Elindult a Szojuz MSz-22

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Magyar idő szerint 15:54-kor elindult a bajkonuri űrközpont 31/6 számú startállásáról a Szojuz-2.1a hordozórakéta, fedélzetén a Szojuz-MSz-22 személyzetével.

Az indítás rendben zajlott, az MSz-22 sikeresen Föld körüli pályára állt. Az űrhajó és a Nemzetközi Űrállomás kölcsönös helyzetének lehetővé kell tennie előbbi számára, hogy három és fél órás találkozási profilt hajtson végre az állomással, ahol az orosz szegmens részét képező Raszvet modulra fog kikötni automata üzemmódban. A háromtagú személyzet, melyet két orosz és egy amerikai űrhajós alkot az orosz-amerikai csere-megállapodásnak köszönhetően, az Expedíció-68 legénységéhez csatlakozik, magyar idő szerint 19:11-kor. Az űrhajó és az állomás közötti zsilipnyílás a tervek szerint magyar idő szerint 21:45 körül nyílik ki, amikor is az űrhajósok üdvözölhetik egymást.

A Szojuz MSz-22 legénységének érkezésével az állomás létszászáma átmenetileg 7-ről 10 főre növekszik. A legénység várhatóan körülbelül hat hónapig lesz az állomáson, egészen 2023. március 28-ig.

A dokkolást a Roszkoszmosz Youtube csatornáján lehet élőben megtekinteni.

Frissítés!

Magyar idő szerint 19:06-kor a Szojuz MSz-22 űrhajó (másnéven K. E. Ciolkovszkij) sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensének Raszvet moduljával. Már csak a zsilipnyitás maradt hátra ami a NASA Youtube csatornáján tudtok megtekinteni.

Frissítés!

Magyar idő szerint 21:34-kor nyitották ki a zsilipnyílást. Így jelenleg 10 fő tartózkodik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Az elemelkedés pillanata. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye