Elkerülő manőver és teherűrhajó érkezés a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Tegnap űrszemét miatt kellett előre nem tervezett pályakorrekciót végrehajtani az ISS-en, a Progressz MSz-24 viszont gond nélkül dokkolt ma hajnalban.

Nem mondhatjuk, hogy unalmasan telnének a napok a Nemzetközi Űrállomáson: miközben a Crew-7 küldetés (aminek indulását ma reggelről holnap reggelre halasztották), illetve a Progressz teherűrhajó érkezésére készülnek, csütörtökön egy nem betervezett műveletet is végre kellett hajtani.
A Roszkoszmosz közleménye az esetről:
Pénteken űrszemét elkerülő manővert kellett eszközölni a Nemzetközi Űrállomáson. A manővert az orosz Zvezda szervizmodul hajtóművei segítségével hajtották végre. A modul hajtóműveit magyar idő szerint 17:00-kor indították be, 21 másodpercig működtek, és 0,3 m/s-mal növelték az ISS sebességét. Ennek eredményeként az előzetes adatok szerint az ISS pálya magassága 500 m-rel csökkent. Pályaparaméterek a korrekció után: minimális magasság 414,37 km; maximális 434,59 km. A kitérő manőver nem érinti a Progressz MSz-24 teherűrhajó pénteki dokkolását az ISS-hez.”

És szerencsére valóban nem érintette a teherűrhajó dokkolását, ugyanis a tervezett időben, magyar idő szerint 5:45-kor a Progressz sikeresen csatlakozott a Zvezda modul hátsó dokkolóportjára. A 23-án elindult űrhajót mintegy 2,5 tonna hasznos teherrel pakolták és töltötték meg.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye