Elindult a Starlink nyilvános béta tesztje

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Egyelőre az Egyesült Államokban és Kanadában lehet igénybe venni a műholdas internet szolgáltatást.

A SpaceX hétfőn küldött e-mailt pár szolgáltatásra feliratkozott érdeklődöknek. A “Better Than Nothing Beta”-nak, vagyis a “Jobb a semminél bétának” hívott szolgáltatás havi díja 99 dollár, melyhez a vételi egyszéget és egy wifi routert tartalmazó csomagot is meg kell vásárolni, ennek díja 499 dollár. A SpaceX szerint amúgy a furcsa névvel a felhasználók magas elvárásait akarja csökkenteni, mert az elérhető internetsebesség jelenleg 50 és 150 Mb/s között van, a válaszidő (latency) pedig 20 és 40 ms között terjedhet. A SpaceX szerint előfordulhat az is, hogy alkalmanként nem lesz elérhető a szolgáltatás.

Starlink antenna

A Google Play és az iOS áruházban már letölthető a Starlink alkalmazás is (jelen sorok írása közben Magyarországon még nem elérhető az applikáció), mely az installáláshoz nyújt segítséget. Az alkamazás szerint 2020-ban csak az USA és Kanada területén folyik a béta tesztelés, melyet jövőre szeretnének globálissá tenni.

A SpaceX eddig kb. 900 Starlink műholdat juttatott fel, ebből azonban jópár (főleg az első indítás 0.9 verziójú) műholdjai már visszatértek a légkörbe és megsemmisültek. Elon Musk korábbi elmondása szerint kb. 800 műhold szükséges egy alap szolgáltatáshoz (amivel már rendelkezik a cég), a teljes globális lefedettséghez pedig kb. 12 000 Starlinkre lesz szükség alacsony Föld körüli pályán.

A Starlink alkalmazás

A SpaceX szerint a teljes Starlink-projekt összköltsége 10 milliárd dollár felett lesz, azonban ha az egész hálózat kiépül és használható lesz, akkor évente 30 milliárd dollár bevételt várnak a szolgáltatástól – mely kb. a tízszerese a rakétaindításokból származó éves bevételnek.
A cég nemrégiben 12 országban leányvállalatot hozott létre a Starlink szolgáltatás nyújtására. Érdekesség, hogy több cég neve is “TIBRO” lett, ami az “orbit” (keringés) szó visszafelé. Az országok a következőek: Egyesült Királyság, Kanada, Hollandia, Ausztrália, Ausztria, Chile, Kolumbia, Franciaország, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Dél-Afrika.

60 db Starlink műhold indítás előtt

Pár hete a Microsoft és a SpaceX bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek: a Microsoft Azure Orbital-nak nevezett új műholdas felhőszolgáltatásához a Starlink műholdakat is igénybe veszik majd, és együtt fogják értékesíteni a szolgáltatást. A partnerséggel a két cég az Amazon és a Blue Origin (mindkettő Jeff Bezos érdekeltsége) leendő Kuiper műholdhálózatának vetélytársa lehet – mely azonban még messze van a megvalósulástól.
Az korábbi írásainkat a Starlink műholdakról, indításokról a címke alatt találjátok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye