Elindult a Starlink-8

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Nem pihen a SpaceX: ez volt a cég idei kilencedik indítása, a tervek szerinti 21-ből.

Ma éjjel 3:25-kor elstartolt a Starlink-8 misszió, a fedélzetén újabb 60 darab műholddal. A küldetés érdekessége volt, hogy a most használt első fokozatnak (B1049.5) ez volt az ötödik útja, és ez első alkalom, hogy sikeresen landolt is.
Bár a SpaceX korábban használt már ötször újra egy első fokozatot, azonban az a sikeres út után nem tudott landolni, egy hajtómű hiba miatt (Starlink-6).

A B1049 jelzésű fokozat azonban most sikeresen visszatért az óceánon (629 kilométerre a partoktól) horgonyzó “Just Read The Instructions” (JRTI) drónhajóra. Érdekesség, hogy a JRTI több hónapos felújítás után tért most vissza szolgálatba, és ezúttal a landolást is folyamatosan láthattuk az élő közvetítésben.

A két áramvonalazó kúp (fairing) elkapására mindkét SpaceX hajó, a Ms. Tree és Ms. Chief is kifutott a hálóival, azonban nem tudjuk, hogy sikerrel jártak volna, valószínűleg a vízből halászták ki a fairing-eket. Ez a művelet még nem rutinszerű a SpaceX-nek, azonban többször is használtak már újra vízre visszatért fairing-et – ezzel is csökkentve a költségeket.

Egy korábbi képen a Ms. Tree és Ms. Chief
Forrás: Miguel Cruz

A 60 darab Starlink műhold sikeresen pályára állt, egyikük pedig egy új , ún. “visorsat” típusú műhold, mely egy saját árnyékolóval is rendelkezik, így csökkentve a műhold fényességét. Ha a tesztek sikeresek lesznek, a jövőben ilyen típusú Starlink műholdakat fognak majd használni, így megőrizve a tiszta égboltot.

A visorsat Starlink
A Falcon-9 indítás előtt
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye