Elkerülő manőver és teherűrhajó érkezés a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Tegnap űrszemét miatt kellett előre nem tervezett pályakorrekciót végrehajtani az ISS-en, a Progressz MSz-24 viszont gond nélkül dokkolt ma hajnalban.

Nem mondhatjuk, hogy unalmasan telnének a napok a Nemzetközi Űrállomáson: miközben a Crew-7 küldetés (aminek indulását ma reggelről holnap reggelre halasztották), illetve a Progressz teherűrhajó érkezésére készülnek, csütörtökön egy nem betervezett műveletet is végre kellett hajtani.
A Roszkoszmosz közleménye az esetről:
Pénteken űrszemét elkerülő manővert kellett eszközölni a Nemzetközi Űrállomáson. A manővert az orosz Zvezda szervizmodul hajtóművei segítségével hajtották végre. A modul hajtóműveit magyar idő szerint 17:00-kor indították be, 21 másodpercig működtek, és 0,3 m/s-mal növelték az ISS sebességét. Ennek eredményeként az előzetes adatok szerint az ISS pálya magassága 500 m-rel csökkent. Pályaparaméterek a korrekció után: minimális magasság 414,37 km; maximális 434,59 km. A kitérő manőver nem érinti a Progressz MSz-24 teherűrhajó pénteki dokkolását az ISS-hez.”

És szerencsére valóban nem érintette a teherűrhajó dokkolását, ugyanis a tervezett időben, magyar idő szerint 5:45-kor a Progressz sikeresen csatlakozott a Zvezda modul hátsó dokkolóportjára. A 23-án elindult űrhajót mintegy 2,5 tonna hasznos teherrel pakolták és töltötték meg.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye