Előrelépés a pusztuló Buran ügyében

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Az orosz űrhivatal (Roszkoszmosz), a Buran űrrepülőgépet gyártó NPO Molnyija, és egy szállítási vállalat szakemberei vizsgálták meg a Bajkonur Űrrepülőtér elhagyatott hangárjában porosodó két Buran űrsiklót. Ahogy mi is írtuk májusban, vandálok össszegraffitizték a 1.02 jelzésű, sokszor Ptyicska („Kismadár”) névvel illetett orosz űrrepülőgépet (állítólag azóta már ezeket eltávolították). Ez a modell automatikus tesztrepülésekre épült, és 95-97%-os készültségi állapotban volt a program 1993-as leállításakor.

A hangárban lévő második Buran az OK-MT, egy visszatérésre és leszállásra nem alkalmas tesztpéldány, amit 1983-ban építettek Moszkvában.

A mostani bejárás célja az űrsiklók és a hangár állapotának felmérése volt, ugyanis kérdéses, hogy az űrrepülőgépeket komoly sérülés nélkül el tudják-e szállítani. Az NPO Molnyija közleménye szerint az épület is nagyon súlyos állapotban van, és bármikor összedőlhet.

Arról nincsenek hírek, hogy mikor, hogyan és hova tervezik elszállítani ezeket a fontos űrtörténelmi relikviákat, de reméljük, hogy a mostani bejárás ennek az első lépése, és hamarosan biztonságos helyre és kiállításra kerülhetnek az űrrepülőgépek.

Frissítés 09.09

Az NPO Molnyija mai közleménye szerint a bejárás célja kizárólag az űrrepülőgépek állapotának felmérése volt, jelenleg nincs tervben az űrrelikviák elszállítása, ugyanis azok még mindig egy privát kazah cég tulajdonában vannak. A cég vezetője, Dauren Musa állítólag úgy nyilatkozott, hogy nem is tervezik visszaadni azokat az orosz félnek… Idén februárban már egy kazah bíróságon is próbálták visszaszerezni az űrrepülőgépeket, de a bíróság elutasította a keresetet.

Az űrrepülőgépek a bajkonuri hangárban

A májusban felfedezett rongálások

Egy teljesen összeszerelt Buran az Enyergija rakétával

Dark mode powered by Night Eye