Először „kelt életre” a kínai holdrakéta

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Sikeres földi hajtóműteszten van túl a kínai Hosszú Menetelés-10 (CZ-10) nehézrakéta első fokozata, amivel a jövőben kínai űrhajósok indulhatnak a Hold felé.

Az első fokozat tesztpéldányát három YF-100K hajtóművel szerelték fel, melyeket a teszt során egyszerre indtottak be a pekingi China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) telephelyén. A későbbi teszteken már várhatóan 7 darab rakétamotort fognak tesztelni a szakemberek, hiszen a tervekben is ennyi hajtómű szerepel.

A három darab YF-100K motor tesztelés közben.

Az YF-100K jelölésű kerozin-oxigén motorok több percen keresztül, együttesen 382 tonna tolóerőt állítottak elő (~3 806 kN), majd a problémamentes működés után a leállás folyamata is rendben lezajlott – állt a CALT közleményében. Azt is elárulták, hogy a CZ-10 fejlesztése  „gyorsítósávba” lépett, és most következnek a nagyszabású, rendszerszintű tesztek, majd az első próbarepülés (bár ennek várható időpontjáról nem árultak el semmit).

A Hosszú Menetelés-10 hordozórakéta segédrakétákkal ellátott háromfokozatú nehézrakéta, amelyet arra terveztek, hogy Kína saját fejlesztésű, mélyűri repülésekre szabott űrhajóját eljuttassa a Hold köré. Emellett fejlesztés alatt áll még egy holdkomp is, amivel legkorábban 2030-ban szállhatnak le a Hold felszínére az ázsiai szuperhatalom űrhajósai. A holdkompot a szintén fejlesztés alatt álló Hosszú Menetelés-9 szuperrakétával tervezik felbocsátani a Hold-küldetésekhez.

Összehasonlító ábrán a CZ-10, CZ-9 és további ismertebb hordozórakéták. Forrás: FallenRose/Wikimedia

A hordozóeszköz megközelítőleg 92 méter magas, felszálló tömege körülbelül 2 200 tonna, felszálló tolóereje pedig körülbelül 26 700 kN. A hivatalos becslések szerint legalább 27 tonnányi hasznos rakományt tud szállítani a Hold felé küldeni egy transzferpályán (TLO).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye