Elindult a hatodik Tiencsou teherűrhajó

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Frissítés 05.11.: A Tiencsou-6 tegnap, magyar idő szerint 23:16-kor sikeresen dokkolt a Kínai Űrállomás Tienho főmoduljának hátulsó csatlakozási pontjához.

Eredeti cikk

Magyar idő szerint 15 óra 22 perckor sikeresen elindult a hatodik teherszállító űrhajó a Vencsang Űrközpont, LC-201 indítóállásáról. A jelenleg úton lévő Tiencsou több mint 7 tonnányi alapvető ellátmányt, élelmet, oxigént és üzemanyagot szállít az űrállomásra. Ezek mindegyike teljes mértékben kielégíti a Sencsou-15, valamint a néhány hét múlva induló Sencsou-16 személyzetének igényeit.

Maga az élelmiszercsomag három űrhajós részére  280 napig tartó ellátást biztosít, amelybe beletartozik mintegy 70 kilogrammnyi friss gyümölcs, ami a Tiencsou-5 által szállított mennyiség duplája. A tudományos felszerelés tartalmául szolgálnak a pótalkatrészek, és különféle, 29 tudományos kísérletet támogató felszerelések. Ezenfelül természetesen ruházat is érkezik a tajkonauták számára.

A teherűrhajót egy Hosszú Menetelés-7 (CZ-7) rakétával állították egy 41 fokos hajlásszögű alacsony Föld körüli pályára. A fedélzeti számítógép ennek során délkeleti irányba manőverezte a hordozót a Dél-kínai-tenger felett, az állomás pályájához igazodva. Miután az űrhajó levált, kinyitotta napelemtábláit és megkezdte a hajtóművek beindítását, hogy finomhangolja a későbbi, dokkoláshoz szükséges megközelítési fázist.

A Tiencsou-5-höz hasonlóan, mely mindössze kb. 2 óra alatt érkezett meg a Kínai Űrállomáshoz, a Tiencsou-6 is pár órán belül eléri úti célját. Előbbi egyébként még jóval az indítás előtt lecsatlakozott az állomásról, hogy felszabadítson egy dokkolóportot a most érkező űreszköz számára. Újradokkolására akkor kerül sor, amikor a Sencsou-15 személyzete távozik, melynek eredményeként két teherűrhajót fog számlálni a Tienkung.

Forrás: CSS
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye