Elindult Angola második műholdja egy Proton-M rakétával

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Roszkoszmosz újabb rakétaindítást hajtott végre Bajkonurból, ezúttal viszont nem a megszokott Szojuz-2.1 valamelyik variánsa, hanem egy Proton-M nehézrakéta hagyta el az indítóállást az AngoSat-2 telekommunikációs műholddal a rakterében. Idén ez volt az első, de nem az utolsó ennek a rakétatípusnak, ugyanis a jelenlegi tervek szerint november végén is indulhat egy Proton, ami majd a Luch-5 műholdat juttatja geoszinkron pályára.

A Proton-M startja ezúttal is látványos és hangos volt, a hat darab Energomash RD-275M 10532 kN tolóerejének köszönhetően. Az esti sötétséget szinte nappali fényességgé változtatták a rakétamotorok gázcsóvái, ahogy a több mint 58 méter magas rakéta elhagyta a 81/24 jelű indítóállást. Az első fokozat 123 másodpercig gyorsította a járművet, majd levált a rakéta felsőbb részeiről. A második, majd a harmadik fokozat is megfelelően hajtotta végre feladatát, és állította a kijelölt alacsony Föld körüli pályára a hasznos terhet. T+9:44-nél végül csak az utolsó, Blok-DM 03 végfokozat maradt, ami a leválási pályamagasságra emeli majd az AngoSat-2-t, ahonnan az saját meghajtási rendszerének segítségével fogja elérni a végső geoszinkron pályát. Ezen sorok írásakor még nem erősítették meg hivatalosan a küldetés sikerét, de a hivatalos bejelentés után frissítjük cikkünket!

A mostani Proton-M rakétán kívül még további négy fog indulni 2024-ig, majd nyugdíjazzák a típust.

Frissítés!

Éjfél után nem sokkal az AngoSat-2 sikeresen megérkezett, a kijelölt geostacionárius pályára. A közeljövőben át kell esnie egy repülési tesztprogramon, melynek eredménye alapján döntenek az üzembehelyezéséről.

Bal oldalon az AngoSat-2 műhold, jobb oldalon pedig a Blok-DM 03 végfokozat látható, amint szétváltak egymástól. Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye