Elindult a Tiencsou-7 teherűrhajó a Tienkung űrállomásra

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Frissítés 01.18.: A Tiencsou-7 teherűrhajó január 17-én, magyar idő szerint ~18:46-kor sikeresen dokkolt az állomáshoz.

Magyar idő szerint délután 15:27-kor megkezdte útját a hetedik Tiencsou teherűrhajó, mely a hatodik teherszállítmánnyal indult a legújabb kínai űrállomásra, a Tienkungra (a Tiencsou-1 még a korábbi, kísérleti állomásra hajtott végre küldetést).

Ahogy eddig minden alkalommal, úgy most is egy Hosszú Menetelés-7 rakétával indították el a Tiencsou-7-et a Hajnan-szigeten fekvő Vencsang Űrközpontból. A hivatalos jelentések szerint a hordozó a kijelölt 391 x 386 km-es, 41,5° hajlásszögű pályára állította a teherűrhajót, mely a Tienkung hátrafelé néző dokkolóportjához fog csatlakozni, miután több pályaemelő manőver után odaér az űrállomáshoz.

A Tiencsou (magyarul: Mennyei Hajó) a kínai űrállomás-program elsődleges utánpótlást szállítmányozó űreszköze. A hajó felépítésének alapjait a 2011-ben felbocsátott Tienkung-1 űrlaboratórium terveire helyezték. A teherhajó energiaellátását két kihajtható napelemtábla biztosítja, a pályamanővereket pedig négy darab vákuum-optimalizált hajtómű segítségével hajtják végre. A közel 6500 kilogrammos teherbírást csak az Európai Űrügynökség Automated Transfer Vehicle (ATV) teherhajói tudták túlszárnyalni, ám mivel ezeket már nyugdíjazták az ISS-programból, így a Tiencsou jelenleg a világ legnagyobb kapacitású teherszállító űreszköze. Egyetlen hiányosságának azt lehet mondani, hogy nem képes az űrállomásról rakományt épségben visszahozni a Földre, ugyanis a Cygnus űrhajóhoz hasonlóan küldetésének befejeztével irányítottan megsemmisül a Föld légkörében.

A start pillanata. Forrás: CASC
Dark mode powered by Night Eye