Elindult a Progressz MSz-20 teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Frissítés: A tervezett időhöz képest szinte percre pontosan, 15:02-kor sikeresen dokkolt a teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáson.

Ma délelőtt a tervezett időben, 11:32-kor elstartolt egy Szojuz-2.1a rakéta a Bajkonur Kozmodrómból. A hordozó a Progressz MSz-20 teherűrhajót indította el, ami mindössze két keringés megtétele és nagyjából 3,5 óra után már el is éri a Nemzetközi Űrállomást. Ez elképzelhető, hogy rövidebb időt is vesz igénybe, korábban már többször előfordult, hogy idő előtt sikerült dokkolnia egy Progressznek. A startot mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon.

A Szojuz-2.1a felkészítése során minden rendben zajlott, és 16 másodperccel az elemelkedés előtt megkezdődött a szokásos indítási szekvencia, majd T-5 másodpercnél teljes tolóerőre kapcsolták a négy darab első fokozat RD-107A és a második fokozat egy darab RD-108 hajtóművét. Az emelkedés során sem lépett fel semmilyen probléma, és remek látványt nyújtott 118 másodperccel az indítás után az ilyenkor szokásos „Koroljov-kereszt”, amikor a négy első fokozat leválik a rakéta törzséről. A Szojuz ezután egészen 200 km-es magasságig juttatta a teherűrhajót, ami végül rendben levált a harmadik fokozatról, megkezdve önálló útját az ISS-re. Amint a Progressz végrehajtotta a dokkolást, frissítjük cikkünket.

A Szojuz-2.1a emelkedés közben. Forrás: Roszkoszmosz TV

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye