Először térképezték fel globálisan a sivatagok felszínén elterülő ásványokat és érceket

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A Jet Propulsion Laboratory (JPL) EMIT műszere a Nemzetközi Űrállomásról vizsgálta a sivatagos tájak felszíni ásvány- és érctartalmát.

A 2022-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére telepített EMIT – vagyis az Earth Surface Mineral Dust Source Investigation egy képalkotó spektrométer, melyet a dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtási Laboratórium, ennek a társalapítója volt Kármán Tódor) mérnökei fejlesztettek ki. A küldetés a klímakutatók körében kiemelt fontosságú, ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy részletesebb információkra tehessenek szert a tudósok a Föld légköri porforrásainak ásvány- és ércösszetételéről.

Az EMIT által készített metán-térkép.Az EMIT által készített térkép a Föld porforrásinak ásványi- és ércösszetételéről. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Az EMIT által begyűjtött adatokkal a szakemberek hatékonyabban tudják majd modellezni az atmoszférába kerülő finom, apró részecskék szerepét az éghajlatváltozásban és más területeken.

A globális térképen tíz kulcsfontosságú ásványi anyag és érc előfordulását vizsgálták – a műszer a földfelszínre beérkező fény visszaverődése/elnyelődése alapján tudja meghatározni a talajban előforduló anyagokat. Amikor ezeket a finom részecskéket a szél a levegőbe emeli, összetételüktől függően lehűtik vagy felmelegítik a légkört, ezzel együtt pedig a Föld felszínét is. Ezen anyagok dinamikájának megértése világszerte segíthet majd a kutatóknak megjósolni a jövőbeli éghajlati hatásokat.

A Föld felszínét mintegy ~420 kilométeres magasságból vizsgálva az EMIT olyan kiterjedt területeket képes egyidejűleg pásztázni, amelyeket egy földi geológus-csoport vagy akár repülőgépek által szállított műszerek sem tudnának felmérni. A tudósok szerint az EMIT egyik fő erőssége, hogy a műszer szinte állandó magasságból, azonos minőségű adatokat tud gyűjteni, így egyszerűbbé téve egy globális kutatás lebonyolítását.

A JPL műszere azonban nem csak ezt mérte: a kőolaj- és földgáz kitermelése és feldolgozása során keletkező metán és szén-dioxid felhők észlelésében is jelesre vizsgázott. Fontos megemlíteni, hogy ez a két gáz a klímaváltozás krampuszai, hiszen üvegházhatásukból kifolyólag hozzájárulnak a légkör felmelegedéséhez. „Az EMIT-tel most már átfogó képet kaphatunk a dolgokról, és biztos hogy ez sokaknak felnyitja majd a szemét” – fogalmazott Roger Clark, az EMIT tudományos csapatának egyik tagja.

Ezen a felvételen 12 metánfelhőt azonosított az EMIT. Helyszín: Dél-Üzbegisztán. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye