Elon Musk – Jelenünk egyik legmeghatározóbb formálója

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Elon Musk dél-afrikai származású üzletember, mérnök, feltaláló, technológiai úttörő. A SpaceX alapítója, elnök-vezérigazgatója és fő tervezőmérnöke, a Tesla Inc. társalapítója, vezérigazgatója és gyártásért felelős főmérnöke, a The Boring Company alapítója, a Neuralink társalapítója, az OpenAI társalapítója és első elnöke. A Forbes május elején kiadott listája alapján a 23. leggazdagabb ember a világon.

Korai évei, gyermekkora

Elon Reeve Musk néven született 1971. június 28-án a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriaban Maye Musk kanadai származású modell és dietetikus, és Errol Musk dél-afrikai elektromechanikai mérnök, pilóta és tengerész első gyermekeként. Testvérei Kimbal Musk és Tosca Musk. Miután 1980-ban szülei elváltak, Elon leginkább apjával élt Pretoriaban, két évvel a válás után meghozott döntéséből, amit saját bevallása szerint később megbánt. Folyamatosan elidegenedett apjától, akit „szörnyű embernek” is titulált. Mivel Errol Musk tulajdonában volt egy zambiai smaragd bánya, Elon bőségben nevelkedett kamaszkorában, és ez későbbi életére is nagy hatással bírt.
Már kiskorában is rengeteget olvasott, 10 éves korában elkezdte foglalkoztatni a számítástechnika, már-már programozónak vallotta magát. 12 évesen fejlesztette első Blastar nevű videojátékát, amiért 500 dollárt kapott a „PC and Office Technology” magazintól. Nagy hatással volt rá Isaac Asimov Alapítvány című könyvsorozata, amiből azt vonta le tanulságul, hogy „meg kell próbálni meghozni azokat a lépéseket, amelyek a civilizáció létét meghosszabbítják, minimalizálják a lehetőségét egy sötét kornak, illetve amelyek lerövidítik azt, ha fennáll ilyen állapot”. Gyermekkora elég zaklatott volt, társai sokat zaklatták és bántalmazták.
A középiskola elvégzése után apja ragaszkodott ahhoz, hogy Elon a prétoriai főiskolán tanuljon tovább, ám ő ehelyett az Egyesült Államokba költözött, ahol „nagyszerű dolgok történhetnek, több, mint bármely másik országban a világon”. Kanadai útlevelének megszerzése után apja kérésének ellenére 1989 júniusában Kanadán keresztül utazott az Államokba pár nappal 18. születésnapja előtt.

Tosca, Kimbal és Elon édesanyjukkal Maye-el
Az első fotó az Egyesült Államokban

Tanulmányai

Miközben kanadai útlevelének kibocsátására várt, 5 hónapig a Prétoriai Egyetemre járt. Miután Pretoriaból először Kanadába költözött, beiratkozott a Queen’s University-re, hogy elkerülje a kötelező dél-afrikai katonai szolgálatot. 1992-től a Pennsylvaniai Egyetemen üzleti és fizikai tanulmányokat folytatott, majd megszerezte a diplomát is.
1994-ben két gyakornoki pozícióban is elhelyezkedett a Szilikon-völgyben. Egyik munkája a Pinnacle Research Institute nevű energiagazdálkodási start-up vállalatnál, a másik pedig a Rocket Science Games nevű Palo Alto-i startup cégnél volt. 1995-ben megkezdte PhD tanulmányait energiafizika-és anyagtudományból a Stanford Egyetemen Kaliforniában. Az akkori „Internet boomban” rejlő lehetőségek iránti vágyak miatt mindössze két nappal később távozott, és elindította első vállalatát, a Zip2 Corporation-t.

Karrierje

Zip2
1995-ben Zip2 néven megalapította első, web szoftverekkel foglalkozó vállalkozását öccsével, Kimballal. A cég kifejlesztett és forgalomba hozott egy internetes városi útmutatót az újságkiadók számára, térképekkel és útmutatásokkal a vektorgrafikus leképezés és az iránykód végrehajtásával, amit Elon szerkesztett. Szerződéseket kötött a The New York Times-szal és a Chicago Tribune-val, és meggyőzte az igazgatótanácsot, hogy hagyjanak fel a CitySearch-rel való egyesülési tervekkel. Elon vezérigazgatóvá válásának kísérleteit azonban az igazgatóság meghiúsította, majd a Compaq 307 millió dollárért megvásárolta a Zip2-t 1999 februárjában. Elon 22 millió dollárt kapott az eladásból származó 7% -os részesedéséért.

X.com és a PayPal
1999 márciusában társalapítóként létrehozta az X.com nevű vállalatot 10 millió dollár értékben, amit a Zip2-ből származó pénzből finanszírozott. A cég online pénzügyi szolgáltatásokkal és e-mailen keresztül történő fizetésekkel kezdett foglalkozni. Egy évvel később egyesültek a Confinity vállalattal, ami akkor már a PayPal nevű pénz átutalási szolgáltatással foglalkozott. Ez utóbbira fektettek nagyobb hangsúlyt Elonék, és 2001-ben át is nevezték az egész céget PayPalra. Elont a vállalat vezetőivel szembeni nézeteltérései (többek között Microsoft Windows alapúra akarta cserélni a Unix alapú infrastruktúrát) miatt 2000 októberében megfosztották ügyvezető igazgatói pozíciójától, de az elnökség tagja maradt. 2002 októberében 1,5 milliárd dollárnyi részvény formájában az eBay megvásárolta a céget, melyből 165 millió dollár jutott Elonnak, aki addig 11,7%-os részesedésével a legnagyobb részvénytulajdonos volt a vállalaton belül.

SpaceX
És elérkeztünk a számunkra leginkább releváns részhez, a SpaceX megalapításához. Előbb azonban nézzük az előzményeket. 🙂
2001-ben Elon elkészítette a Mars Oasis-t, egy miniatűr kísérleti üvegház kirakodására irányuló projektet a Marson, amely a marsi talajban növekvő élelmiszerként hasznosítható növényeket tartalmaz, annak érdekében, hogy felébressze a közvélemény egyre inkább csökkenő érdeklődését az űrkutatás iránt. Októberben Jim Cantrellel (aki űripari szállítmányokkal foglalkozott) és Adeo Ressivel (legjobb barátja még a pretoriai főiskoláról) Moszkvába utazott, hogy felújított Dnyepr nevű interkontinentális ballisztikus rakétákat vásároljon, amik az elképzelt rakományt az űrbe juttatják. Azonban Elont csak egy újságírónak nézték, nem vették komolyan, és így a csapat üres kézzel tért haza. 2002 februárjában mégis visszautazott Oroszországba, ezúttal Mike Griffinnel, aki többek között a NASA Jet Propulsion Laboratoryban dolgozott (aki később, 2005-ben a NASA adminisztrátora lett), és épp elhagyni készült a műholdak és űrjárművekért felelős részleget. Ismét tárgyalóasztalhoz ültek a Kosmotras céggel, ám az oroszok 8 millió dollárért kívántak egy rakétát eladni, amit Elon rendkívül sokallott, és végül idegesen kiviharzott a találkozóról. A hazafelé úton fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy ha nem tud mástól megfelelő rakétát szerezni, akkor ő maga alapít egy céget, amely képes lesz a szükséges járművet kifejleszteni és megépíteni. Elon kiszámította, hogy a rakéta felépítéséhez szükséges alapanyagok a rakéta eladási árának csupán 3% -át tették ki akkoriban. Megállapította azt is, hogy a vertikális integrációban és a szoftverfejlesztésben alkalmazott moduláris megközelítés alkalmazásával a cég tizedére tudja csökkenteni egy indítás árát. Hosszútávú elképzelése pedig az lett, hogy űrutazó civilizációt hozzon létre.
Így Elon 2002 májusában 100 millió dollár alaptőkével megalapította a Space Exploration Technologies Corporationt, röviden SpaceX-et a kaliforniai Hawthorne-ban. 2016-os adatok szerint elnök-vezérigazgatóként 54%-os részesedése van a részvényekben, ami 78%-os szavazati jognak felel meg.

