Elindult a hatodik Tiencsou teherűrhajó

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Frissítés 05.11.: A Tiencsou-6 tegnap, magyar idő szerint 23:16-kor sikeresen dokkolt a Kínai Űrállomás Tienho főmoduljának hátulsó csatlakozási pontjához.

Eredeti cikk

Magyar idő szerint 15 óra 22 perckor sikeresen elindult a hatodik teherszállító űrhajó a Vencsang Űrközpont, LC-201 indítóállásáról. A jelenleg úton lévő Tiencsou több mint 7 tonnányi alapvető ellátmányt, élelmet, oxigént és üzemanyagot szállít az űrállomásra. Ezek mindegyike teljes mértékben kielégíti a Sencsou-15, valamint a néhány hét múlva induló Sencsou-16 személyzetének igényeit.

Maga az élelmiszercsomag három űrhajós részére  280 napig tartó ellátást biztosít, amelybe beletartozik mintegy 70 kilogrammnyi friss gyümölcs, ami a Tiencsou-5 által szállított mennyiség duplája. A tudományos felszerelés tartalmául szolgálnak a pótalkatrészek, és különféle, 29 tudományos kísérletet támogató felszerelések. Ezenfelül természetesen ruházat is érkezik a tajkonauták számára.

A teherűrhajót egy Hosszú Menetelés-7 (CZ-7) rakétával állították egy 41 fokos hajlásszögű alacsony Föld körüli pályára. A fedélzeti számítógép ennek során délkeleti irányba manőverezte a hordozót a Dél-kínai-tenger felett, az állomás pályájához igazodva. Miután az űrhajó levált, kinyitotta napelemtábláit és megkezdte a hajtóművek beindítását, hogy finomhangolja a későbbi, dokkoláshoz szükséges megközelítési fázist.

A Tiencsou-5-höz hasonlóan, mely mindössze kb. 2 óra alatt érkezett meg a Kínai Űrállomáshoz, a Tiencsou-6 is pár órán belül eléri úti célját. Előbbi egyébként még jóval az indítás előtt lecsatlakozott az állomásról, hogy felszabadítson egy dokkolóportot a most érkező űreszköz számára. Újradokkolására akkor kerül sor, amikor a Sencsou-15 személyzete távozik, melynek eredményeként két teherűrhajót fog számlálni a Tienkung.

Forrás: CSS
Dark mode powered by Night Eye