Elindult a Transporter-3

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Idei második rakétaindítását is sikeresen végrehajtotta a SpaceX: magyar idő szerint 16:25-kor a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40-es indítóállásáról startolt a 105 kisműholdat szállító Transporter-3 küldetés. A start után a Falcon-9 hordozó második fokozata a műholdakat 525 km magas napszinkron pályára állította, majd T+71 percnél kezdődött a szatellitek leválása. A misszión használt első fokozatnak (B1058) ez volt a 10. indítása, és az irányított visszatérés után ezúttal egy szárazföldi landolást hajtott végre az LZ-1-es leszállóhelyen, nem messze a startállástól. Erre azért volt lehetőség, mert a rakomány viszonylag kistömegű volt, és ilyenkor marad elég üzemanyag a visszafordító hajtóműgyújtásra (boost back burn) is. Szárazföldi landolásra legutóbb 2021 júniusában került, a Transport-2 küldetésen: érdekesség, hogy azon a misszión is ezt az első fokozatot használták.

A Falcon-9 emelkedés közben

Fotó: William Harwood

Az első fokozat leválása után a második fokozatnak egy manővert is végre kellett hajtania, hogy a délre tartó irányból elérjék a kívánt nyugati pályahajlást, ugyanis ezzel ki tudják kerülni a floridai partok sűrűn lakott területeit. A műholdakat az emelkedés során védő áramvonalazó kúp felek ezúttal újak voltak, később a SpaceX „Bob” nevű hajója halássza majd ki a vízből későbbi újrafelhasználásra.

A SpaceX ilyen rideshare küldetésein kb. 1 millió dollárért szállítanak 200 kg hasznos terhet napszinkron pályára, ami rendkívül kedvező ár a piacon, és a megrendelők is előre tudnak tervezni a menetrendszerű Transporter indításokra.

A leszálló első fokozat

Dark mode powered by Night Eye