A SpaceX alapító csapata 2002-ben

A SpaceX első járműve a Falcon-1 rakéta volt, ami a Csillagok Háborújából ismert Millennium Falcon után kapta a nevét. A kezdeti nehézségek ellenére 2008 szeptemberében sikerült orbitális pályáig eljutni, és végül ebből a kis rakétából fejlesztették ki a Falcon-9-et, mely azóta a cég igáslova lett, rendkívül megbízható működésének köszönhetően. A hordozórakéta mellett kifejlesztették a Dragon űrhajót is, aminek első verziója teherűrhajóként funkcionált, a Dragon-2 pedig emberes űrutazásokra is alkalmas már.
Elon azzal a céllal alapította a SpaceX-et, hogy fenntartható és állandó kolóniát hozzon létre a Marson, majd terraformálja a bolygót, amely így egy új civilizáció számára alkalmas élőhellyé válhat. Ehhez azonban mindig kihangsúlyozta, hogy a mélyűri utazások kulcsát az újrafelhasználható rakéták jelentik, amik azonban az űripar más szakemberei szerint lehetetlen és végrehajthatatlan projektek csupán. Azonban Elon a terveiből nem volt hajlandó leadni, és a kemény munka eredményeként 2015. december 22-én sikeres leszállást hajtott végre egy Falcon-9 hordozórakéta, első alkalommal az űripar történelmében.
A SpaceX történelmét egy hétrészes cikksorozatban mutattuk be részletesen, ezért róluk most nem írunk részletesen, klikk ide az írásokért.

Elon és az első Falcon Heavy rakéta az indítóállványon

Tesla
A céget Martin Eberhard és Marc Tarpenning alapította 2003 júliusában Tesla Motors néven, akik Elon bevonásáig jelentős szerepet játszottak a cég fejlesztésében. Elon 2004 februárjában csatlakozott a vállalathoz, amikor a Tesla első komolyabb befektetési sorozatát vezette, és a cég igazgatótanácsában kapott elnöki pozíciót. Az első években egy elektromos Roadster prototípusán dolgoztak, és Elon aktív szerepet játszott a cégen belül, illetve a fejlesztéseken, azonban nem vonták be a napi üzleti működtetési folyamatokba. A 2008-as gazdasági világválság és korábbra visszanyúló konfliktusok miatt Eberhard elhagyta a céget, és így Elon egyedüliként lett a vállalat elnök-vezérigazgatója és főtervezője. Ezt a tisztségét a mai napig betölti, így ő a leghosszabb ideje ugyanolyan pozícióban lévő vezető a világ autógyárait tekintve.
A Tesla „mester tervét” 2006-ban Elon így fogalmazta meg: „Építs sport autót. A bevételből építs egy megfizethető autót. Ennek bevételéből építsd egy még inkább megfizethető autót. Mindezek mellett nyújts nulla károsanyag-kibocsátást és elektromos meghajtást.” A Tesla Motors első modellja a Tesla Roadster volt, amit 2008-ban 31 országban 2500 példányban adtak el.
2016 júliusában adta ki Elon a második mester tervet. Eszerint az autópiac minden szegmense (kisteherautó, utcai terepjáró) számára ki kell fejleszteni egy modellt.
A Tesla azonban nem csak az autóiparra fókuszált, hanem egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a napelemtáblák és akkumulátorok gyártására is. Elon egyik legambiciózusabb vállalása ez utóbbival kapcsolatban az volt, hogy 2017 szeptemberében szerződést kötött az ausztrál kormánnyal arra, hogy létrehozzák a világ legnagyobb lithium ion akkumulátor „farmját” Dél-Ausztráliában, és ha 100 nap alatt nem sikerült végezniük a telepítéssel, akkor az egész beruházást ingyen biztosítja a Tesla. A határidő vége előtt sikerült befejezni a projektet, pedig (mint Elon oly sok más tervénél), nagy számú szkeptikus hangoztatta ellenvéleményét ezzel kapcsolatban.

