Elindult egy újabb GLONASSZ-K2 műhold

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A navigációs célokra használni kívánt szatellit egy 19100 kilométer magas pályán fog tevékenykedni, ahová a a Fregat-M névre hallgató végfokozat juttatja majd el.

Az Orosz Föderáció űrhadereje (Russian Space Forces) az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából egy Szojuz-2.1b hordozórakétát indított el, magyar idő szerint 15:20-kor az arhangelszki régióban található pleszecki kozmodróm 43/4 számú startállásáról. A start rendben lezajlott, az indítás után két perccel, valamint 350 km megtétele után le is vált a négy oldalsó első fokozat a törzsről. Ezt követően a második fokozat még további három percig gyorsította és emelte a hasznos terhet, kilenc perccel a start után pedig levált a Fregat felső fokozat is a műholddal együtt. 2023-ban ez volt a 10. rakétaindítás Oroszországból és ezen belül is a 3. a pleszecki kozmodrómról. A GLONASSZ-K2 navigációs műholdról bővebben olvashattok a küldetésprofilunkban.

Egy korábbi Szojuz inditás Pleszeckből.
Dark mode powered by Night Eye