Először találtak vizet a Hold felénk néző oldalán

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

A NASA tegnapi bejelentése szerint először bukkantak vízmolekulák jelenlétére a Hold nap innenső (számunkra is látható) oldalán. Az új felfedezés megcáfolja a korábbi tévhitet, miszerint víz a Holdon csak árnyékos és hideg helyeken, például kráterek mélyén fordulhat elő.

A felfedezésre a NASA és a Német Űrügynökség (German Aerospace Agency – DLR) által közösen üzemeltetett, a világ legnagyobb repülő teleszkópja, a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) megfigyelései alapján jutottak. A SOFIA teleszkóp egy átalakított Boeing 747SP repülőgépen található, mely repülés közben végez méréseket, így az időjárási körülmények nem befolyásolják a megfigyeléseket.

A SOFIA teleszkóp

A vízmolekulákat a Hold déli tájékán lévő Clavius-kráterben észlelték.
A tudósok szerint a víz egy ceruza hegyénél kisebb, üvegszerű képződményekben fordulhat elő. A kimutatott vízmennyiség egy köbméternyi talajban kb. 354 ml, ez 100-szor kisebb, mint a Szahara sivatagban előforduló víz mennyisége.

A felfedezés új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez az értékes erőforrás hogyan keletkezik, és hogyan képes fennmaradni a Hold zord felszínén. A víz keletkezésére jelenleg két magyarázat lehet: az egyik szerint vizet tartalmazó mikrometeoritok becsapódása okozhatja az anyag jelenlélétét, míg a másik elgondolás szerint a Napból a Hold felszínére érkező hidrogén a talaj oxigéntartalmú ásványi anyagokkal érintkezve hidroxil keletkezik, melyet a mikrometeoritok becsapódása által származó sugárzás átalakít vízzé.

A SOFIA teleszkóppal tovább folytatják a kutatást, hogy a Hold többi, nap felé néző részén is bizonyítani tudják a víz jelenlétét, illetve rájöjjenek miképpen alakul ki, és hogyan lehetne későbbi Hold-küldetéseken hasznosítani az értékes anyagot.
Bővebben a NASA közleményében tudtok olvasni a felfedezésről.

Dark mode powered by Night Eye