A Tesla Model S bemutatóján

Elon mindig is szókimondó és őszinte nyilatkozatairól volt híres, és az egyik legismertebb botránya abból kerekedett, amikor egyik Twitter bejegyzésében arról írt, hogy privatizálja a Teslat, mert az anyagi háttér biztosított. A dolog odáig fajult, hogy az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet feljelentette, és ezért bíróság előtt kellett felelnie a vádakra. A peresek szerint Elon külföldi befektetőkkel 2018 júliusában megtartott szóbeli megbeszélései nem erősítették meg a legfontosabb üzletfeltételeket, és így a Twitter bejegyzést hamisnak, félrevezetőnek és a befektetőket károsnak minősítették. Elon természetesen alaptalannak nyilvánította, ám az ügy eredménye az lett, hogy a bíróság őt és a Teslat is 20-20 millió dollár pénzbírsággal súlytotta, és ideiglenesen le kellett mondani az igazgatótanács elnöki posztjáról, azonban elnök-vezérigazgatói státuszát megtarthatta.

SolarCity
A céget Elon unoktestvérei, Lyndon és Peter Rive alapították, miután Elon biztosította számukra a szükséges alaptőkét, és lefektette a cég alapkoncepcióját. 2013-ra a SolarCity lett a második legnagyobb napenergia szolgáltató az Egyesült Államokban. Végül 2016-ban a Tesla felvásárolta a céget, és azóta ők gyártják a napelem táblákat is. 

Hyperloop
Elon talán egyik legizgalmasabb vállalkozásának története 2013. augusztus 12-én indult, amikor a mérnök-feltaláló ismertette a terveket: egy nagysebesságű szállítórendszert csökkentett nyomású csövekkel, amelyekben a nyomás alatt álló kapszulák egy légpárnán haladnak lineáris indukciós motorok és légkompresszorok meghajtásával. Ezeket először Los Angeles tágabb területén és a San Francisco-i öbölnél hoznák létre. Elon a Teslatól és a SpaceX-tól bízott meg mérnököket a terv megvalósítására, akik kilenc hónap alatt elkészültek az első koncepciókkal és dizájnokkal. 2017-ig szóbeli jóváhagyást is kapott a projektre New Yorkban és Washingtonban is, de azóta hivatalos írásbeli szerződés nem történt.

A Virgin Hyperloop One futurisztikus belső kialakítása
Forrás: BMW Designworks.

Neuralink
Elon 2016-ban társalapítóként hozta létre a startup céget, melynek célja egy biztonságos technológia kifejlesztése, amivel mesterséges intelligenciát integrálhatnak az emberi agyba. A beavatkozás fejlesztené az agyi memória működését és közvetlenebb összeköttetést biztosítana ember és számítógép között. Sőt, az emberek a saját agyukkal irányítanák a gépeket, miközben a mesterséges intelligencia révén elképesztő dolgokat tudnának végrehajtani. Természetesen sok ellenzője van ennek a projektnek is, veszélyesnek tartják a mesterséges intelligencia keverését az emberi agy természetes működésével, és még maga Elon is elismerte, hogy a mesterséges intelligencia létrehozása veszélyeket és ismeretlen következményeket hordoz.

The Boring Company
2016. december 17-én épp egy közlekedési dugóban ült, és az következő Twitter bejegyzést tette közzé: „Építek egy alagútfúró gépet, és csak nekiállok fúrni.” Azonban nem a levegőbe beszélt, tényleg létrehozott egy céget Boring Company néven, mely 2017 februárjában el is kezdte az első, 9,1 méter átmérőjű, 15 méter hosszú tesztalagút fúrását a SpaceX Los Angeles-i irodáinál. Az első hivatalos alagútfúrási munkák is elkezdődtek Baltimore-nál, Chicagonál és Los Angelesnél.

