Elindult a Szojuz MSz-22

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Magyar idő szerint 15:54-kor elindult a bajkonuri űrközpont 31/6 számú startállásáról a Szojuz-2.1a hordozórakéta, fedélzetén a Szojuz-MSz-22 személyzetével.

Az indítás rendben zajlott, az MSz-22 sikeresen Föld körüli pályára állt. Az űrhajó és a Nemzetközi Űrállomás kölcsönös helyzetének lehetővé kell tennie előbbi számára, hogy három és fél órás találkozási profilt hajtson végre az állomással, ahol az orosz szegmens részét képező Raszvet modulra fog kikötni automata üzemmódban. A háromtagú személyzet, melyet két orosz és egy amerikai űrhajós alkot az orosz-amerikai csere-megállapodásnak köszönhetően, az Expedíció-68 legénységéhez csatlakozik, magyar idő szerint 19:11-kor. Az űrhajó és az állomás közötti zsilipnyílás a tervek szerint magyar idő szerint 21:45 körül nyílik ki, amikor is az űrhajósok üdvözölhetik egymást.

A Szojuz MSz-22 legénységének érkezésével az állomás létszászáma átmenetileg 7-ről 10 főre növekszik. A legénység várhatóan körülbelül hat hónapig lesz az állomáson, egészen 2023. március 28-ig.

A dokkolást a Roszkoszmosz Youtube csatornáján lehet élőben megtekinteni.

Frissítés!

Magyar idő szerint 19:06-kor a Szojuz MSz-22 űrhajó (másnéven K. E. Ciolkovszkij) sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensének Raszvet moduljával. Már csak a zsilipnyitás maradt hátra ami a NASA Youtube csatornáján tudtok megtekinteni.

Frissítés!

Magyar idő szerint 21:34-kor nyitották ki a zsilipnyílást. Így jelenleg 10 fő tartózkodik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Az elemelkedés pillanata. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye