Először észlelt gamma-kitörést a GRBAlpha

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Sikertörténet a világűrben: a magyar-szlovák-japán együttműködésben elkészült GRBAlpha asztrofizikai kisműhold műszerei és fedélzeti rendszerei működőképesek, és emellett az első tudományos mérést is sikeresen végrehajtotta az eszköz. Eddig példátlan volt, hogy egy ilyen kis méretű, 1U (10x10x10 cm) CubeSat képes legyen gamma-kitörések észlelésére, így ezzel a hazai szakemberek világelsőséget szereztek. Az észlelésről a GRBAlpha csapata először a NASA Goddard Űrközpontjának online körlevelében számolt be, a részletes adatokat pedig a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet oldalán tekinthetjük meg. Az első mérés sikerességét Werner Norbert, a brünni (Brno) Masaryk Egyetem asztrofizikusa is megerősítette, aki jelenleg a projekt koordinátora is egyben.

Általában az ilyen típusú gamma-kitöréseket nagy méretű, és akár több száz millió dolláros költségű űreszközökkel szokták megfigyelni, így különösen nagy jelentősége volt a GRBAlpha sikerének – már akár az asztrofizika területére is beférkőzhetnek a kisműholdas megoldások, melyeket egyre több egyetem és kutatóintézet engedhet meg magának a technológiák fejlődésének és a költségek folyamatos csökkenésének köszönhetően. A gamma-felvillanások többsége pár miliszekundum vagy jobb esetben pár másodperc erejéig tartanak, azonban a GRBAlpha által észlelt esemény (GRB 210807A) összesen 150 másodpercig tartott, a kisműhold pedig kb. 80 másodpercig folyamatosan végezte a szükséges adatgyűjtést. A mérések alapján kiderült, hogy a kitörés intenzitása folyamatosan változott, és három tetőpontja volt. Az észlelést később másik intézetekben tevékenykedő csillagászok is alátámasztották, akik nagyobb műholdak méréseivel dolgoznak.

Egy gamma-kitörés művészi ábrázolása. Kép forrása: NASA/Hubble

A GRBAlpha küldetés elsődleges célja a gamma-felvillanásokat érzékelő, meglévő technológiákon alapuló speciális detektor működésének ellenőrzése volt, amely az űrben még nem használt szilícium fotomultiplikátorokat alkalmaz. Ezek állapotát a mérnökcsapat folyamatosan figyelemmel kíséri. A GRBAlpha műhold a második szlovák gyártású műhold az űrben az SKCube után, a fő detektort pedig a magyar CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetnél fejlesztették ki. A közel egy kilós szatelit fő vázát és alrendszereit a Kassai Műszaki Egyetem szakemberei, valamint a Spacemanic és Needronix szlovák cégek segítségének bevonásával készítették el. A projekten emellett még japán és cseh szakemberek is dolgoznak.

A műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem SMOG-1 zsebműholdjával együtt állították pályára idén márciusban Bajkonurból egy Szojuz rakéta segítségével, melyet itt közvetítettünk. A GRBAlpha útjáról ezen a linken tudtok többet olvasni.

A GRB Alpha két példánya fejlesztés közben. Kép forrása: Kassai Műszaki Egyetem

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye