Elkészült a Hera űrszonda szeme is

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Egyre több információ érkezik a DART misszió utólagos megfigyelőjéről, a Hera szondáról. Kb. két hete tette közzé az Európai Űrügynökség (ESA), hogy az űreszköz nagy nyereségű antennáját zajtesztnek vetik alá, máris újabb bejelentés érkezett. A közlemény középpontjában 2 darab teljesen letesztelt kamera (AFC) áll, melyek megérkeztek a németországi OHB-hez, ahol sor kerül majd az integrálásukra.

Az AFC (Asteroid Framing Camera) nemcsak a projekt első számú hasznos terhe lesz, hanem a legfontosabb része is, hiszen önmagában is képes elérni a küldetés összes alapvető célját. Ez a műszer biztosítja majd a legelső csillagszerű képet a Hera célpontjáról, a Dimorphos aszteroidáról, amelynek pályája tavaly megváltozott a DART becsapódásának köszönhetően. Az AFC amellett, hogy az objektum felszínéről részletes felvételeket készít tudományos elemzés céljából – beleértve a DART becsapódása által hátrahagyott krátert -, redundanciaként is működik. Az egységet ugyanis irányításra, navigációra és vezérlésre is használják majd.

Az AFC már akkor célba veszi az aszteroidát, amikor az még csak egy fénypontként lesz látható számára. A kamera ezt követően áttér az ún. közeli navigációra, és képfeldolgozási technika segítségével a látómezejének középpontjában tartja az űrsziklát. Eközben figyeli annak felszíni jellemzőit, hogy az önvezető autók szoftveréhez hasonlóan a Hera pontos pozícióját az aszteroidától származtassa.

Forrás: Jena-Optronik

Az 1,3 kg-os kamerát, amely körülbelül akkora, és olyan alakú, mint egy háztartási váza, a németországi Jena-Optronik tervezte, gyártotta és tesztelte. Az 5,5 fokos látómezővel rendelkező, monokromatikus (egyszínű) AFC a felvételeket a belgiumi Caeleste által forgalmazott FaintStar2 detektorchip segítségével, és az ún. CMOS APS technológiával fogja elkészíteni. „Az AFC-től kapott képek hasonlítani fognak a DART által készítettekhez, melyeket a becsapódás előtt küldött vissza.” – tette hozzá Hannah Goldberg, a Hera rendszermérnöke. Az AFC fotóit más műszerek színes képei is kiegészítik majd, köztük a HyperScout berendezés, amely 25 különböző színben lát. Továbbá a Milani CubeSat fedélzetén lévő ASPECT hiperspektrális képalkotó, ami a látható fényen túl az infravörös tartományban is végez majd felméréseket.

Látványterv a Hera űrszondáról, miközben vizsgálódik. Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye