Array

Elindult (és megérkezett) az orosz filmstáb a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

// Frissítés 17:14 – 10 fő a Nemzetközi Űrállomáson //

A zsilipajtó kinyitása után ezekben a percekben zajlik az üdvözlési ceremónia az immáron 10 fős Nemzetközi Űrállomáson.

// Frissítés 15:14 – Kalandosan, de sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-19 //

Egy újabb kalandos orosz dokkolás után végül magyar idő szerint 14:22-kor sikeresen megérkezett a Szojuz MSz-19 a Nemzetközi Űrállomásra. A megközelítés még rendben zajlott, azonban kb. 30 méterre az űrállomástól a KURSZ automata dokkolórendszer meghibásodott, így az automata dokkolást megszakították, az űrhajó pedig visszatért kb. 45 méter távolságra. Ekkor a moszkvai irányítóközpont kérésére Anton Skaplerov parancsnok átvette a manuális irányítást (TORU rendszer) és az ellenőrzések elvégzése után folytatta a megközelítést. A csúszás miatt az űrhajó és az ISS földárnyékba, illetve az orosz követőállomások hatósugarán kívülre került, ezért sem videó, sem kommunikáció nem volt a Szojuz és az irányítóközpont között, de pár perccel később Skaplerov megerősítette a sikeres dokkolást. A dokkolás után pár perccel Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője is beszélt az űrhajósokkal, akik jól érzik magukat a „kalandok” ellenére.

// Eredeti poszt //

Magyar idő szerint 10:55-kor elstartolt az orosz űrfilmet forgató küldetés, a Szojuz MSz-19 a Bajkonur Űrközpont 31/6 indítóállásáról egy Szojuz-2.1a rakétával. A sikeres indítás után az űrhajó alacsony Föld körüli pályára állt, és a tervek szerint két Föld körüli keringés után, magyar idő szerint 14:12-kor érkezik meg a Nemzetközi Űrállomás Raszvet (nadír, Föld felé néző) dokkolóportjára.

A rövid, mindössze 12 napos küldetés célja a „Kihívás” című orosz űrfilm jeleneteinek a forgatása az űrállomáson. A misszió végén, október 17-én (03:11-kor) Julia Pereszild színésznő és Klim Shipenko rendező a Szojuz MSz-18 űrhajóval és Oleg Novickij űrhajóssal a parancsnoki székben dokkol le az ISS-ről, és várhatóan 06:36 körül landolnak Kazahsztánban. Anton Skaplerov, a mostani küldetés parancsnoka 6 hónapot marad az űrállomáson, és az Expedíció-66 állandó személyzet tagja lesz. A Szojuz MSz-19 űrhajó 2022 márciusáig marad a Nemzetközi Űrállomáson, és majd Anton Skaplerovot, Mark Vande Hei-t és Pjotr Dubrovot hozza vissza a Földre.

A Szojuz MSz-19 emelkedése

A filmforgatás

„Kihívás” c. film története szerint a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa szívrohamot kap, és egy Zhenya nevű orvost küldenek fel a kozmonauta megműtésére. Az orvost Julia Pereszild alakítja, és a film 35-40 perce játszódik majd az ISS-en. Ezeket a felvételeket 12 nap alatt forgatják le, és a jelenleg is az űrállomáson tartózkodó Oleg Novickij és Pjotr Dubrov is szerepet kapnak a filmben. Klim Shipenko egyszemélyben lesz operatőr, rendező, sminkes és kellékes is. A filmforgatás az űrrepüléssel kezdődik, a Földön játszódó jeleneteket az MSz-19 útja után forgatják majd le 2022 májusáig. A film bemutatójára a jelenlegi tervek szerint 2022 végén kerülhet sor. Érdekesség, hogy a film egyik producere Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője. A főszereplő kiválasztásáról többrészes dokumentumfilm-sorozat is készült, amit itt tudtok megnézni (sajnos nincsen angol felirat).

A küldetésről további részleteket az előzetesünkben olvashattok.

Az indítás pillanata

Oleg Novickij az ISS fedélzetéről örökítette meg az indítást

Anton Skaplerov, Klim Shipenko és Julia Pereszild

Frissítés 13:33

Hivatalos képek a Roszkoszmosztól az indításról.

Dark mode powered by Night Eye