Elindult a Tiencsou-7 teherűrhajó a Tienkung űrállomásra

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

Frissítés 01.18.: A Tiencsou-7 teherűrhajó január 17-én, magyar idő szerint ~18:46-kor sikeresen dokkolt az állomáshoz.

Magyar idő szerint délután 15:27-kor megkezdte útját a hetedik Tiencsou teherűrhajó, mely a hatodik teherszállítmánnyal indult a legújabb kínai űrállomásra, a Tienkungra (a Tiencsou-1 még a korábbi, kísérleti állomásra hajtott végre küldetést).

Ahogy eddig minden alkalommal, úgy most is egy Hosszú Menetelés-7 rakétával indították el a Tiencsou-7-et a Hajnan-szigeten fekvő Vencsang Űrközpontból. A hivatalos jelentések szerint a hordozó a kijelölt 391 x 386 km-es, 41,5° hajlásszögű pályára állította a teherűrhajót, mely a Tienkung hátrafelé néző dokkolóportjához fog csatlakozni, miután több pályaemelő manőver után odaér az űrállomáshoz.

A Tiencsou (magyarul: Mennyei Hajó) a kínai űrállomás-program elsődleges utánpótlást szállítmányozó űreszköze. A hajó felépítésének alapjait a 2011-ben felbocsátott Tienkung-1 űrlaboratórium terveire helyezték. A teherhajó energiaellátását két kihajtható napelemtábla biztosítja, a pályamanővereket pedig négy darab vákuum-optimalizált hajtómű segítségével hajtják végre. A közel 6500 kilogrammos teherbírást csak az Európai Űrügynökség Automated Transfer Vehicle (ATV) teherhajói tudták túlszárnyalni, ám mivel ezeket már nyugdíjazták az ISS-programból, így a Tiencsou jelenleg a világ legnagyobb kapacitású teherszállító űreszköze. Egyetlen hiányosságának azt lehet mondani, hogy nem képes az űrállomásról rakományt épségben visszahozni a Földre, ugyanis a Cygnus űrhajóhoz hasonlóan küldetésének befejeztével irányítottan megsemmisül a Föld légkörében.

A start pillanata. Forrás: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye