Először indult tengeri platformról a Ceres-1 rakéta

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A kínai Galactic Energy nevű magánvállalat egy hónap alatt a harmadik felbocsátását hajtotta végre.

Több szempontból is elsőséget jelentett a feltörekvő kínai Galactic Energy idei negyedik rakétaindítása: nem csak saját rakétájuk, a Ceres-1 startolt először tengeri indítóplatformról, hanem a kínai kereskedelmi űripar történetében is az első ilyen típusú felbocsátás volt (a Hosszú Menetelés-11 rakéta esetében is lehetőség van tengerről való indításra, de az eddigi küldetések mind állami megbízások alapján valósultak meg).

A ma délelőtt 11:34-kor elstartoló Ceres-1S Y1 jelű hordozórakéta feladata négy darab Tiencsi, vagy más néven Apocalypse műhold (Tiencsi-21-24 / Apocalypse-21-24) feljuttatása volt kb. 800 km-es napszinkron pályára. A Tiencsi-konstelláció hálózatba kötött elektronikai eszközök közötti adatátvitelt biztosít olyan területek felett, ahol nincs kiépítve földi infrastrukrúra.
Az indítás során minden megfelelően zajlott, a jármű a kijelölt pályára állította a szatelliteket.

A 19 méter hosszú, 1,9 méter átmérőjű, 30 tonnás Ceres-1 négy fokozatból álló kis terherbírású rakéta, melyek közül az első három fokozat szilárd hajtóanyagú, míg a végleges pálya elérésre használt végfokozat cseppfolyós hidrazint éget működés során. Hasznos teherkapacitása 200 km-es alacsony Föld körüli pályára 350 kg, 700 km-es napszinkron pályára 230 kg. A Galactic Energy célja a hordozóval, hogy gyorsan bevethető legyen, olcsó felbocsátási lehetőséget kínáljanak a kisműholdakat gyártó cégeket magába foglaló piaci szegmens számára, ahol egyre nagyobb a verseny.

A Ceres-1 első tengeri indítása

Dark mode powered by Night Eye