Elindult a Starlink-12

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A sokadik sikerten indítási kísérlet és csúszás után ma 13:29-kor végre elindult a SpaceX következő Starlink küldetése. Reméljük ezzel már ténylegesen megszakad a scrubtober..

A Falcon 9 rakéta a floridai LC-39A startállásról indult, az áramvonalazó kúpja alatt pedig 60 db Starlink műholdat szállított, melyek hamarosan csatlakoznak a SpaceX épülő műholdkonstellációjához.

A korábbi indítás előtti megszakításokhoz képest, most minden rendben volt a visszaszámlálással, és az időjárás is végre kedvező volt. Az első fokozat a leválás után sikeresen visszatért a floridai partoktól 624 kilométerre a tengeren lévő “Of Course I Still Love You” drónhajóra. A B1058 jelű első fokozatnak ez volt a harmadik sikeres útja és leszállása, korábban a DM-2 űrhajósait és Crew Dragon űrhajójukat, illetve az ANASIS-II küldetés műholdját juttatta a világűrbe. Egy kisebb elsőség is tartozik a mai küldetéshez, ez volt az első alkalom, hogy egy áramvonalazó kúp felet (fairing) harmadik alkalommal használtak újra.

A mostani küldetésen is tervezik a fairingek elkapását, mindkét hálós elkapó hajó (Ms. Chief és Ms. Tree) az óceánon várja az ejtőernyővel irányítottan visszatérő áramvonalazú kúpokat.

A sikeres starttal úgy tűnik lassan lezárul az elmúlt hetek sikertelenségi sorozata. A ULA NROL-44 küldetése a két scrub (és számtalan másik csúszás) után, míg a SpaceX szintén a start előtt pár másodperccel megszakított GPSIII-4 missziói vannak hátra, ezekre egyelőre nincsen új dátum.
Frissítés: Az egyik fairing felet (azt, amit harmadszorra használtak) sikerült elkapnia a Ms. Tree hajónak a hálóval.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye