Elkészült a Varda Space számára gyártott egyedi Photon

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A Rocket Lab (továbbiakban: RL) május 9-én jelentette be, hogy elkészültek azzal az egyedi, önálló űreszközként használható Photonnal, melyet a Varda Space megbízásából fejlesztettek ki annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a világűrben történő gyógyszergyártáshoz.

A RL által tervezett és épített Photon „végfokozat” biztosítja majd az energiaellátást, a kommunikációt, a meghajtást és a helyzetszabályozást a Varda Space 120 kg-os kapszulája számára. Utóbbi felelős az űrben történő gyógyszeripari termékek előállításáért, de a Földre való visszaszállítás is az űreszköz feladata lesz. Mindemellett, hogy a Photon a fentebb leírt területeken támogatást nyújt a vállalat küldetésének, az említett kapszulát (amely a kész gyógyszereket szállítja a fedélzetén) is a megfelelő  a visszatérő pályára állítja.

A Photont a RL, erre a célra kialakított létesítményében (Spacecraft Production Facility) fejlesztették ki, ahol magát a gyártást és a tesztelést is elvégezték. A végső összeszerelés és integrálás befejeztével a teljesen elkészült űreszközt a Vandenberg Űrhaderőbázisra szállították, hogy a legkorábban június elején startoló Transporter-8 küldetéssel útnak indulhasson.

Forrás: Business Wire
Dark mode powered by Night Eye