Elindult a Japán Űrügynökség holdi leszállóegysége és csillagászati műholdja

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően végre elindulhatott a JAXA, azaz a Japán Űrügynökség két űreszköze; a SLIM névre hallgató holdi leszállóegység, valamint az XRISM röntgencsillagászati műhold. További részleteket küldetésprofilunkban olvashattok róluk, melyet ide kattintva érhettek el.

A H-IIA hordozóra nem sok feladat nehezedett 2023-ban, hiszen a mostani repüléssel együtt csak kettő küldetésen vett részt. Mindez természetesen nem befolyásolta a startot, és magyar idő szerint 01:42-kor magasba emelkedett a kétfokozatú, közepes teherbírású rakéta, melynek helyszíne a Tanegashima Űrközpont volt. A két darab szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta segítségével fürgén megtörtént az indítóállás elhagyása, így viszonylag hamar szemtanúi lehettünk az áramvonalazó raktérborítás leválásának.

Az újabb fontos mérföldkő a fokozatok szeparációja volt, amit a második fokozat LE-5B hajtóművének beindítása követett, mely a 2 darab hasznos teher további gyorsításáért felelt. Előbbiek, valamint a soron következő műveletek, illetve manőverek egyaránt sikeresek voltak, így az XRISM elérte a számára kijelölt alacsony Föld körüli pályát, a SLIM pedig megkezdhette útját a Hold irányába, hogy beteljesítse célját, mégpedig a felszínére való landolást.

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye