Elkezdték beüzemelni a James Webb űrtávcső műszereit

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Miután múlt hét hétfőn sikeresen elérte végső keringési pályáját a James Webb űrtávcső, újabb szakasz kezdődött meg az obszervatórium hosszú felkészülési folyamatában: a műszerek és rendszerek „felélesztése” és beüzemelése. Miközben a MIRI-t (Mid-Infrared Instrument – közép-infravörös tartományban működő műszer) és egyéb rendszereket már az előző hetekben beüzemeltek, a NIRCam (Near Infrared Camera – az elsődleges képalkotó berendezés közeli-infravörös tartományban), a NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph – közeli-infravörös spektrográf) és az FGS/NIRISS (Fine Guidance Sensor/ Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph – finomhangolási érzékelő, közeli-infravörös képalkotó és spektrográf) beüzemelését még nem végezték el a szakemberek.

A most megkezdődött folyamat során a műszerek fűtését szolgáló eszközöket kikapcsolják, hogy a megfelelően alacsony üzemi hőmérsékleteket elérjék. Az indítás és az utazás közben ezek a fűtőrendszerek akadályozták meg az optikai rendszereknél, hogy víz vagy jég kondenzáció képződjön az érzékeny berendezésekben. Miután a Webb már a megfelelő keringési pályán halad, elindulhat ezen optikai eszközök több hónapos lehűtési-, majd újraindítási- és kalibrálási folyamata. Amint a NIRCam eléri a -153°C (120 K) üzemi hőmérsékletet, következhet a főtükör 18 szegmensének beállítása, hogy egy teljesen egységes, sima felületű tükröt alkossanak. A Webb más infravörös-közeli műszerei -234/-236°C-ra (37-39 K), míg a MIRI -267°C-ra (6 K) fog lehűlni.

Az első vizsgálandó objektumot is kijelölték a szakemberek: a HD 84406 jelű célpontra fog először fókuszálni a Webb, hogy a lehető legtöbb fényrészecskét tudja begyűjteni róla.

A James Webb teljes tudományos műszermodulja (ISIM). Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye