Elindult Angola második műholdja egy Proton-M rakétával

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

A Roszkoszmosz újabb rakétaindítást hajtott végre Bajkonurból, ezúttal viszont nem a megszokott Szojuz-2.1 valamelyik variánsa, hanem egy Proton-M nehézrakéta hagyta el az indítóállást az AngoSat-2 telekommunikációs műholddal a rakterében. Idén ez volt az első, de nem az utolsó ennek a rakétatípusnak, ugyanis a jelenlegi tervek szerint november végén is indulhat egy Proton, ami majd a Luch-5 műholdat juttatja geoszinkron pályára.

A Proton-M startja ezúttal is látványos és hangos volt, a hat darab Energomash RD-275M 10532 kN tolóerejének köszönhetően. Az esti sötétséget szinte nappali fényességgé változtatták a rakétamotorok gázcsóvái, ahogy a több mint 58 méter magas rakéta elhagyta a 81/24 jelű indítóállást. Az első fokozat 123 másodpercig gyorsította a járművet, majd levált a rakéta felsőbb részeiről. A második, majd a harmadik fokozat is megfelelően hajtotta végre feladatát, és állította a kijelölt alacsony Föld körüli pályára a hasznos terhet. T+9:44-nél végül csak az utolsó, Blok-DM 03 végfokozat maradt, ami a leválási pályamagasságra emeli majd az AngoSat-2-t, ahonnan az saját meghajtási rendszerének segítségével fogja elérni a végső geoszinkron pályát. Ezen sorok írásakor még nem erősítették meg hivatalosan a küldetés sikerét, de a hivatalos bejelentés után frissítjük cikkünket!

A mostani Proton-M rakétán kívül még további négy fog indulni 2024-ig, majd nyugdíjazzák a típust.

Frissítés!

Éjfél után nem sokkal az AngoSat-2 sikeresen megérkezett, a kijelölt geostacionárius pályára. A közeljövőben át kell esnie egy repülési tesztprogramon, melynek eredménye alapján döntenek az üzembehelyezéséről.

Bal oldalon az AngoSat-2 műhold, jobb oldalon pedig a Blok-DM 03 végfokozat látható, amint szétváltak egymástól. Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye