Elindult a GOES-T időjárás-megfigyelő műhold

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Magyar idő szerint tegnap 22:38-kor elstartolt a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) újgenerációs időjárás-megfigyelő műholdja, a GOES-T. Az indításra a United Launch Alliance (ULA) Atlas-V rakétájával került sor a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-41-es startállásáról az Atlas-V hordozórakétájával. Az Atlas-V az 541-es konfigurációban repült: 5 méter átmérőjű áramvonalazó raktérborítással, 4 db szilárd hajtóanyagú GEM (Graphite Epoxy Motor) segédrakétával és a második, Centaur fokozaton 1 db RL10C-1 hajtóművel felszerelve.

A sikeres indítás után a Centaur második fokozat geostacionárius átviteli pályára (GTO) szállította az 5192 kg tömegű műholdat, ahonnan saját hajtóművével jut el a végső geostacionárius pályára. A teljes pályáraállítási művelet 3 óra 32 percet vett igénybe, mialatt a Centaur RL10C-1 hajtóműve összesen három alkalommal indult újra a különböző pályakorrekciós manőverekhez.

A GOES-T startja

Fotó: ULA

A GOES-T műhold

A GOES-T (Geostationary Operational Environmental Satellite) elődjeihez, a GOES-R-hez és GOES-S-hez hasonló, ám néhány módosítással és fejlesztéssel ellátott műhold. Fő megfigyelő berendezése az Advanced Baseline Imager (ABI), ami a Föld kijelölt részein széles spektrumban képes feltérképezni és elemezni az időjárási és óceáni körülményeket. Ezzel a berendezéssel a korábbihoz képest ötször gyorsabban és négyszer jobb felbontásban tud megfigyeléseket végrehajtani. A GOES-T szatelliten eszközölt módosítások a két előző műholdon tapasztalt hűtési problémát hivatottak kijavítani. Ezen kívül egy továbbfejlesztett magnetométerrel is felszerelték, amitől jobb és pontosabb teljesítményt várnak a szakemberek. A műhold az Egyesült Államok nyugati részét, Alaszkát, a Hawaii-szigeteket, Mexikót, Közép-Amerikát és a Csendes-óceánt fogja vizsgálni. Élettartamát 15 évre tervezik. A pályáraállási és üzemi hőmérsékletre való hűtési fázis után a tervek szerint 2023. január 3-án kezdheti meg működését.

A ULA-nek ez volt az idei második rakétaindítása (összesen pedig a 149.), a következő misszió (USSF-12) áprilisban várható, akkor az Űrhaderő megbízásából indítják a WFOV (Wield Field Of View) kísérleti rakétaelőrejelző katonai műholdat.

A küldetésről további részleteket az előzetesünkben olvashattok.

Dark mode powered by Night Eye