Elindult az idei utolsó Falcon 9

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Magyar idő szerint ma délután 15:00-kor elstartolt a SpaceX idei utolsó küldetése, az NROL-108.

Az indításra a floridai LC-39A indítóállásról került sor (a csütörtöki első próbálkozás után), a megrendelő pedig a Nemzeti Védelmi Iroda (NRO – National Reconnaissance Office) volt egy titkos műholddal. Ez volt a második alkalom, hogy a SpaceX az NRO-nak szállított titkos hasznos terhet, és a küldetésről is csak októberben értesültünk előszőr.

Fotó: Emre Kelly

A misszióhoz használt első fokozat újból egy újrahasznált booster volt, a B1059 jelű, melynek összesen ez volt az ötödik sikeres útja (így már B1059.5 a hivatalos jele). A B1059-et korábban a CRS-19, CRS-20, Starlink-8 és Saocom-1B küldetésekhez használták, ezekből 4 indítás idén volt.

A SpaceX ezúttal a szárazföldre hozta vissza a Falcon 9 első fokozatát, az indítóállástól pár kilométernyire található LZ-1 leszállóhelyre. A küldetés profiljából arra következtethetünk, hogy a szállított műhold kis tömegű volt, és valószínűleg alacsony orbitális pályára juttatták.
A misszió titkos jellege miatt a közvetítésben sem mutatták a második fokozatot, helyette azonban megcsodálhattuk az újabb, és továbbra is megunhatatlan első fokozat leszállást.

A visszatérő első fokozat
Fotó: Emre Kelly

Ez volt összesen a 70. alkalom, hogy a SpaceX sikeresen visszahozott egy első fokozatot, illetve az idei utolsó, egyben a 26. SpaceX küldetés.
A cég ezzel története során a legzsúfoltabb és legsikeresebb évén van túl, a korábbi legtöbb indításra 2018-ban került sor, akkor 21 alkalommal indított rakétát a SpaceX.

Dark mode powered by Night Eye