Először vettünk részt az Infotér Konferencián, ahol a magyar űrhajósjelöltekkel is találkozhattunk

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A konferencia 0. napján Space & Defense témakörben tartottak előadásokat, panelbeszélgetéseket, és a HUNOR-program űrhajósjelöltjeivel is egy órás interjú készült.

14. alkalommal került megrendezésre az idei Infotér Konferencia Balatonfüreden, melynek egyik fő kitűzött célja, hogy bemutassa a technikai vívmányokat és lehetőségeket, valamint segítsen jó együttműködéseket létrehozni a közigazgatás, az infokommunikációs iparág és a civil társadalom között. A rendezvény 0. napján az űripar, hazánk részvétele a nemzetközi projektekben is a fő témák közé tartozott, ezért Nagy Szabival ketten mi is részt vettünk a Spacejunkie képviseletében, ráadásul nem csak nézőként!

A konferencia helyszíne az Anna Grand Hotel Wine & Vital volt, és több épületben zajlottak a délelőtti fő előadások, illetve a délutáni panelbeszélgetések, majd a nap „fő attrakciójaként” a HUNOR-program űrhajósjelöltjeivel tartott beszélgetés is. Számunkra a délelőtti programok közül Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, valamint Magyari Gábor, a HUNOR Magyar Kutatóűrhajós Program Repülésüzemi és Képzési Vezetője, az Európai Űrügynökség (ESA) magyar delegációjának tagjának előadásai voltak témába vágóak, ezért őket természetesen meg is hallgattuk. Mindketten érdekes prezentációval készültek, kihangsúlyozva azt, hogy ha Magyarország most nem használja ki a kezdeti lehetőségeket, és nem hajtja végre a megfelelő fejlesztéseket, beruházásokat, nem indít programokat, akkor nem fog tudni lépést tartani az egyre inkább felpörgő kereskedelmi űriparral és „aki lemarad, az kimarad”. Márpedig ezt az évtizedet már egy új űrkutatási éra hajnalának tekintik, és egyértelműen az űriparé lehet és lesz is a jövő, mely egyéb technológiai és társadalmi fejlődést is elősegít. 

Dr. Ferencz Orsolya. Fotók: Spacejunkie

 

Magyari Gábor. Fotó: Spacejunkie

Az ebédet követően a délutáni program panelbeszélgetéseket foglalt magába két helyszínen, és ekkor kicsit mi is szerepet válthattunk! Az Orion Űrnemzedék Alapítvány két témában is szervezett beszélgetést, és ezeknél minket kértek fel moderátornak, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk! Az első beszélgetés témája a vertikális farmok és az űr kapcsolatának bemutatása, a kontrollált körülmények közötti növénytermesztés kihívásainak és lehetőségeinek bemutatása volt. Beszélgetőtársam, Dr. Ádám János, a Csillagváros Kft. ügyvezető igazgatója arra adott választ, hogy milyen eljárásokkal érik el, hogy a növények az űrben is életben maradjanak, milyen földi technológiák alkalmazhatóak az űrben is és mik a legnagyobb kihívások, amiket az űrben való növénytermesztéshez meg kell oldani.
Ezután Szabi vette át a színpadot, aki Hafner Zoltánnal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mesterszakos hallgatójával, és a BME Suborbitals rakétaépítő csapatának vezetőjével beszélgethetett „Egyetemi rakétafejlesztés Európában” témakörben.

Dr. Ádám Jánossal beszélgetek. Fotó: Orion Űrnemzedék Alapítvány

 

Hafner Zoltánnal beszélget Szabi. Fotó: Spacejunkie

 

A kiállított vertikális farm növényei

Néhány órával később pedig eljött a részünkről leginkább várt esemény: megérkezett a HUNOR-program négy űrhajósjelöltje! Egy órás beszélgetésük alatt nagyon sok érdekes véleményt, történetet hallhattunk tőlük, elmondták, hogy miért is jelentkeztek, mik voltak számukra az eddigi legjobb és legnehezebb pillanatok, a publikus részletekről meséltek az elmúlt félévben történt kiképzések kapcsán, és persze röviden arra is válaszoltak, hogy kinek mit jelent a program, és hogy eddig eljutottak már. Az biztos, hogy már most is mindegyikük rászolgált arra, hogy hazánkat képviselje majd a Nemzetközi Űrállomáson végrehajtott 30 napos küldetés során, és az is biztos, hogy nagyon szoros kötelék alakult már ki közöttük, így az, aki végül repülhet majd, három másik társától minden segítséget és támogatást meg fog kapni. A beszélgetés után még lehetőségünk volt pár szót váltani és kezet fogni velük, gratulálni nekik az eddigi eredményeikhez, és persze sok sikert kívánni a továbbiakhoz. 

Balról jobbra: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Dr. Schlégl Ádám

 

Fenyőfalvi Anett, az Orion Űrnemzedék Alapítvány elnöke és a négy űrhajósjelölt.          Fotó: Orion Űrnemzedék Alapítvány

Szabi nevében is írhatom talán, hogy remek napot hagytunk magunk mögött, sok eseménnyel, érdekességgel és élménnyel. Mindenképp megérte elmenni a konferenciára, és reméljük, jövőre is részt tudunk venni rajta, mert jó témákból, előadásokból, beszélgetésekből biztosan nem lesz hiány akkor sem!

Az elhangzott előadásokról, személyes élményekről, jövő hét csütörtökön fogunk a Spacejunkie Express nevű adásunkban beszélni, így jóval személyesebben tudjuk átadni a gondolatainkat!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye