Elindult hazafelé az OSIRIS-REx űrszonda

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Magyar idő szerint tegnap este 22:23-kor az OSIRIS-REx űrszonda begyújtotta a hajtóművét és elindult hazafelé a Bennu kisbolygótól. Az űreszköznek a 2018-as megérkezése óta ez volt a legnagyobb manővere, a hajtóművet 7 percig üzemeltették teljes tolóerőn. A Bennu talajmintáit tartalmazó kapszula 2,5 év alatt ér majd a Földre, ahol Utah állam sivatagos területén ér majd földet ejtőernyő segítségével. A leszállásra 2023. szeptember 24-én kerül majd sor, addig az űreszköz kétszer is megkerüli a Napot majd.

A küldetés eddig hatalmas tudományos sikernek számít, tavaly októberben pedig a misszió legfontosabb célját is sikeresen teljesítették: kb. 60 gramm mintát vettek a Bennu felszínéből.

Érdekesség, hogy az űrszondában meglehetősen sok üzemanyag maradt, ezért a NASA szakemberei a nyáron az OSIRIS-REx missziójának meghosszabbításán gondolkoznak majd. A mintákat tartalmazó kapszula közvetlenül a Föld közelében válik csak le, így elképzelhető, hogy az űrszondát egy másik aszteroidához is elküldik.

A Bennu kisbolygó

Dark mode powered by Night Eye