Elindult a ULA STP-3 küldetés

Kapcsolódó

Katonai műholddal indult a Szojuz ritkábbik variánsa

Megtörtént az idei év első Szojuz-2.1v rakéta indítása, melyről...

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

Frissítés 18:30: Az LDPE-1 (hosszú időtartamú meghajtású másodlagos rakomány adapter) is rendben levált, így teljes sikerrel ért véget a 7 óra 10 perces küldetés!

Frissítés 17:56: 10 perce az harmadik, utolsó hajtóművel történő pályakorrekció is sikeresen lezajlott, és a Centaur második fokozat továbbra is megfelelő pályán haladt. Így 17:49-kor a megfelelő időben levált az STPSat-6 műhold.

Eredetileg vasárnap került volna sor a ULA (United Launch Alliance) idei utolsó küldetésének, az STP-3-nak az indítására, azonban az üzemanyag tárolórendszerében felfedezett szivárgás miatt halasztani kellett a startot, és mára sikerült kijavítani a hibát a szakembereknek.

Az Atlas-V rakéta egyik legerősebb, 551 konfigurációjával készült az indításra. Ez 5 méteres átmérőjű áramvonalazó kúpot, 5 darab oldalsó szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétát, és 1 darab Centaur második fokozati RL-10-C hajtóművet jelöl. Azonban a túl erős magaslati szelek miatt a 10:04-re tervezett start időpontját többször is módosítani kellett, végül 11:19-kor végül minden megfelelőnek bizonyult, és a rakéta elhagyhatta az SLC-41 indítóállást. Először az első fokozat fő hajtóműve, az RD-180 indult be, majd pontosan T-0 másodperckor az öt GEM-63 oldalsó gyorsítórakéta (SRB-Solid Rocket Booster) is, és T+1,1 másodperckor a rakéta elemelkedett. T+0:47-kor leváltak a gyorsítórakéták, remek látványt nyújtva a még napkelte előtti floridai égbolton.

Az Atlas-V startja. Fotó: Jared Locke (@Space_Explored) 

Az öt oldalsó gyorsítórakéta leválása. Forrás: ULA

Ezt követően T+3:30-nál a raktérborítás is levált, és mintegy egy perccel később, T+4:27-kor az első fokozat hajtóműve is leállt. A megfelelő fokozat szétválás után a második fokozati RL-10 hajtómű is megkezdte működését és gyorsította tovább a rakétát hat percen keresztül, végül az első leállás itt is megtörtént. Jelen sorok írásakor az úgynevezett keringési szakasz zajlik, majd 1 órával és 7 perccel indítás után ismét beindítják a Centaur fokozat rakétamotorját, és újabb hat percig tovább növelik a keringési pálya legmagasabb pontját (apogeum). Ezután egy elég hosszú, 5 órás keringési fázis következik, majd harmadszor is beindul az RL-10 hajtómű, és 26°-kal megváltoztatja a keringési pálya inklinációját, azaz az Egyenlítőhöz képest bezárt keringési szöget. Végül a küldetés utolsó szakaszában, 6,5 órával a start után leválik az STPSat-6 műhold, ezt követi az LDPE-1 T+7 óra 10 perckor, lezárva a valaha az Atlas rakétával végrehajtott leghosszabb küldetést. A sikeres leválásokkal frissítjük majd ezt a cikket.

Az Atlas-V felkészítése az indításra. Forrás: ULA

Fotó: Trevor Mahlmann

Dark mode powered by Night Eye