Elindult a Crew-3

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A Crew-3 misszió keretében ma éjjel 03:03-kor újabb 4 űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Crew Dragon Endurance („Kitartás”) űrhajójával. A startra szokás szerint egy Falcon-9 rakétával (a másodszorra használt B1067-es jelűvel) került sor a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról. A rakéta első fokozata az indítás után sikeresen tért vissza az „A Shortfall Of Gravitas” nevű drónhajóra, ami kb. 540 kilométerre a partoktól állomásozott az Atlanti-óceánon.

Az indítás pillanata

Az új Endurance (C210) névre keresztelt kapszulának ez a bemutatkozó küldetése, azonban nemcsak az űrhajónak, hanem a személyzet 3 tagjának is ez az első űrrepülése. A parancsnoki pozíciót ellátó amerikai Raja Chari, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa Matthias Maurer, és a NASA asztronauta Kayla Barron is újonc a misszión. A személyzet negyedik tagja, az űrhajó pilótája Thomas Marshburn a harmadik űrrepülésén vesz részt.

Esőben indultak az űrhajósok a startállásra

Érdekesség, hogy Raja Chari és Kayla Barron is a 2017-es, „Teknősök” névre keresztelt űrhajósosztály tagjai, így a sikeres Föld körüli pályára állás után felfedett „0 gravitáció indikátor” plüssállat ezúttal egy teknős.

A küldetés többször is halasztásra került az elmúlt hetekben, hol az időjárás miatt, hol a személyzet egyik tagjának kisebb egészségügyi problémája miatt csúszott a start. A NASA végül úgy döntött ezért, hogy az űrállomáson már 6 hónapja fent lévő Crew-2 küldetést hozzák vissza először, majd utána indítják az új személyzetet, akik szintén 6 hónapot töltenek el az ISS-en az Expedíció-66 tagjaiként.

A mostani misszióval a SpaceX másfél éven belül az ötödik emberes küldetését kezdte meg. A Dragon Endurance várhatóan péntek éjjel 1 óra körül érkezik meg, és dokkol be a Nemzetközi Űrállomásra. A Crew-3-ról további részleteket az előzetesünkben olvashattok.

Már Föld körüli pályán, jobboldalt látható a plüss teknős

Dark mode powered by Night Eye