Elkészült a negyedik Európai Szervizmodul váza

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Elkészült a negyedik Európai Szervizmodul (European Service Module, ESM) váza, mely az Artemis-4 misszió Orion űrhajójának fontos részét fogja képezni. Az alábbi kép a Thales Alenia Space egyik telephelyén készült, mely az olaszországi Torinóban található. A modul azóta már úton van az Airbus brémai tisztaszobájába, ahol a mérnökök befejezik az integrációval kapcsolatos további teendőket és elvégzik a végső teszteket.

Forrás: Thales Alenia Space

Az ESM felel az Orion űrhajó meghajtásáért, energiaellátásáért és hőszabályozásáért, valamint a személyzet számára elengedhetetlen oxigént és vizet is itt tárolják. Ez a szerkezet – hasonlóan egy autó vázához – képezi az alapját az űrhajó minden további szerelési műveletének, beleértve 11 km hosszú vezetéket, 33 hajtóművet, négy tartályt, amelyekben több mint 8000 liter üzemanyag, víz és levegő van az űrhajósok számára, valamint a hét méteres „x-szárnyú” napelemtáblákat, amik képesek akár két háztartás áramellátásához elegendő áramot is biztosítani.

Az első ilyen ESM az Artemis-I Orion űrhajójához kapcsolódik, mely továbbra is az indításra vár, amire a tervek szerint még ebben az évben sor kerül. A második Európai Szervizmodul hivatalosan is átkerült a NASA-hoz, a harmadik modul építése pedig folyamatban van.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye