Array

Elindult (és megérkezett) az orosz filmstáb a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

// Frissítés 17:14 – 10 fő a Nemzetközi Űrállomáson //

A zsilipajtó kinyitása után ezekben a percekben zajlik az üdvözlési ceremónia az immáron 10 fős Nemzetközi Űrállomáson.

// Frissítés 15:14 – Kalandosan, de sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-19 //

Egy újabb kalandos orosz dokkolás után végül magyar idő szerint 14:22-kor sikeresen megérkezett a Szojuz MSz-19 a Nemzetközi Űrállomásra. A megközelítés még rendben zajlott, azonban kb. 30 méterre az űrállomástól a KURSZ automata dokkolórendszer meghibásodott, így az automata dokkolást megszakították, az űrhajó pedig visszatért kb. 45 méter távolságra. Ekkor a moszkvai irányítóközpont kérésére Anton Skaplerov parancsnok átvette a manuális irányítást (TORU rendszer) és az ellenőrzések elvégzése után folytatta a megközelítést. A csúszás miatt az űrhajó és az ISS földárnyékba, illetve az orosz követőállomások hatósugarán kívülre került, ezért sem videó, sem kommunikáció nem volt a Szojuz és az irányítóközpont között, de pár perccel később Skaplerov megerősítette a sikeres dokkolást. A dokkolás után pár perccel Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője is beszélt az űrhajósokkal, akik jól érzik magukat a „kalandok” ellenére.

// Eredeti poszt //

Magyar idő szerint 10:55-kor elstartolt az orosz űrfilmet forgató küldetés, a Szojuz MSz-19 a Bajkonur Űrközpont 31/6 indítóállásáról egy Szojuz-2.1a rakétával. A sikeres indítás után az űrhajó alacsony Föld körüli pályára állt, és a tervek szerint két Föld körüli keringés után, magyar idő szerint 14:12-kor érkezik meg a Nemzetközi Űrállomás Raszvet (nadír, Föld felé néző) dokkolóportjára.

A rövid, mindössze 12 napos küldetés célja a „Kihívás” című orosz űrfilm jeleneteinek a forgatása az űrállomáson. A misszió végén, október 17-én (03:11-kor) Julia Pereszild színésznő és Klim Shipenko rendező a Szojuz MSz-18 űrhajóval és Oleg Novickij űrhajóssal a parancsnoki székben dokkol le az ISS-ről, és várhatóan 06:36 körül landolnak Kazahsztánban. Anton Skaplerov, a mostani küldetés parancsnoka 6 hónapot marad az űrállomáson, és az Expedíció-66 állandó személyzet tagja lesz. A Szojuz MSz-19 űrhajó 2022 márciusáig marad a Nemzetközi Űrállomáson, és majd Anton Skaplerovot, Mark Vande Hei-t és Pjotr Dubrovot hozza vissza a Földre.

A Szojuz MSz-19 emelkedése

A filmforgatás

„Kihívás” c. film története szerint a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa szívrohamot kap, és egy Zhenya nevű orvost küldenek fel a kozmonauta megműtésére. Az orvost Julia Pereszild alakítja, és a film 35-40 perce játszódik majd az ISS-en. Ezeket a felvételeket 12 nap alatt forgatják le, és a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij és Pjotr Dubrov is szerepet kapnak a filmben. Klim Shipenko egyszemélyben lesz operatőr, rendező, sminkes és kellékes is. A filmforgatás az űrrepüléssel kezdődik, a Földön játszódó jeleneteket az MSz-19 útja után forgatják majd le 2022 májusáig. A film bemutatójára a jelenlegi tervek szerint 2022 végén kerülhet sor. Érdekesség, hogy a film egyik producere Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője. A főszereplő kiválasztásáról többrészes dokumentumfilm-sorozat is készült, amit itt tudtok megnézni (sajnos nincsen angol felirat).

A küldetésről további részleteket az előzetesünkben olvashattok.

Az indítás pillanata

Oleg Novickij az ISS fedélzetéről örökítette meg az indítást

Anton Skaplerov, Klim Shipenko és Julia Pereszild

Frissítés 13:33

Hivatalos képek a Roszkoszmosztól az indításról.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye