Első alkalommal hajtott végre sikeres tesztrepülést a Virgin Galactic Új-Mexikóból

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Sikeres volt a Virgin Galactic tegnapi szuborbitális tesztrepülése a SpaceShipTwo nevű járművel, amire két év után került sor, viszont első alkalommal Új-Mexikóból, a Spaceport Americaról. Ez az út egy négy repülésből álló tesztsorozat első tesztje volt, és a következő hónapokban tervezi a cég végrehajtani az összes repülést.

A VSS Unity névre keresztelt szuborbitális járművel a WhiteKnightTwo „VMS Eve” nevű hordozó repülőgép emelkedett a magasba helyi idő szerint 10:34-kor, majd 11:26-kor megtörtént a sikeres leválás, és ezután a VSS Unity hibrid meghajtású rakétáját beindítva 60 másodperces emelkedő és gyorsító manővert hajtott végre. A repülés során 89,2 km-es magasságot értek el a járművel a tesztpilóták, Frederick „CJ” Sturckow és Dave Mackay, 11:43-kor pedig sikeresen landoltak a kiindulási repülőtér futópályáján. Michael Colglazier ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott, hogy az első adatok alapján majdnem teljesen tökéletes volt a repülés, de hamar szeretnék befejezni a teljes kiértékelést, hogy minél előbb sor kerülhessen a második repülésre.

Decemberben volt a SpaceShipTwo előző kísérlete, azonban a hibrid rakétamotor sikertelen beindítása miatt félbe kellett szakítani az tesztet, de a pilóták gond nélkül visszatértek a földre. A Virgin Galactic célja, hogy már a negyedik repülésen néhány embert és némi rakományt is szállítson a jármű, de a jövőbeli űrugrások pontos dátumai ismeretlenek még.

A VSS Unity leválik a WhiteKnightTwo hordozó repülőgépről

Fotó: Virgin Galactic

Dark mode powered by Night Eye