Előrelépés a pusztuló Buran ügyében

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Az orosz űrhivatal (Roszkoszmosz), a Buran űrrepülőgépet gyártó NPO Molnyija, és egy szállítási vállalat szakemberei vizsgálták meg a Bajkonur Űrrepülőtér elhagyatott hangárjában porosodó két Buran űrsiklót. Ahogy mi is írtuk májusban, vandálok össszegraffitizték a 1.02 jelzésű, sokszor Ptyicska („Kismadár”) névvel illetett orosz űrrepülőgépet (állítólag azóta már ezeket eltávolították). Ez a modell automatikus tesztrepülésekre épült, és 95-97%-os készültségi állapotban volt a program 1993-as leállításakor.

A hangárban lévő második Buran az OK-MT, egy visszatérésre és leszállásra nem alkalmas tesztpéldány, amit 1983-ban építettek Moszkvában.

A mostani bejárás célja az űrsiklók és a hangár állapotának felmérése volt, ugyanis kérdéses, hogy az űrrepülőgépeket komoly sérülés nélkül el tudják-e szállítani. Az NPO Molnyija közleménye szerint az épület is nagyon súlyos állapotban van, és bármikor összedőlhet.

Arról nincsenek hírek, hogy mikor, hogyan és hova tervezik elszállítani ezeket a fontos űrtörténelmi relikviákat, de reméljük, hogy a mostani bejárás ennek az első lépése, és hamarosan biztonságos helyre és kiállításra kerülhetnek az űrrepülőgépek.

Frissítés 09.09

Az NPO Molnyija mai közleménye szerint a bejárás célja kizárólag az űrrepülőgépek állapotának felmérése volt, jelenleg nincs tervben az űrrelikviák elszállítása, ugyanis azok még mindig egy privát kazah cég tulajdonában vannak. A cég vezetője, Dauren Musa állítólag úgy nyilatkozott, hogy nem is tervezik visszaadni azokat az orosz félnek… Idén februárban már egy kazah bíróságon is próbálták visszaszerezni az űrrepülőgépeket, de a bíróság elutasította a keresetet.

Az űrrepülőgépek a bajkonuri hangárban

A májusban felfedezett rongálások

Egy teljesen összeszerelt Buran az Enyergija rakétával

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye