Elindult az év utolsó rakétája is

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Az év utolsó műholdindítására a Szecsuán-tartománybeli Hszicsang Űrközpontból került sor, magyar idő szerint tegnap este 17 óra 43 perckor. Egy Hosszú Menetelés-3B rakéta állította sikeresen geostacionárius átviteli pályára a TJSW-9 (Tongxin Jishu Shiyan Weixing) katonai felhasználású műholdat. A több tonnás, jelhírszerzésre (SIGINT) használatos TJSW-műholdakat a China Academy of Space Technology (CAST) gyártja, és a kínai hadsereg felel az üzemeltetésükért. A négy oldalsó gyorsítórakétával ellátott hordozó teljes sikerrel végezte el a misszióját, és a TJSW-9 várhatóan a következő hetekben-hónapokban fog a saját hajtóművei segítségével a kijelölt geostacionárius pozíciójába eljutni.

A TJSW-műholdakat két kihajtható napelemtábla látja el kellő mennyiségű energiával. A kevés hivatalos kép alapján egy 32 méter átmérőjű, kibontható hálószerű antennával vannak ellátva, ami a földi kommunikációs csatornák adatainak elfogásához lehet szükséges, hasonlóan a tavalyi amerikai NROL-44 misszió rakományának antennájához.

Hamarosan egy cikkben összefoglaljuk a 2021-es év statisztikáit, valamint egy másik írásban az év legjelentősebb eseményeit is összegyűjtjük nektek!

Dark mode powered by Night Eye