Magánélete

Twitter bejegyzéseinek köszönhetően nagy ellentáborra tett szert, és több botrányból kellett kiverekednie magát. A világsajtó legtöbbször negatív emberként és a társadalomra káros személyként ír róla, azonban sok pozitív cselekedetéről megfeledkeznek. Ezért röviden szeretnék ezekről írni.
Elon a Musk Foundation elnöke is, melynek célja többek között napenergia biztosítása katasztrófa súlytotta területek számára. 2010-ben a SolarCityvel együttműködve 25 kW napenergiát biztosítottak az alabamai South Bay Community Alliance hurrikánkárok csökkentésére specializálódott cég részére. 2011 júliusában 250.000 dollárt ajánlottak fel Sōma városának Japánban, mely súlyos károkat szenvedett a pár hónappal korábban bekövetkező szökőárban. 2015 januárjában 10 millió dollárral támogatta a Future of Life Institute-ot, ami a mesterséges intelligencia pozitív hatásait kutatja. 2018 októberében 480.000 dollár adományt bocsátott Flint város rendelkezésére, melynek ivóvize két évvel korábban ólommal szennyezetté vált. A támogatásnak köszönhetően új kutakat tudtak fúrni, melyek az összes flinti iskola nagyjából 30000 tanulójának ivóvíz ellátását biztosítják. Elon legutóbbi nagyobb adakozása pedig tavaly októberben volt, amikor a #TeamTrees nevű faültetési program számára ajánlott fel 1 millió dollárt.

Családja
Első feleségével, Justine Wilsonnal kanadai egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg. 2000-ben házasodtak össze. Első gyermekük, Nevada Alexander Musk 10 hetes korában hirtelen csecsemőhalál szindróma miatt elhunyt. Később 5 fiuk született, 2004-ben egy ikerpár, majd 2006-ban hármas ikrek születettek, lombikbébi program segítségével. A házaspár 2008-ban vált el, miután Elon egy angol színésznővel, Talulah Riley-val kezdett randevúzni. 2010-ben össze is házasodtak, de 2012 januárjában Elon bejelentette, hogy véget ért kapcsolatuk. 2013 júliusában aztán ismét összeházasodtak, ami ismét nem volt hosszú életű, ugyanis 2014 decemberében másodszorra is beadták a válókeresetet. A válópert azonban csak 2016 végén zárták le. 2018. május 7-én Elon bejelentette, hogy egy kanadai énekesővel, Grimes-el randevúzik. 2020 januárjában jelentették be, hogy Grimes gyermeket vár, majd május 4-én életet is adott Elon hatodik fiúgyermekének, akinek a meglehetősen furán hangzó “X Æ A-12” nevet adták.

Elon és Grimes

Összességében elmondható tehát, hogy Elon Musk jelenünk egyik meghatározó feltalálója és mérnöke, egyben a technikai jövő formálója is. Elképzeléseivel és nagyszabású tervei végrehajtásának köszönhetően korábban nem látott innováció jellemzi az autóipart, az űripart, a napenergia-technológiát és a tudomány egyéb területeit is.
Ami számunkra most a legrelevánsabb témát, a SpaceX-et illeti, korábban elképzelhetetlen dolgokat és élményeket köszönhetünk nekik, és elképesztő azt a fejlődést figyelemmel kísérni, ami az idén 18 még mindig csak éves céget jellemzi. Érdekes belegondolni, milyen világ(ok)ban fogunk élni újabb 18 év elteltével.

“Life can not just be about solving one miserable problem after another, that can’t be the only thing,”…”There need to be things that inspire you, that make you glad to wake up in the morning and be part of humanity.” – Elon Musk

“Az élet nem szólhat arról csupán, hogy egyik nyomorúságos problémát oldjuk meg a másik után, ez nem lehet az egyetlen dolog”…”Kell lennie dolgoknak, amik ösztönöznek téged, amik miatt boldogan ébredsz fel reggelente és örülsz, hogy része lehetsz az emberiségnek.” – Elon Musk

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye