Elindult az idei utolsó Falcon 9

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

Magyar idő szerint ma délután 15:00-kor elstartolt a SpaceX idei utolsó küldetése, az NROL-108.

Az indításra a floridai LC-39A indítóállásról került sor (a csütörtöki első próbálkozás után), a megrendelő pedig a Nemzeti Védelmi Iroda (NRO – National Reconnaissance Office) volt egy titkos műholddal. Ez volt a második alkalom, hogy a SpaceX az NRO-nak szállított titkos hasznos terhet, és a küldetésről is csak októberben értesültünk előszőr.

Fotó: Emre Kelly

A misszióhoz használt első fokozat újból egy újrahasznált booster volt, a B1059 jelű, melynek összesen ez volt az ötödik sikeres útja (így már B1059.5 a hivatalos jele). A B1059-et korábban a CRS-19, CRS-20, Starlink-8 és Saocom-1B küldetésekhez használták, ezekből 4 indítás idén volt.

A SpaceX ezúttal a szárazföldre hozta vissza a Falcon 9 első fokozatát, az indítóállástól pár kilométernyire található LZ-1 leszállóhelyre. A küldetés profiljából arra következtethetünk, hogy a szállított műhold kis tömegű volt, és valószínűleg alacsony orbitális pályára juttatták.
A misszió titkos jellege miatt a közvetítésben sem mutatták a második fokozatot, helyette azonban megcsodálhattuk az újabb, és továbbra is megunhatatlan első fokozat leszállást.

A visszatérő első fokozat
Fotó: Emre Kelly

Ez volt összesen a 70. alkalom, hogy a SpaceX sikeresen visszahozott egy első fokozatot, illetve az idei utolsó, egyben a 26. SpaceX küldetés.
A cég ezzel története során a legzsúfoltabb és legsikeresebb évén van túl, a korábbi legtöbb indításra 2018-ban került sor, akkor 21 alkalommal indított rakétát a SpaceX.

Dark mode powered by Night Eye