Elindult a Szojuz MSz-21 a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Frissítés 3 – Az orosz űrhivatal (Roszkoszmosz) közleménye szerint is a színek a Bauman Egyetemet szimbolizálják, amit már hónapokkal eldöntöttek, függetlenül a jelenlegi eseményektől. A Telegramon közzétett poszt szerint néha a sárga az csak sárga, és a nyugati média fújta fel az esetet. Hozzátették, hogy aki a ruha színében az ukrán zászlót véli felfedezni, az klinikai eset…

Frissítés 2 – Új találgatások szerint az űrhajósok a Bauman Egyetem színeit viselik, ahol mindhárman végeztek. Mivel a ruhákat hónapokkal ezelőtt választják ki és csomagolják be, így lehet, hogy csak egy véletlen egybeesésről van szó.

Frissítés: Oleg Artemjev manuálisan dokkolta az űrhajót magyar idő szerint nem sokkal este 8 óra után. A Szojuz MSz-21 űrhajósai sárga-kék ruhában voltak, ami egyértelmű utalás az Ukrajnában zajló háborúra. A ruházatot a mindenkori parancsnok választja meg, ezesetben valószínűleg Oleg Artyemjev ötlete volt az öltözet.

Eredeti cikk

Elindult az idei első emberes orosz küldetés, egyben az orosz űrutazás első kizárólag a Roszkoszmosz űrhajósaiból álló személyzete a Nemzetközi Űrállomásra. A Szojuz MSz-21 magyar idő szerint 16:55-kor hagyta el bajkonuri 31/6 indítóállást és kezdte meg az emelkedést. Miután megfelelően levált a négy darab első fokozatként működő oldalsó gyorsítórakéta, majd a második fokozat is, a rakéta harmadik fokozata elérte a kijelölt 200 km-es pályamagasságot, ahonnan már az űrhajó saját hajtóműveivel végrehajtott manőverekkel fogja megközelíteni az Űrállomást. A Szojuz mindössze három órás út során éri el az ISS-t, és a tervek szerint 20:05-kor fog dokkolni a Pricsal modulra. Az MSz-21 küldetés alkalmával került volna sor az újabb amerikai-orosz űrhajóscserére, de végül ettől a NASA még tavaly elállt, és a jelenlegi tervek szerint még mindig az ősszel induló SpaceX Crew-5 és Szojuz MSz-22 missziókon fog egy-egy orosz, illetve amerikai a Nemzetközi Űrállomásra utazni. Kérdés persze, hogy a jelenlegi igencsak feszült viszony a két ország között mennyire fogja befolyásolni az űrprogramokat.

További információkat a személyzetről és a részletekről a küldetésprofilban olvashattok. Ezen cikkünket pedig frissítjük, amint a dokkolás sikeresen lezajlott!

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye