Elindult a Japán Űrügynökség holdi leszállóegysége és csillagászati műholdja

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően végre elindulhatott a JAXA, azaz a Japán Űrügynökség két űreszköze; a SLIM névre hallgató holdi leszállóegység, valamint az XRISM röntgencsillagászati műhold. További részleteket küldetésprofilunkban olvashattok róluk, melyet ide kattintva érhettek el.

A H-IIA hordozóra nem sok feladat nehezedett 2023-ban, hiszen a mostani repüléssel együtt csak kettő küldetésen vett részt. Mindez természetesen nem befolyásolta a startot, és magyar idő szerint 01:42-kor magasba emelkedett a kétfokozatú, közepes teherbírású rakéta, melynek helyszíne a Tanegashima Űrközpont volt. A két darab szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta segítségével fürgén megtörtént az indítóállás elhagyása, így viszonylag hamar szemtanúi lehettünk az áramvonalazó raktérborítás leválásának.

Az újabb fontos mérföldkő a fokozatok szeparációja volt, amit a második fokozat LE-5B hajtóművének beindítása követett, mely a 2 darab hasznos teher további gyorsításáért felelt. Előbbiek, valamint a soron következő műveletek, illetve manőverek egyaránt sikeresek voltak, így az XRISM elérte a számára kijelölt alacsony Föld körüli pályát, a SLIM pedig megkezdhette útját a Hold irányába, hogy beteljesítse célját, mégpedig a felszínére való landolást.

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

Dark mode powered by Night Eye