Először találtak vizet a Hold felénk néző oldalán

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A NASA tegnapi bejelentése szerint először bukkantak vízmolekulák jelenlétére a Hold nap innenső (számunkra is látható) oldalán. Az új felfedezés megcáfolja a korábbi tévhitet, miszerint víz a Holdon csak árnyékos és hideg helyeken, például kráterek mélyén fordulhat elő.

A felfedezésre a NASA és a Német Űrügynökség (German Aerospace Agency – DLR) által közösen üzemeltetett, a világ legnagyobb repülő teleszkópja, a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) megfigyelései alapján jutottak. A SOFIA teleszkóp egy átalakított Boeing 747SP repülőgépen található, mely repülés közben végez méréseket, így az időjárási körülmények nem befolyásolják a megfigyeléseket.

A SOFIA teleszkóp

A vízmolekulákat a Hold déli tájékán lévő Clavius-kráterben észlelték.
A tudósok szerint a víz egy ceruza hegyénél kisebb, üvegszerű képződményekben fordulhat elő. A kimutatott vízmennyiség egy köbméternyi talajban kb. 354 ml, ez 100-szor kisebb, mint a Szahara sivatagban előforduló víz mennyisége.

A felfedezés új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez az értékes erőforrás hogyan keletkezik, és hogyan képes fennmaradni a Hold zord felszínén. A víz keletkezésére jelenleg két magyarázat lehet: az egyik szerint vizet tartalmazó mikrometeoritok becsapódása okozhatja az anyag jelenlélétét, míg a másik elgondolás szerint a Napból a Hold felszínére érkező hidrogén a talaj oxigéntartalmú ásványi anyagokkal érintkezve hidroxil keletkezik, melyet a mikrometeoritok becsapódása által származó sugárzás átalakít vízzé.

A SOFIA teleszkóppal tovább folytatják a kutatást, hogy a Hold többi, nap felé néző részén is bizonyítani tudják a víz jelenlétét, illetve rájöjjenek miképpen alakul ki, és hogyan lehetne későbbi Hold-küldetéseken hasznosítani az értékes anyagot.
Bővebben a NASA közleményében tudtok olvasni a felfedezésről.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye