Elképesztő „hírek” érkeztek

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

LEBUKOTT JEFF BEZOS! A Blue Origin alapítója a Földközi-tengerre hajózott mérnökcsapatával, ahol búvárok társaságában alámerült, hogy az új, BE(zos)-5 jelzésű hajtóművüket teszteljék. A vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, miként teljesít a tengerszintre optimalizált rakétamotor, ezért esett a választás az imént említett Földközi-tengerre. A cég közleményében be is számolt a kapott eredményekről, melyek elmondásuk alapján kielégítőek, de természetesen további próbatételekre is szükség lesz még a jövőben. Bezos szintén publikált egy rövidke élménybeszámolót, amelyben közölte, a soron következő teszten, illetve teszteken is szeretne részt venni.

Egy másik hír is a cégvezérhez köthető: Bezos nem csak hangzatos és reális terveiről, hanem „dús hajkoronájáról” is ismert. Szinte adta magát a dolog, hogy előbb-utóbb a hajápolással kapcsolatban is letegye a névjegyét, és erre most minden esélye meg is van, hiszen a napokban jelentette be, hogy űrhajósok számára fejlesztettek Bezos útmutatása szerint űrsampont, amint SampoOrbitnak neveztek el! Az persze kérdés, hogy milyen űrhajóval fogják feljuttatni az első adag terméket az asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra, ugyanis Bezos kijelentette, hogy nem kívánja más (főleg a SpaceX) segítségét igénybe venni, a BO pedig nem rendelkezik sem saját űrhajóval, de még orbitális besorolású rakétával sem.

Kooperál a Tesla és a SpaceX! Egy nemrégiben közzétett hír arról árulkodik, hogy a főleg autókra specializált cég, a Tesla, valamint a rakétáiról ismeretes SpaceX közös tervekbe kezd. A projekt hátterében egy meglepő kérés áll, melyet űrhajósok intéztek a Crew Dragon kapszulát üzemeltető cég irányába. A kívánság kiváltó oka egy egyszerű dolog volt, mégpedig, hogy a személyzet unatkozik a Dragon autonóm működése miatt. Ennek megoldására két darab Tesla kormányt építenek az űrhajó belsejébe, mely mind irányváltoztatásra, mind dokkolási manőverek elvégzésére is alkalmas lesz. Elon Musk reméli, hogy ez kellőképp lefoglalja majd a fedélzeten utazó űrhajósokat, ha mégsem, elmondása alapján további ötleteket is tartogat még a tarsolyában.

Folyik a tesztelés.


A Rocket Lab névmódosításon töri a fejét!
Peter Beck, a cég alapítója az X-en tette közzé az ötletet, melyben kitért annak okára is; megunta a rock zenét, és áttért inkább a reggae stílusra, így születne meg elmondása alapján a Reggaet Lab. Beck továbbá hozzátette, hogy fontolgatja hajának rasztásítását is, ezzel jelezve fanatizmusát.

Új, teheneknek szánt űrruhát fejlesztett ki a NASA. Bill Nelson, az űrhivatal igazgatója elmondta: „A friss tej és hús elengedhetetlen egy hosszú küldetés alatt!” Arról nincsenek hírek, hogy mikor indul az első boci a világűrbe, de állítólag nehezen halad a kiképzésük űrséták elvégzésére.

Nukleáris űrkapát fejlesztett az Arca Space! A méltán világhírű magáncég a vízmeghajtású rakéta sikerre vitele után újabb forradalmi és innovatív eszközzel állt elő: radioizotópos meghajtású űrkapát (kultivátort) fejlesztettek ki, melyet már fel is juttattak a Nemzetközi Űrállomásra. Az első eredmények döbbenetesek: a kapának köszönhetően 300%-kal nőtt meg az ISS paradicsomtermelése! A NASA pedig rögtön meg is kezdte olyan paradicsomos receptek összegyűjtését, amit a rendelkezésre álló alapanyagokkal az űrhajósok is el tudnak készíteni az űrállomáson. Tervben van továbbá Gordon Ramsay kiképzése és az ISS-re való feljuttatása is, akit a Hell’s Kitchen televíziós sorozat után most a Space Kitchen forgatására kértek fel, hogy a személyzettel együtt a szokásos meghitt hangulatban történjen az ételek elkészítése.

Természetesen mindezeknek a fele se igaz, a fenti írás április 1-jének köszönhető, célja pedig kizárólag a szórakoztatás. 🙂 A benne lévő „információk” semmilyen formában nem fedik a valóságot.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye