Elkészült a Hera űrszonda szeme is

Kapcsolódó

Fény derült a kínai holdprogram két kulcsfontosságú űreszközének nevére

A neveket közel 2000 pályázat közül választották ki. A Kínai...

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

Egyre több információ érkezik a DART misszió utólagos megfigyelőjéről, a Hera szondáról. Kb. két hete tette közzé az Európai Űrügynökség (ESA), hogy az űreszköz nagy nyereségű antennáját zajtesztnek vetik alá, máris újabb bejelentés érkezett. A közlemény középpontjában 2 darab teljesen letesztelt kamera (AFC) áll, melyek megérkeztek a németországi OHB-hez, ahol sor kerül majd az integrálásukra.

Az AFC (Asteroid Framing Camera) nemcsak a projekt első számú hasznos terhe lesz, hanem a legfontosabb része is, hiszen önmagában is képes elérni a küldetés összes alapvető célját. Ez a műszer biztosítja majd a legelső csillagszerű képet a Hera célpontjáról, a Dimorphos aszteroidáról, amelynek pályája tavaly megváltozott a DART becsapódásának köszönhetően. Az AFC amellett, hogy az objektum felszínéről részletes felvételeket készít tudományos elemzés céljából – beleértve a DART becsapódása által hátrahagyott krátert -, redundanciaként is működik. Az egységet ugyanis irányításra, navigációra és vezérlésre is használják majd.

Az AFC már akkor célba veszi az aszteroidát, amikor az még csak egy fénypontként lesz látható számára. A kamera ezt követően áttér az ún. közeli navigációra, és képfeldolgozási technika segítségével a látómezejének középpontjában tartja az űrsziklát. Eközben figyeli annak felszíni jellemzőit, hogy az önvezető autók szoftveréhez hasonlóan a Hera pontos pozícióját az aszteroidától származtassa.

Forrás: Jena-Optronik

Az 1,3 kg-os kamerát, amely körülbelül akkora, és olyan alakú, mint egy háztartási váza, a németországi Jena-Optronik tervezte, gyártotta és tesztelte. Az 5,5 fokos látómezővel rendelkező, monokromatikus (egyszínű) AFC a felvételeket a belgiumi Caeleste által forgalmazott FaintStar2 detektorchip segítségével, és az ún. CMOS APS technológiával fogja elkészíteni. „Az AFC-től kapott képek hasonlítani fognak a DART által készítettekhez, melyeket a becsapódás előtt küldött vissza.” – tette hozzá Hannah Goldberg, a Hera rendszermérnöke. Az AFC fotóit más műszerek színes képei is kiegészítik majd, köztük a HyperScout berendezés, amely 25 különböző színben lát. Továbbá a Milani CubeSat fedélzetén lévő ASPECT hiperspektrális képalkotó, ami a látható fényen túl az infravörös tartományban is végez majd felméréseket.

Látványterv a Hera űrszondáról, miközben vizsgálódik. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye