Elindult az utolsó adag Starlink v1.5 műhold

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Két napos halasztás után ma hajnalban 5:50-kor elindult az utolsó adag v1.5 verziójú Starlink-műhold, így tehát a jövőbeli küldetések során már a második generációs v2 Mini űreszközök kapnak helyet a Falcon-9 hordozórakéta rakterében.
A start további érdekességéül szolgál, hogy ismét egy veterán booster teljesített szolgálatot, mégpedig a B1060, mely újbóli repülésével nem hagyta sokáig egyedül a július 10-i Starlink misszió főszereplőjét, a szintén 16 repülést maga mögött tudható B1058-at.

Fotó: SpaceX

A Starlink 5-15 jelzésű küldetésnek a ismét floridai SLC-40 adott otthont, mivel az LC-39A indítóállást továbbra is az egyre közeledő EchoStar-24 küldetéshez alakítják át, amelynek indítását egy Falcon Heavy-vel fognak végrehajtani. Az „enyhén” kormos Falcon-9-es ezt követően mintaszerűen abszolválta az általa már jól ismert fázisokat, mellyel sikeresen pályára állította az 54 szatellitből álló rakományát.

Az első fokozat mindeközben hasonlóan jól teljesített visszatérése során is, melynek köszönhetően immáron tizenhatodjára érinthették landoló lábai egy drónhajó fedélzetét, ami ez esetben a 642 kilométerre várakozó „A Shortfall Of Gravitas” volt.

A rakéta épp átlépi a hangsebességet. Fotó: Pete Carstens
Dark mode powered by Night Eye