Elindult a titkos kínai űrrepülőgép

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Pénteken pályára állt a kísérleti jellegű, többször felhasználható kínai mini-űrrepülőgép a Csiücsüan Űrközpontból egy Long March-2F hordozórakétával. Az indításról semmilyen hivatalos információt nem adtak ki, még pontos indítási időpontot sem.

Illusztráció a kínai űrrepülőgépről – mintha emlékeztetne valamire…
Forrás: SpaceInt

A kínai média egy tömör nyilatkozatban ezt írta: “A tesztjármű egy bizonyos ideig Föld körüli pályán fog keringeni, majd ezután egy tervezett pályán visszatér egy kijelölt leszállóhelyre. Az űrben töltött idő alatt újrafelhasználható technológiákat és rendszereket fognak vizsgálni és letesztelni az eszközön, így technológiailag tudják majd a világűr békés célú felhasználását támogatni”. Régebbi kijelentések szerint ez a küldetés lesz az emberes Sencsou-11 óta a legnagyobb tudományos űrmisszió Kínában.
A startot már korábban is lehetett sejteni, ugyanis a startállást módosítani kellett, illetve a kiszolgáló egységeket és a visszahúzódó tornyot is átalakították. Legfrissebb információnk szerint pár órával ezelőtt hajtott végre egy pálycsökkentő manővert, pár kilométerrel alacsonyabb a pályamagassága.
Az indítást egy Long March-2F hordozórakétával hajtották végre – ezzel a típussal szokták, és még fogják indítani a Sencsou űrhajót kínai űrhajósokkal (tajkonautákkal). Az első kínai emberes űrrepülést 2003. október 15-én hajtották végre, amikor a Sencsou-5 fedélzetén pályára állt Jang Li-vej (Yang Liwei) az első kínai a világűrben, s ezzel Kína lett a harmadik ország a Szovjetúnió/Oroszország és az USA után, mely saját űrhajóval és rakétával küldött embert Föld körüli pályára. Ezzel a típusú rakétával állították pályára a Tiangong-1,2 (Tienkung) űrállomásokat is.

Egy 43 perces dokumentumfilm a kínai emberes indításokról

Kép- illetve videóanyagot nem tettek nyilvánossá sem az űreszközről, sem az indításról. A holnapi Max-Q adásunkban Péter kollégánk részletesen beszámol a misszióról, a programról és a titokzatos jármű egyéb lehetséges felhasználási céljairól. Az indítás után megerősítették hogy az űrrepülőgép egy 350 km magas pályára állt – ebben csak az a furcsa, ha az amerikai X-37B OTV-6 pályájával összehasonlítjuk, akkor észrevehetünk valamit:

Forrás: Dr. Marco Langbroek
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye