Először találtak vizet a Hold felénk néző oldalán

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A NASA tegnapi bejelentése szerint először bukkantak vízmolekulák jelenlétére a Hold nap innenső (számunkra is látható) oldalán. Az új felfedezés megcáfolja a korábbi tévhitet, miszerint víz a Holdon csak árnyékos és hideg helyeken, például kráterek mélyén fordulhat elő.

A felfedezésre a NASA és a Német Űrügynökség (German Aerospace Agency – DLR) által közösen üzemeltetett, a világ legnagyobb repülő teleszkópja, a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) megfigyelései alapján jutottak. A SOFIA teleszkóp egy átalakított Boeing 747SP repülőgépen található, mely repülés közben végez méréseket, így az időjárási körülmények nem befolyásolják a megfigyeléseket.

A SOFIA teleszkóp

A vízmolekulákat a Hold déli tájékán lévő Clavius-kráterben észlelték.
A tudósok szerint a víz egy ceruza hegyénél kisebb, üvegszerű képződményekben fordulhat elő. A kimutatott vízmennyiség egy köbméternyi talajban kb. 354 ml, ez 100-szor kisebb, mint a Szahara sivatagban előforduló víz mennyisége.

A felfedezés új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez az értékes erőforrás hogyan keletkezik, és hogyan képes fennmaradni a Hold zord felszínén. A víz keletkezésére jelenleg két magyarázat lehet: az egyik szerint vizet tartalmazó mikrometeoritok becsapódása okozhatja az anyag jelenlélétét, míg a másik elgondolás szerint a Napból a Hold felszínére érkező hidrogén a talaj oxigéntartalmú ásványi anyagokkal érintkezve hidroxil keletkezik, melyet a mikrometeoritok becsapódása által származó sugárzás átalakít vízzé.

A SOFIA teleszkóppal tovább folytatják a kutatást, hogy a Hold többi, nap felé néző részén is bizonyítani tudják a víz jelenlétét, illetve rájöjjenek miképpen alakul ki, és hogyan lehetne későbbi Hold-küldetéseken hasznosítani az értékes anyagot.
Bővebben a NASA közleményében tudtok olvasni a felfedezésről.

Dark mode powered by Night Eye