Elindult a Progressz MSz-20 teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Folytatódott a Jaokan műholdhálózat bővítése is

Nem csak a SpaceX indítja serényen saját Starlink műholdjait,...

Frissítés: A tervezett időhöz képest szinte percre pontosan, 15:02-kor sikeresen dokkolt a teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáson.

Ma délelőtt a tervezett időben, 11:32-kor elstartolt egy Szojuz-2.1a rakéta a Bajkonur Kozmodrómból. A hordozó a Progressz MSz-20 teherűrhajót indította el, ami mindössze két keringés megtétele és nagyjából 3,5 óra után már el is éri a Nemzetközi Űrállomást. Ez elképzelhető, hogy rövidebb időt is vesz igénybe, korábban már többször előfordult, hogy idő előtt sikerült dokkolnia egy Progressznek. A startot mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon.

A Szojuz-2.1a felkészítése során minden rendben zajlott, és 16 másodperccel az elemelkedés előtt megkezdődött a szokásos indítási szekvencia, majd T-5 másodpercnél teljes tolóerőre kapcsolták a négy darab első fokozat RD-107A és a második fokozat egy darab RD-108 hajtóművét. Az emelkedés során sem lépett fel semmilyen probléma, és remek látványt nyújtott 118 másodperccel az indítás után az ilyenkor szokásos „Koroljov-kereszt”, amikor a négy első fokozat leválik a rakéta törzséről. A Szojuz ezután egészen 200 km-es magasságig juttatta a teherűrhajót, ami végül rendben levált a harmadik fokozatról, megkezdve önálló útját az ISS-re. Amint a Progressz végrehajtotta a dokkolást, frissítjük cikkünket.

A Szojuz-2.1a emelkedés közben. Forrás: Roszkoszmosz TV

Dark mode powered by Night Eye