Elindult a GOES-T időjárás-megfigyelő műhold

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

Magyar idő szerint tegnap 22:38-kor elstartolt a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) újgenerációs időjárás-megfigyelő műholdja, a GOES-T. Az indításra a United Launch Alliance (ULA) Atlas-V rakétájával került sor a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-41-es startállásáról az Atlas-V hordozórakétájával. Az Atlas-V az 541-es konfigurációban repült: 5 méter átmérőjű áramvonalazó raktérborítással, 4 db szilárd hajtóanyagú GEM (Graphite Epoxy Motor) segédrakétával és a második, Centaur fokozaton 1 db RL10C-1 hajtóművel felszerelve.

A sikeres indítás után a Centaur második fokozat geostacionárius átviteli pályára (GTO) szállította az 5192 kg tömegű műholdat, ahonnan saját hajtóművével jut el a végső geostacionárius pályára. A teljes pályáraállítási művelet 3 óra 32 percet vett igénybe, mialatt a Centaur RL10C-1 hajtóműve összesen három alkalommal indult újra a különböző pályakorrekciós manőverekhez.

A GOES-T startja

Fotó: ULA

A GOES-T műhold

A GOES-T (Geostationary Operational Environmental Satellite) elődjeihez, a GOES-R-hez és GOES-S-hez hasonló, ám néhány módosítással és fejlesztéssel ellátott műhold. Fő megfigyelő berendezése az Advanced Baseline Imager (ABI), ami a Föld kijelölt részein széles spektrumban képes feltérképezni és elemezni az időjárási és óceáni körülményeket. Ezzel a berendezéssel a korábbihoz képest ötször gyorsabban és négyszer jobb felbontásban tud megfigyeléseket végrehajtani. A GOES-T szatelliten eszközölt módosítások a két előző műholdon tapasztalt hűtési problémát hivatottak kijavítani. Ezen kívül egy továbbfejlesztett magnetométerrel is felszerelték, amitől jobb és pontosabb teljesítményt várnak a szakemberek. A műhold az Egyesült Államok nyugati részét, Alaszkát, a Hawaii-szigeteket, Mexikót, Közép-Amerikát és a Csendes-óceánt fogja vizsgálni. Élettartamát 15 évre tervezik. A pályáraállási és üzemi hőmérsékletre való hűtési fázis után a tervek szerint 2023. január 3-án kezdheti meg működését.

A ULA-nek ez volt az idei második rakétaindítása (összesen pedig a 149.), a következő misszió (USSF-12) áprilisban várható, akkor az Űrhaderő megbízásából indítják a WFOV (Wield Field Of View) kísérleti rakétaelőrejelző katonai műholdat.

A küldetésről további részleteket az előzetesünkben olvashattok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye