Elkészült a Varda Space számára gyártott egyedi Photon

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A Rocket Lab (továbbiakban: RL) május 9-én jelentette be, hogy elkészültek azzal az egyedi, önálló űreszközként használható Photonnal, melyet a Varda Space megbízásából fejlesztettek ki annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a világűrben történő gyógyszergyártáshoz.

A RL által tervezett és épített Photon „végfokozat” biztosítja majd az energiaellátást, a kommunikációt, a meghajtást és a helyzetszabályozást a Varda Space 120 kg-os kapszulája számára. Utóbbi felelős az űrben történő gyógyszeripari termékek előállításáért, de a Földre való visszaszállítás is az űreszköz feladata lesz. Mindemellett, hogy a Photon a fentebb leírt területeken támogatást nyújt a vállalat küldetésének, az említett kapszulát (amely a kész gyógyszereket szállítja a fedélzetén) is a megfelelő  a visszatérő pályára állítja.

A Photont a RL, erre a célra kialakított létesítményében (Spacecraft Production Facility) fejlesztették ki, ahol magát a gyártást és a tesztelést is elvégezték. A végső összeszerelés és integrálás befejeztével a teljesen elkészült űreszközt a Vandenberg Űrhaderőbázisra szállították, hogy a legkorábban június elején startoló Transporter-8 küldetéssel útnak indulhasson.

Forrás: Business Wire
Dark mode powered by Night Eye