Elindult a Starlink nyilvános béta tesztje

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Egyelőre az Egyesült Államokban és Kanadában lehet igénybe venni a műholdas internet szolgáltatást.

A SpaceX hétfőn küldött e-mailt pár szolgáltatásra feliratkozott érdeklődöknek. A “Better Than Nothing Beta”-nak, vagyis a “Jobb a semminél bétának” hívott szolgáltatás havi díja 99 dollár, melyhez a vételi egyszéget és egy wifi routert tartalmazó csomagot is meg kell vásárolni, ennek díja 499 dollár. A SpaceX szerint amúgy a furcsa névvel a felhasználók magas elvárásait akarja csökkenteni, mert az elérhető internetsebesség jelenleg 50 és 150 Mb/s között van, a válaszidő (latency) pedig 20 és 40 ms között terjedhet. A SpaceX szerint előfordulhat az is, hogy alkalmanként nem lesz elérhető a szolgáltatás.

Starlink antenna

A Google Play és az iOS áruházban már letölthető a Starlink alkalmazás is (jelen sorok írása közben Magyarországon még nem elérhető az applikáció), mely az installáláshoz nyújt segítséget. Az alkamazás szerint 2020-ban csak az USA és Kanada területén folyik a béta tesztelés, melyet jövőre szeretnének globálissá tenni.

A SpaceX eddig kb. 900 Starlink műholdat juttatott fel, ebből azonban jópár (főleg az első indítás 0.9 verziójú) műholdjai már visszatértek a légkörbe és megsemmisültek. Elon Musk korábbi elmondása szerint kb. 800 műhold szükséges egy alap szolgáltatáshoz (amivel már rendelkezik a cég), a teljes globális lefedettséghez pedig kb. 12 000 Starlinkre lesz szükség alacsony Föld körüli pályán.

A Starlink alkalmazás

A SpaceX szerint a teljes Starlink-projekt összköltsége 10 milliárd dollár felett lesz, azonban ha az egész hálózat kiépül és használható lesz, akkor évente 30 milliárd dollár bevételt várnak a szolgáltatástól – mely kb. a tízszerese a rakétaindításokból származó éves bevételnek.
A cég nemrégiben 12 országban leányvállalatot hozott létre a Starlink szolgáltatás nyújtására. Érdekesség, hogy több cég neve is “TIBRO” lett, ami az “orbit” (keringés) szó visszafelé. Az országok a következőek: Egyesült Királyság, Kanada, Hollandia, Ausztrália, Ausztria, Chile, Kolumbia, Franciaország, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Dél-Afrika.

60 db Starlink műhold indítás előtt

Pár hete a Microsoft és a SpaceX bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek: a Microsoft Azure Orbital-nak nevezett új műholdas felhőszolgáltatásához a Starlink műholdakat is igénybe veszik majd, és együtt fogják értékesíteni a szolgáltatást. A partnerséggel a két cég az Amazon és a Blue Origin (mindkettő Jeff Bezos érdekeltsége) leendő Kuiper műholdhálózatának vetélytársa lehet – mely azonban még messze van a megvalósulástól.
Az korábbi írásainkat a Starlink műholdakról, indításokról a címke alatt találjátok.

Dark mode powered by Night Eye