Elindult Angola második műholdja egy Proton-M rakétával

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

A Roszkoszmosz újabb rakétaindítást hajtott végre Bajkonurból, ezúttal viszont nem a megszokott Szojuz-2.1 valamelyik variánsa, hanem egy Proton-M nehézrakéta hagyta el az indítóállást az AngoSat-2 telekommunikációs műholddal a rakterében. Idén ez volt az első, de nem az utolsó ennek a rakétatípusnak, ugyanis a jelenlegi tervek szerint november végén is indulhat egy Proton, ami majd a Luch-5 műholdat juttatja geoszinkron pályára.

A Proton-M startja ezúttal is látványos és hangos volt, a hat darab Energomash RD-275M 10532 kN tolóerejének köszönhetően. Az esti sötétséget szinte nappali fényességgé változtatták a rakétamotorok gázcsóvái, ahogy a több mint 58 méter magas rakéta elhagyta a 81/24 jelű indítóállást. Az első fokozat 123 másodpercig gyorsította a járművet, majd levált a rakéta felsőbb részeiről. A második, majd a harmadik fokozat is megfelelően hajtotta végre feladatát, és állította a kijelölt alacsony Föld körüli pályára a hasznos terhet. T+9:44-nél végül csak az utolsó, Blok-DM 03 végfokozat maradt, ami a leválási pályamagasságra emeli majd az AngoSat-2-t, ahonnan az saját meghajtási rendszerének segítségével fogja elérni a végső geoszinkron pályát. Ezen sorok írásakor még nem erősítették meg hivatalosan a küldetés sikerét, de a hivatalos bejelentés után frissítjük cikkünket!

A mostani Proton-M rakétán kívül még további négy fog indulni 2024-ig, majd nyugdíjazzák a típust.

Frissítés!

Éjfél után nem sokkal az AngoSat-2 sikeresen megérkezett, a kijelölt geostacionárius pályára. A közeljövőben át kell esnie egy repülési tesztprogramon, melynek eredménye alapján döntenek az üzembehelyezéséről.

Bal oldalon az AngoSat-2 műhold, jobb oldalon pedig a Blok-DM 03 végfokozat látható, amint szétváltak egymástól. Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye