Elindult a Starlink-12

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A sokadik sikerten indítási kísérlet és csúszás után ma 13:29-kor végre elindult a SpaceX következő Starlink küldetése. Reméljük ezzel már ténylegesen megszakad a scrubtober..

A Falcon 9 rakéta a floridai LC-39A startállásról indult, az áramvonalazó kúpja alatt pedig 60 db Starlink műholdat szállított, melyek hamarosan csatlakoznak a SpaceX épülő műholdkonstellációjához.

A korábbi indítás előtti megszakításokhoz képest, most minden rendben volt a visszaszámlálással, és az időjárás is végre kedvező volt. Az első fokozat a leválás után sikeresen visszatért a floridai partoktól 624 kilométerre a tengeren lévő “Of Course I Still Love You” drónhajóra. A B1058 jelű első fokozatnak ez volt a harmadik sikeres útja és leszállása, korábban a DM-2 űrhajósait és Crew Dragon űrhajójukat, illetve az ANASIS-II küldetés műholdját juttatta a világűrbe. Egy kisebb elsőség is tartozik a mai küldetéshez, ez volt az első alkalom, hogy egy áramvonalazó kúp felet (fairing) harmadik alkalommal használtak újra.

A mostani küldetésen is tervezik a fairingek elkapását, mindkét hálós elkapó hajó (Ms. Chief és Ms. Tree) az óceánon várja az ejtőernyővel irányítottan visszatérő áramvonalazú kúpokat.

A sikeres starttal úgy tűnik lassan lezárul az elmúlt hetek sikertelenségi sorozata. A ULA NROL-44 küldetése a két scrub (és számtalan másik csúszás) után, míg a SpaceX szintén a start előtt pár másodperccel megszakított GPSIII-4 missziói vannak hátra, ezekre egyelőre nincsen új dátum.
Frissítés: Az egyik fairing felet (azt, amit harmadszorra használtak) sikerült elkapnia a Ms. Tree hajónak a hálóval.

Dark mode powered by Night Eye