Elindult az új kínai adattovábbító műhold a Holdhoz

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

A „Szarka híd” elnevezésű űreszköz két kisebb távközlési szatellittel együtt kezdte meg útját, amik majd a májusban induló Csang’e-6 leszállóegységet fogják segíteni.

Kína is elindította idei első űreszközét a Holdhoz: múlt éjjel 1:31-kor egy Hosszú Menetelés-8 (CZ-8) rakétával startolt el a Vencsang Űrközpontból a Csüecsiao-2 („Szarka híd 2”) elnevezésű adattovábbító műhold a Tiendu-1 és 2 távközlési szatellitek társaságában a Holdhoz.

Az ezúttal két oldalsó gyorsítórakétával is ellátott hordozó felbocsátása az előírtak szerint zajlott, minden fokozat végrehajtotta a számára kijelölt feladatokat, így a CZ-8 továbbra is 100%-os sikerességi rátával büszkélkedhet. 

A Hosszú Menetelés rakétacsalád ezen tagja talán kevésbé ismert olvasóink körében, hiszen egy viszonylag új verzióról van szó. Debütáló repülésére 2020. december 20-án került sor, azóta pedig mindössze egy felbocsátása volt 2022. február 27-én. Mindkét indítás sikeres volt, most pedig harmadik és egyben eddigi legfontosabb feladatát hajtotta végre, hiszen a Kínai Nemzeti Űrhivatal (China National Space Administration, CNSA) és fő beszállítója, a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) ezzel a misszióval készíti elő a legkorábban májusban induló Csang’e-6 holdi mintavisszahozatali küldetést. A Csüecsiao-2 fogja ugyanis biztosítani a folyamatos adattovábbítást a rover és a földi irányítás között, ebben pedig a Tiendu-páros is segítségül lesz.
A rakétakerozint és cseppfolyósított oxigént felhasználó CZ-8-at a rendkívül mérgező hipergolikus üzemanyagot égető CZ-2 és 3 verziók helyett fejlesztették ki, és variálható fokozatainak köszönhetően sokféle felhasználási módra van lehetőség esetében.

A CZ-8 rakéta indítása. Forrás: CASC

 

A Csüecsiao adattovábbító műholdak első verziója  2018. május 21-én indult a Nap-Föld rendszer Lagrange-2 pontjához, melynek feladata egyrészt a mélyűrből érkező, 1-80 MHz közötti frekvenciájú rádióhullámok vétele volt, melyek hasznos információkat tartalmazhatnak a korai univerzumról, másrészt fontos szerepet játszott a szintén 2018-ban felbocsátott Csang’e-4 holdi leszállóegységgel való kapcsolattartásban. 
A mostani 2. verziót még nagyobb antennával szerelték fel, így teljesítménye is értelemszerűen nagyobb lesz, ha sikeresen Hold körüli pályára áll. A 8 éves élettartamra tervezett műhold tömege 1200 kg, fő antennája pedig 4,2 méter átmérőjű. 24 óra alatt fog megtenni egy keringést egy 300 km x 8600 km-es elnyújtott elliptikus pályán, és a Hold túlsó oldalára küldött Csang’e-6 holdi leszállóegységgel való kapcsolattartást fogja segíteni, majd később a Csang’e-7 és 8 esetében is szerepet kap, de addig egy pályamódosítással 12 órára fogják leredukálni keringési idejét. 

A műhold integrációja a rakéta szállítóadapteréhez. A bal oldal mérnök mögött láthatóak a Tiendu-1 és 2 műholdak is. Forrás: CASC

Társai, a 61, illetve 15 kg-os Tiendu-1 és 2 távközlési szatellitek formációban fognak keringeni szintén a Hold körül, és nagy pontosságú pálya meghatározást tesznek majd lehetővé a későbbi leszállóegységek navigációs rendszerei számára.

A Csüecsiao-2 illusztrációja
Dark mode powered by Night Eye