Először indult tengeri platformról a Ceres-1 rakéta

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A kínai Galactic Energy nevű magánvállalat egy hónap alatt a harmadik felbocsátását hajtotta végre.

Több szempontból is elsőséget jelentett a feltörekvő kínai Galactic Energy idei negyedik rakétaindítása: nem csak saját rakétájuk, a Ceres-1 startolt először tengeri indítóplatformról, hanem a kínai kereskedelmi űripar történetében is az első ilyen típusú felbocsátás volt (a Hosszú Menetelés-11 rakéta esetében is lehetőség van tengerről való indításra, de az eddigi küldetések mind állami megbízások alapján valósultak meg).

A ma délelőtt 11:34-kor elstartoló Ceres-1S Y1 jelű hordozórakéta feladata négy darab Tiencsi, vagy más néven Apocalypse műhold (Tiencsi-21-24 / Apocalypse-21-24) feljuttatása volt kb. 800 km-es napszinkron pályára. A Tiencsi-konstelláció hálózatba kötött elektronikai eszközök közötti adatátvitelt biztosít olyan területek felett, ahol nincs kiépítve földi infrastrukrúra.
Az indítás során minden megfelelően zajlott, a jármű a kijelölt pályára állította a szatelliteket.

A 19 méter hosszú, 1,9 méter átmérőjű, 30 tonnás Ceres-1 négy fokozatból álló kis terherbírású rakéta, melyek közül az első három fokozat szilárd hajtóanyagú, míg a végleges pálya elérésre használt végfokozat cseppfolyós hidrazint éget működés során. Hasznos teherkapacitása 200 km-es alacsony Föld körüli pályára 350 kg, 700 km-es napszinkron pályára 230 kg. A Galactic Energy célja a hordozóval, hogy gyorsan bevethető legyen, olcsó felbocsátási lehetőséget kínáljanak a kisműholdakat gyártó cégeket magába foglaló piaci szegmens számára, ahol egyre nagyobb a verseny.

A Ceres-1 első tengeri indítása

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye