Először és utoljára repült idén a Vega rakéta

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy költségmegosztó küldetés keretében összesen 12 űreszközt állított pályára a kis teherbírású európai hordozó.

Nem mondható túl sűrűnek az utóbbi időben az Arianespace Vega rakétájának „menetrendje”, ugyanis a legutóbbi küldetésére 2021. november 16-án került sor. Mivel az európai tervekben már a közepes teherbírású, továbbfejlesztett Vega-C szerepel, a Veganak már kevesebb szerep jut (sajnos előbbi esetében több probléma is felmerült), ma hajnalban viszont ismét egy küldetést hajtottak végre vele.

Ahogy a bevezető szövegben már említettük, a THEOS-2, TRITON & SSMS n°5 elnevezésű költségmegosztó misszió keretében megvalósuló indítás összesen 12 különböző hasznos teher Föld körüli pályára állítását jelentette. Ezek közül a két fő űreszköz a THEOS-2 és a Triton műholdak voltak, mellettük pedig 10 darab másodlagos rakomány kapott helyet a rakéta rakterében.

THEOS-2

Thaiföld állami kézben lévő Geo-Informatics and Space Technology Developtment Agency (GISTDA) nevű fejlesztő ügynöksége gyártotta és üzemelteti majd a Thai Earth Observation System (THEOS) földmegfigyelő program részeként létrehozott műholdat. A 417 kg-os űreszközt az Airbus Defence and Space gyártotta, üzemelési idejét 10 évre becsülik. Képalkotó berendezése 0,5 méteres felbontásig képes felszíni felvételek készítésére. Nevéből adódóan ez a második műhold a program keretében, és a korábbi, THEOS-1 nevű eszközt fogja felváltani, melyet még 2008 októberében állítottak pályára, és 5 évre tervezett működési ideje ellenére a mai napig értékes adatokat szolgáltat.

A THEOS-2 múhold, nem sokkal Kourou-ba való megérkezése után. Forrás: CNES

Triton

Másik nevén a FORMOSAT-7R egy kis tömegű kísérleti időjárás-megfigyelő műhold, mely a Tajvani Űrügynökség (TASA) első ilyen jellegű űreszközeként indult útjára. A 241 kg tömegű szatellitet főleg tájfunok előrejelzéséhez kívánják használni, de azt is vizsgálni fogja, hogy az óceán felszíne hogy veri vissza más országok navigációs rendszereinek (az amerikai GPS vagy a japán QZSS) jeleit. További feladata 5 évre tervezett működése során az alacsony légköri szelek vizsgálata lesz még.

A két fő hasznos teher: balra a THEOS-2, jobbra pedig a Triton. Forrás: CNES

Másodlagos rakományok, cubesatok

  • PVCC: A 10 cubesat közül a legnagyobb, 12U méretű Proba-V Comapnion CubeSat (PVCC) kettős szereppel indult az űrbe, egyrészt technológiai demonstrációként, másrészt földmegfigyelő kutatóműholdként. Képalkotó berendezése egyetlen kis távcsőből áll, melyet rövidhullámú infravörös (SWIR) és látható és közeli infravörös (VNIR) érzékelőkkel láttak el. A PVCC a belga Aerospacelab által kifejlesztett műholdplatform technológiai készenléti szintjének validálását szolgálja majd, miközben hozzájárul a termés- és növényzet megfigyeléshez, valamint a földhasználat globális tanulmányaihoz. 
  • ESTCube-2: Az észt Tartui Egyetem megbízásából indított 3U méretű cubesat szintén növényzet megfigyelési céllal kezdi meg működését. Egy pár kamerát rejt magában, amelyek különböző hullámhosszakon működnek, hogy feltérképezzék az ún. normalizált differenciális vegetációs indexet (NDVI), amely a növényzet állapotának és sűrűségének tanulmányozására szolgál. Ez az egyike annak a négy vizsgálatnak, amelyet az ESTCube-2 végez, és fő célja egy E-vitorla tesztelése. Ez egy új technológia, amelynek célja, hogy elektromosan töltött heveder segítségével állítsa be a műhold pályáját. Az ESTCube-2 egy platform prototípusaként is szolgál, amelyet jövőbeli mélyűri küldetésekhez használhatnak, és az űrkörnyezetben előforduló anyagok korróziójának tanulmányozására fogják használni.
  • PRETTY: A Passzív Reflektometria és Dozimetria (Passive REflecTomeTry and dosimetrY) az ESA és a Grazi Műszaki Egyetem, a Seibersdorf Laboratories és a Beyond Gravity konzorcium közös projektje. A PRETTY egy 3U-s cubesat, egy pár előre néző antennával felszerelve a horizonthoz közeli navigációs műholdak jeleinek vételére.
  • További cubesat-ok, űreszközök: 
    – ANSER (Advanced Nanosatellite Systems of Earth Observation Research) – az Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA,  Spanyol Nemzeti Űrhivatal) távközlési műholdja
    – N3SS (Nanosat 3U pur la Surveillance du Spectre), a CNES (Francia Űrügynökség) jelátadó műholdja
    – két darab CubeSat Carrier (CSC), a holland ISISpace megbízásából, melyek 6U méretű, technológiai demonstrációs és környezet-megfigyelő célból indított cubesatok befogadására képesek
A rakéta szállítóplatformja. Forrás: Avio Group

Az indítás

Két napos halasztást követően került sor a Vega rakétacsalád 23. startjára, melyet a Guyana Űrközpontból hajtottak végre magyar idő szerint 3:36-kor. Szombaton egy szenzor jelzett hibát az első fokozat rendszereiben, ezért a visszaszámlálás utolsó percében a számítógépek automatikusan megszakították a folyamatot. Az Arianespace hamar orvosolta a hibát, és ma ismét megkísérelhette az indítást, ezúttal már sikerrel. A három fokozatú, szilárd hajtóanyagú rakéta részegységei gond nélkül teljesítették feladataikat, alig hat perccel a küldetés megkezdése után már a harmadik fokozat is befejezte tevékenységét. 50 perc keringést követően a két fő hasznos teher vált le elsőként, majd újabb 50 perc elteltével a 10 másodlagos űreszköz is levált a szállítóplatformról, így a küldetés teljes sikerrel zárult. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye