Elindult a Sencsou-15 a Tienkung Űrállomásra, történelmi nap a kínai emberes űrutazásban

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Frissítés nov. 30. 5:02: Sikeresen dokkolt a Sencsou-15 a Tienho főmodulra, a kabin nyílást a hivatalosan 0:33-kor került sor. 5 napon keresztül fog a két személyzet együtt fenntartózkodni, majd a Sencsou-14 elindul vissza a Földre.

Eredeti cikk

Nagy nap a kínai emberes űrutazásban: a Sencsou-15 űrhajó és három fős személyzete sikeresen elindult a Tienkung Űrállomásra, így jelenleg hat tajkonauta kering alacsony Föld körüli pályán, amire korábban soha nem volt még példa! Az indításra a Csiücsüan Űrközpontból került sor egy Hosszú Menetelés-2F (CZ-2F) rakétával magyar idő szerint 16:08-kor. A start előtt a már megszokott módon fél órával kezdtek kinyílni és eltávolodni a hordozótól a mobil indítóplatform szerelőállványai, miközben a rendszerek utolsó ellenőrzése és felkészítése zajlott. A 62 méteres rakéta négy oldalsó segédrakétával emelkedett el másodpercre pontosan a tervezett időben, a főfokozat négy darab YF-20B dinitrogén-tetroxid+aszimmetrikus dimetil-hidrazin meghajtású rakétamotor, illetve a négy segédrakéta összesen 6512 kN tolóerővel kezdték meg a CZ-2F gyorsítását. Az indítás első fázisa 128 másodpercig tartott, ekkor a segédrakéták és pár másodperccel később az első fokozat is levált, majd a második fokozat vette át a főszerepet a jóval hosszabb időtartamú gyorsítás és emelkedési periódusban. Az indítás 205. másodpercében az űrhajó védőburkolata is levált, hiszen ekkor ez már csak fölösleges terhet jelentett a járműnek, végül a második fokozat YF-24B vákuumra optimalizált hajtóműve is befejezte feladatát, és T+9 perc 44 másodperccel a start után leállt. Egy ideig még várni kellett a Kínai Nemzeti Űrhivatal hivatalos megerősítésére a sikeres pályára állást illetően, de nem egészen fél órával a küldetés megkezdése után az irányítóközpont hatalmas kijelzője piros színre váltott, ami a teljes sikert jelezte, illetve a repülésigazgató is a Sencsou-15 megfelelő keringési pályájának elérését jelentette be.

A tajkonautákra nem vár hosszú utazás, ugyanis a tervek szerint még ma este 23 órakor megérkeznek a Tienkunghoz és dokkolnak a Tienho főmodulra. A belső kamerás képek alapján egyébként elég sima útjuk volt az emelkedés során, ami annak köszönhető, hogy a CZ-2F rakétát folyamatosan fejlesztik, és sikeresen orvosolták a korábbi visszajelzések alapján a rázkódást a kabin belsejében. A dokkolás után 5 napig tartózkodik majd egyszerre a Sencsou-14 és 15 személyzete az űrállomáson, ami szintén történelmi esemény lesz Kína számára, hiszen első alkalommal kerül sor személyzetcserére az űrben.

A Hosszú Menetelés-2F felbocsátása remek látványt nyújtott a első másodpercekben, ahogy elhaladt a háttérben lévő Hold előtt.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye