Elkészült a negyedik Európai Szervizmodul váza

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Elkészült a negyedik Európai Szervizmodul (European Service Module, ESM) váza, mely az Artemis-4 misszió Orion űrhajójának fontos részét fogja képezni. Az alábbi kép a Thales Alenia Space egyik telephelyén készült, mely az olaszországi Torinóban található. A modul azóta már úton van az Airbus brémai tisztaszobájába, ahol a mérnökök befejezik az integrációval kapcsolatos további teendőket és elvégzik a végső teszteket.

Forrás: Thales Alenia Space

Az ESM felel az Orion űrhajó meghajtásáért, energiaellátásáért és hőszabályozásáért, valamint a személyzet számára elengedhetetlen oxigént és vizet is itt tárolják. Ez a szerkezet – hasonlóan egy autó vázához – képezi az alapját az űrhajó minden további szerelési műveletének, beleértve 11 km hosszú vezetéket, 33 hajtóművet, négy tartályt, amelyekben több mint 8000 liter üzemanyag, víz és levegő van az űrhajósok számára, valamint a hét méteres „x-szárnyú” napelemtáblákat, amik képesek akár két háztartás áramellátásához elegendő áramot is biztosítani.

Az első ilyen ESM az Artemis-I Orion űrhajójához kapcsolódik, mely továbbra is az indításra vár, amire a tervek szerint még ebben az évben sor kerül. A második Európai Szervizmodul hivatalosan is átkerült a NASA-hoz, a harmadik modul építése pedig folyamatban van.

Dark mode powered by Night Eye