Elindult a Crew-3

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A Crew-3 misszió keretében ma éjjel 03:03-kor újabb 4 űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Crew Dragon Endurance („Kitartás”) űrhajójával. A startra szokás szerint egy Falcon-9 rakétával (a másodszorra használt B1067-es jelűvel) került sor a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról. A rakéta első fokozata az indítás után sikeresen tért vissza az „A Shortfall Of Gravitas” nevű drónhajóra, ami kb. 540 kilométerre a partoktól állomásozott az Atlanti-óceánon.

Az indítás pillanata

Az új Endurance (C210) névre keresztelt kapszulának ez a bemutatkozó küldetése, azonban nemcsak az űrhajónak, hanem a személyzet 3 tagjának is ez az első űrrepülése. A parancsnoki pozíciót ellátó amerikai Raja Chari, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa Matthias Maurer, és a NASA asztronauta Kayla Barron is újonc a misszión. A személyzet negyedik tagja, az űrhajó pilótája Thomas Marshburn a harmadik űrrepülésén vesz részt.

Esőben indultak az űrhajósok a startállásra

Érdekesség, hogy Raja Chari és Kayla Barron is a 2017-es, „Teknősök” névre keresztelt űrhajósosztály tagjai, így a sikeres Föld körüli pályára állás után felfedett „0 gravitáció indikátor” plüssállat ezúttal egy teknős.

A küldetés többször is halasztásra került az elmúlt hetekben, hol az időjárás miatt, hol a személyzet egyik tagjának kisebb egészségügyi problémája miatt csúszott a start. A NASA végül úgy döntött ezért, hogy az űrállomáson már 6 hónapja fent lévő Crew-2 küldetést hozzák vissza először, majd utána indítják az új személyzetet, akik szintén 6 hónapot töltenek el az ISS-en az Expedíció-66 tagjaiként.

A mostani misszióval a SpaceX másfél éven belül az ötödik emberes küldetését kezdte meg. A Dragon Endurance várhatóan péntek éjjel 1 óra körül érkezik meg, és dokkol be a Nemzetközi Űrállomásra. A Crew-3-ról további részleteket az előzetesünkben olvashattok.

Már Föld körüli pályán, jobboldalt látható a plüss teknős

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye