak voltak, és a mai küldetésen is ki lettek rendelve a Ms. Tree és Ms. Chief elkapóhajók, de nem kísérelték meg az ejtőernyős elkaptást, hanem az óceánból fogják őket kihalászni. Ezzel a küldetéssel az indított Starlink műholdak száma átlépte az ezret, pontosan 1015-re nőtt a felbocsátottak száma.

A rakéta felemelkedése. Forrás: Emre Kelly

Az első fokozat előző küldetései.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye