Elindult a titkos kínai űrrepülőgép

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Pénteken pályára állt a kísérleti jellegű, többször felhasználható kínai mini-űrrepülőgép a Csiücsüan Űrközpontból egy Long March-2F hordozórakétával. Az indításról semmilyen hivatalos információt nem adtak ki, még pontos indítási időpontot sem.

Illusztráció a kínai űrrepülőgépről – mintha emlékeztetne valamire…
Forrás: SpaceInt

A kínai média egy tömör nyilatkozatban ezt írta: “A tesztjármű egy bizonyos ideig Föld körüli pályán fog keringeni, majd ezután egy tervezett pályán visszatér egy kijelölt leszállóhelyre. Az űrben töltött idő alatt újrafelhasználható technológiákat és rendszereket fognak vizsgálni és letesztelni az eszközön, így technológiailag tudják majd a világűr békés célú felhasználását támogatni”. Régebbi kijelentések szerint ez a küldetés lesz az emberes Sencsou-11 óta a legnagyobb tudományos űrmisszió Kínában.
A startot már korábban is lehetett sejteni, ugyanis a startállást módosítani kellett, illetve a kiszolgáló egységeket és a visszahúzódó tornyot is átalakították. Legfrissebb információnk szerint pár órával ezelőtt hajtott végre egy pálycsökkentő manővert, pár kilométerrel alacsonyabb a pályamagassága.
Az indítást egy Long March-2F hordozórakétával hajtották végre – ezzel a típussal szokták, és még fogják indítani a Sencsou űrhajót kínai űrhajósokkal (tajkonautákkal). Az első kínai emberes űrrepülést 2003. október 15-én hajtották végre, amikor a Sencsou-5 fedélzetén pályára állt Jang Li-vej (Yang Liwei) az első kínai a világűrben, s ezzel Kína lett a harmadik ország a Szovjetúnió/Oroszország és az USA után, mely saját űrhajóval és rakétával küldött embert Föld körüli pályára. Ezzel a típusú rakétával állították pályára a Tiangong-1,2 (Tienkung) űrállomásokat is.

Egy 43 perces dokumentumfilm a kínai emberes indításokról

Kép- illetve videóanyagot nem tettek nyilvánossá sem az űreszközről, sem az indításról. A holnapi Max-Q adásunkban Péter kollégánk részletesen beszámol a misszióról, a programról és a titokzatos jármű egyéb lehetséges felhasználási céljairól. Az indítás után megerősítették hogy az űrrepülőgép egy 350 km magas pályára állt – ebben csak az a furcsa, ha az amerikai X-37B OTV-6 pályájával összehasonlítjuk, akkor észrevehetünk valamit:

Forrás: Dr. Marco Langbroek
Dark mode powered by Night Eye