Elkészült a Hera űrszonda szeme is

Kapcsolódó

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Egyre több információ érkezik a DART misszió utólagos megfigyelőjéről, a Hera szondáról. Kb. két hete tette közzé az Európai Űrügynökség (ESA), hogy az űreszköz nagy nyereségű antennáját zajtesztnek vetik alá, máris újabb bejelentés érkezett. A közlemény középpontjában 2 darab teljesen letesztelt kamera (AFC) áll, melyek megérkeztek a németországi OHB-hez, ahol sor kerül majd az integrálásukra.

Az AFC (Asteroid Framing Camera) nemcsak a projekt első számú hasznos terhe lesz, hanem a legfontosabb része is, hiszen önmagában is képes elérni a küldetés összes alapvető célját. Ez a műszer biztosítja majd a legelső csillagszerű képet a Hera célpontjáról, a Dimorphos aszteroidáról, amelynek pályája tavaly megváltozott a DART becsapódásának köszönhetően. Az AFC amellett, hogy az objektum felszínéről részletes felvételeket készít tudományos elemzés céljából – beleértve a DART becsapódása által hátrahagyott krátert -, redundanciaként is működik. Az egységet ugyanis irányításra, navigációra és vezérlésre is használják majd.

Az AFC már akkor célba veszi az aszteroidát, amikor az még csak egy fénypontként lesz látható számára. A kamera ezt követően áttér az ún. közeli navigációra, és képfeldolgozási technika segítségével a látómezejének középpontjában tartja az űrsziklát. Eközben figyeli annak felszíni jellemzőit, hogy az önvezető autók szoftveréhez hasonlóan a Hera pontos pozícióját az aszteroidától származtassa.

Forrás: Jena-Optronik

Az 1,3 kg-os kamerát, amely körülbelül akkora, és olyan alakú, mint egy háztartási váza, a németországi Jena-Optronik tervezte, gyártotta és tesztelte. Az 5,5 fokos látómezővel rendelkező, monokromatikus (egyszínű) AFC a felvételeket a belgiumi Caeleste által forgalmazott FaintStar2 detektorchip segítségével, és az ún. CMOS APS technológiával fogja elkészíteni. „Az AFC-től kapott képek hasonlítani fognak a DART által készítettekhez, melyeket a becsapódás előtt küldött vissza.” – tette hozzá Hannah Goldberg, a Hera rendszermérnöke. Az AFC fotóit más műszerek színes képei is kiegészítik majd, köztük a HyperScout berendezés, amely 25 különböző színben lát. Továbbá a Milani CubeSat fedélzetén lévő ASPECT hiperspektrális képalkotó, ami a látható fényen túl az infravörös tartományban is végez majd felméréseket.

Látványterv a Hera űrszondáról, miközben vizsgálódik. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye