Elkészült a Rocket Lab új indítóállása

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Elkészült a Rocket Lab új, „B” jelű indítóállása a Launch Complex-1 területén. Az új-zélandi Mahia-félszigeten, Mahia városához közeli indítóállás a Rocket Lab harmadik startállása az Electron hordozórakák számára, a Launch Complex-1 meglévő „A” jelű indítóállása, valamint az Amerikai Egyesült Államokban, Virginia államban található Launch Complex-2 mellett. Azzal, hogy a Rocket Lab ugyanazon az indítókomplexumon belül két működő startállással is rendelkezik, megduplázza a vállalat indítási kapacitását, és évente akár 120 indítás válik lehetővé a cég számára, csak Új-Zélandról. A két indítóállás üzemeltetése ugyanis lerövidíti a küldetések közt időtartamot, és biztosítja, hogy egy „pad” mindig rendelkezésre álljon.

A Launch Complex-1 B indítóállás kialakításában több mint 50 helyi építőmunkás és vállalkozó vett részt, amely egy 66 tonnás platformot és egy 7,6 tonnás, az Electron hordozórakétára szabott erős támasztékot, szerviztornyot tartalmaz.

Az új-zélandi Mahia-félszigeten található Launch Complex-1 a világ első és egyetlen magán orbitális indítókomplexuma, a napszinkrontól a 30 fokos inklinációjú pályák elérésére van lehetőség.

Az LC-1B-t hamarosan fel is avatják, innen tervezik ugyanis indítani legkorábban február 28-án a „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetésüket a Synspective japán űripari vállalat számára.

A Rocket Lab 15 év elteltével nemrég arculatot is váltott, amely leginkább a vállalat logójában mutatkozik meg. A váltásban a cég rendkívüli fejlődése is közrejátszik. Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy a vállalat alapításakor az eredeti logót Peter Beck saját maga vázolta fel egy szalvétára, haza felé tartó repülőútján.

Új látvány az új-zélandi Mahia-félszigeten található LC-1 komplexumban: két Electron rakéta az A és B jelű indítóálláson. Kép forrása: Rocket Lab

Az új arculat. Kép forrása: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye