Elkezdték beüzemelni a James Webb űrtávcső műszereit

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Miután múlt hét hétfőn sikeresen elérte végső keringési pályáját a James Webb űrtávcső, újabb szakasz kezdődött meg az obszervatórium hosszú felkészülési folyamatában: a műszerek és rendszerek „felélesztése” és beüzemelése. Miközben a MIRI-t (Mid-Infrared Instrument – közép-infravörös tartományban működő műszer) és egyéb rendszereket már az előző hetekben beüzemeltek, a NIRCam (Near Infrared Camera – az elsődleges képalkotó berendezés közeli-infravörös tartományban), a NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph – közeli-infravörös spektrográf) és az FGS/NIRISS (Fine Guidance Sensor/ Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph – finomhangolási érzékelő, közeli-infravörös képalkotó és spektrográf) beüzemelését még nem végezték el a szakemberek.

A most megkezdődött folyamat során a műszerek fűtését szolgáló eszközöket kikapcsolják, hogy a megfelelően alacsony üzemi hőmérsékleteket elérjék. Az indítás és az utazás közben ezek a fűtőrendszerek akadályozták meg az optikai rendszereknél, hogy víz vagy jég kondenzáció képződjön az érzékeny berendezésekben. Miután a Webb már a megfelelő keringési pályán halad, elindulhat ezen optikai eszközök több hónapos lehűtési-, majd újraindítási- és kalibrálási folyamata. Amint a NIRCam eléri a -153°C (120 K) üzemi hőmérsékletet, következhet a főtükör 18 szegmensének beállítása, hogy egy teljesen egységes, sima felületű tükröt alkossanak. A Webb más infravörös-közeli műszerei -234/-236°C-ra (37-39 K), míg a MIRI -267°C-ra (6 K) fog lehűlni.

Az első vizsgálandó objektumot is kijelölték a szakemberek: a HD 84406 jelű célpontra fog először fókuszálni a Webb, hogy a lehető legtöbb fényrészecskét tudja begyűjteni róla.

A James Webb teljes tudományos műszermodulja (ISIM). Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye