Először észlelt gamma-kitörést a GRBAlpha

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Sikertörténet a világűrben: a magyar-szlovák-japán együttműködésben elkészült GRBAlpha asztrofizikai kisműhold műszerei és fedélzeti rendszerei működőképesek, és emellett az első tudományos mérést is sikeresen végrehajtotta az eszköz. Eddig példátlan volt, hogy egy ilyen kis méretű, 1U (10x10x10 cm) CubeSat képes legyen gamma-kitörések észlelésére, így ezzel a hazai szakemberek világelsőséget szereztek. Az észlelésről a GRBAlpha csapata először a NASA Goddard Űrközpontjának online körlevelében számolt be, a részletes adatokat pedig a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet oldalán tekinthetjük meg. Az első mérés sikerességét Werner Norbert, a brünni (Brno) Masaryk Egyetem asztrofizikusa is megerősítette, aki jelenleg a projekt koordinátora is egyben.

Általában az ilyen típusú gamma-kitöréseket nagy méretű, és akár több száz millió dolláros költségű űreszközökkel szokták megfigyelni, így különösen nagy jelentősége volt a GRBAlpha sikerének – már akár az asztrofizika területére is beférkőzhetnek a kisműholdas megoldások, melyeket egyre több egyetem és kutatóintézet engedhet meg magának a technológiák fejlődésének és a költségek folyamatos csökkenésének köszönhetően. A gamma-felvillanások többsége pár miliszekundum vagy jobb esetben pár másodperc erejéig tartanak, azonban a GRBAlpha által észlelt esemény (GRB 210807A) összesen 150 másodpercig tartott, a kisműhold pedig kb. 80 másodpercig folyamatosan végezte a szükséges adatgyűjtést. A mérések alapján kiderült, hogy a kitörés intenzitása folyamatosan változott, és három tetőpontja volt. Az észlelést később másik intézetekben tevékenykedő csillagászok is alátámasztották, akik nagyobb műholdak méréseivel dolgoznak.

Egy gamma-kitörés művészi ábrázolása. Kép forrása: NASA/Hubble

A GRBAlpha küldetés elsődleges célja a gamma-felvillanásokat érzékelő, meglévő technológiákon alapuló speciális detektor működésének ellenőrzése volt, amely az űrben még nem használt szilícium fotomultiplikátorokat alkalmaz. Ezek állapotát a mérnökcsapat folyamatosan figyelemmel kíséri. A GRBAlpha műhold a második szlovák gyártású műhold az űrben az SKCube után, a fő detektort pedig a magyar CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetnél fejlesztették ki. A közel egy kilós szatelit fő vázát és alrendszereit a Kassai Műszaki Egyetem szakemberei, valamint a Spacemanic és Needronix szlovák cégek segítségének bevonásával készítették el. A projekten emellett még japán és cseh szakemberek is dolgoznak.

A műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem SMOG-1 zsebműholdjával együtt állították pályára idén márciusban Bajkonurból egy Szojuz rakéta segítségével, melyet itt közvetítettünk. A GRBAlpha útjáról ezen a linken tudtok többet olvasni.

A GRB Alpha két példánya fejlesztés közben. Kép forrása: Kassai Műszaki Egyetem

Dark mode powered by Night Eye