Elkészült a Lunar Gateway lakóegységének vázszerkezete

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Fontos fázisához érkezett a Hold körüli pályára tervezett űrlaboratórium egy fő részegységének építése.

Jó hírrel szolgált tegnap a NASA a Lunar Gateway űrállomás építésével kapcsolatban: elkészült a HALO (Habitation and Logistics Outpost, magyarul lakó- és logisztikai modul) fő váza, így egy újabb jelentős lépéssel került közelebb a későbbi indításhoz, miután az olaszországi Torinóban befejeződött a hegesztés. A HALO egyike annak a négy Gateway modulnak, ahol majd az űrhajósok élnek, tudományos kísérleteket végeznek és felkészülnek a holdfelszíni küldetésekre. Az űrállomás lakóegysége a NASA, a Northrop Grumman, valamint utóbbi alvállalkozója, a Thales Alenia Space együttműködésének keretében valósul meg.
A jelenlegi tervek szerint legkorábban 2025 októberében indulhat a HALO és a PPE (Power and Propulsion Element, azaz energiaellátó- és meghajtási modul) egy Falcon Heavy-vel.

Egy korábbi kép a majdnem kész vázszerkezetről. Forrás: NASA

 

A HALO modul látványterve. Forrás: NASA

A Lunar Gateway űrállomás

Egy Hold körül keringő űrállomás ötlete már 2012-ben felmerült a NASA-nál, 2015-ben pedig az ügynökség NextSTEP-programja keretében kezdték el vizsgálni egy mélyűri lakóegység megépítésének lehetőségét. A programba 2017-től a Nemzetközi Űrállomásban résztvevő országokat is bevonták, 2018-ban pedig az USA és Oroszország írt alá egy informális egyezményt a két ország részvételi szándékáról az új űrállomás létrehozásban. Oroszország végül kihátrált az egyezményből, de több új nemzetközi partner csatlakozott a programhoz: a Kanadai Űrügynökség, az Európai Űrügynökség, a Japán Űrügynökség, és legutóbb idén januárban a Mohammed bin Rashid Űrközpont (Egyesült Arab Emirátusok) is elkötelezte magát az együttműködés mellett.  

A Gateway űrállomás tervei az elmúlt években sokat változtak, és korábban hívták Deep Space Gateway-nek (DSG, Mélyűri Átjáró), és Lunar Orbiter Platform-Gateway-nek (LOP-G) is.
A Gateway a Nemzetközi Űrállomásnál egy jóval kisebb űrállomás, mely a Hold körül fog keringeni egy rendkívül elnyújtott elliptikus pályán. Az ún. “near-rectilinear halo orbit” (NRHO, majdnem egyenes vonalú, igen elnyújtott ellipszis alakú pálya) egy hétnapos keringési pálya, mely a legközelebbi megközelítésnél 3000 kilométerre lesz a Hold északi sarkától, legtávolabbi pontján pedig 70 000 kilométerre a déli sarktól.
Ilyen Hold körüli pályára eddig csak a Rocket Lab által indított CAPSTONE műhold állt tesztelésképpen.

A Nemzetközi Űrállomással ellentétben a Gateway nem lesz folyamatosan lakott, évente egy személyzetes utat terveznek az űrállomásra indítani. A Gateway négy űrhajóst tud fogadni, akik nagyjából 20 napot töltenek majd el a fedélzeten. A Gateway-re tartó út oda-vissza kb. 10 napot vesz igénybe, melyet az Orion űrhajóval terveznek végrehajtani. Amikor a Gateway-en nem tartózkodik személyzet, a Földről távirányítással végeznek majd tudományos kísérleteket.

Illusztráció: NASA
Dark mode powered by Night Eye