Elkezdődött a Starlink-hálózat tizedik rétegének kiépítése

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Egy napon belül kétszer is a magasba emelkedett a Falcon-9 rakétatípus, mely így megkezdte a Starlink-hálózat tizedik rétegének kiépítését, valamint a nyolcadik réteg bővítését.

Kezdjük az első küldetéssel, ami a 10-1 jelzést kapta, és ami magyar idő szerint 03:56-kor indult el az SLC-40-es startállásról. A kijelölt hordozója a B1069 volt, mely gond nélkül teljesítette a tizenhatodik repülését, és ezzel párhuzamosan a tizenhatodik landolását is (ez volt a típus 300. visszatérése). Utóbbi az „A Shortfall of Gravitas” fedélzetére valósult meg. Kicsit kitérve a hasznos teherre, pontosabban annak számára; 22 darab műhold kapott helyet az F9 rakterében, amelyek biztonságban elérték a világűrt, és az előírt pályát.

Repül az F9. Forrás: SpaceX

A második, 8-8 jellel ellátott misszióra magyar idő szerint 14:58-kor került sor, ami a B1061-nek adott feladatot. A start helyszínéül a kaliforniai SLC-4E szolgált, ahonnan szintén hibamentesen emelkedett el a kissé kormos hordozó, mely nem csoda, hiszen már a  21. repülésén vett részt. Ennek ellenére a rá váró fázisokat is sikeresen abszolválta, és pályára állította a 20 darab Starlink szatellitet. Az első fokozat az „Of Course I Still Love You” drónhajó fedélzetére hajtotta végre a visszatérését. Ez a küldetés a SpaceX idei 60., összesen pedig 360. indítása volt.

Egy korábbi indítás felvétele, hasonlóan ködös idő volt ma is a Vandenberg Űrhaderőbázison. Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye