Élő tanórát tartottak a Kínai Űrállomásról

Kapcsolódó

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Csütörtök reggel egy nem szokványos feladattal volt megbízva a Sencsou-13 küldetés személyzete – több millió kínai és külföldi diák, valamint érdeklődő számára egy felettébb rendhagyó tanórát tartottak, egyenesen az űrállomás fedélzetéről. Az élő bejelentkezést a Tienho központi modulból kezdték, maga az óra pedig mandarin nyelven zajlott, de a CGTN angol nyelven is közvetítette, aminek a linkjét a cikk végén megtaláljátok. Mindhárom tajkonauta tagja volt a „tanári karnak”, Vang Japing tapasztalt előadó mellett Csaj-Cse Kang parancsok és Je Kuangfu küldetésspecialista is részt vettek az élő adásban. Azért mondhatjuk azt hogy Japing már tapasztalt előadó, ugyanis ő már az első űrrepülésén 2013-ban, a Tienkung-1 űrlaboratórium fedélzetéről is tartott egy fizikaórát, amit több mint 60 millió kínai diák követhetett élőben. A mostani bemutató magyar idő szerint reggel 8 óra 40 perckor kezdődött.

Az űrhajósok a központi modulban, balról jobbra: Je Kuangfu, Vang Japing és Csaj-cse Kang. Kép forrása: CGTN/China Global Television Network

Több témát is értintettek az űrhajósok az előadás során. Elődlegesen egy gyors körbevezetést tartottak az űrállomás különböző részeiben, megmutatták hol parkolnak a személyszállító- és teherűrhajók. Bemutatták, hogy milyen edzéstervet kell minden nap elvégezniük, hogy megőrizzék az egészségüket, és a Tienho speciális futópadját is megmutatták. Emellett beszéltek a tudományos kísérletek szinte kimeríthetetlen tárházáról – több biológiai és fizikai kísérletet is megmutattak, ezek közül a leglátványosabb talán a vízcseppek felületi feszültségének szemléltetése volt.

Ezután elmagyarázták, hogy mennyire nem egyszerű a tájékozódás egy olyan helyen, ahol az ember elveszti a fent és a lent fogalmát, valamint megmutatták, hogy milyen speciális kapaszkodók segítségével mozognak az űrállomáson. Ezt a tanórát is a Kínai Emberes Űrrepülésekért Felelős Iroda (China Manned Spaceflight Office, CMSO) egy új programjában, az ún. „Tiangong Class” keretében vezényelték le, melynek az a célja hogy még jobban felkeltse a kínai fiatalok érdeklődését a világűr, az űrhajózás, és a STEM- (Science, Technology, Engineering, Mathematics), vagyis a természettudományi tantárgyak iránt.

Összefoglaló videó a diákok kísérleteiről.

CGTN angol élő stream visszanézhető: ezen a linken

Dark mode powered by Night Eye