Első alkalommal hajtott végre sikeres tesztrepülést a Virgin Galactic Új-Mexikóból

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Sikeres volt a Virgin Galactic tegnapi szuborbitális tesztrepülése a SpaceShipTwo nevű járművel, amire két év után került sor, viszont első alkalommal Új-Mexikóból, a Spaceport Americaról. Ez az út egy négy repülésből álló tesztsorozat első tesztje volt, és a következő hónapokban tervezi a cég végrehajtani az összes repülést.

A VSS Unity névre keresztelt szuborbitális járművel a WhiteKnightTwo „VMS Eve” nevű hordozó repülőgép emelkedett a magasba helyi idő szerint 10:34-kor, majd 11:26-kor megtörtént a sikeres leválás, és ezután a VSS Unity hibrid meghajtású rakétáját beindítva 60 másodperces emelkedő és gyorsító manővert hajtott végre. A repülés során 89,2 km-es magasságot értek el a járművel a tesztpilóták, Frederick „CJ” Sturckow és Dave Mackay, 11:43-kor pedig sikeresen landoltak a kiindulási repülőtér futópályáján. Michael Colglazier ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott, hogy az első adatok alapján majdnem teljesen tökéletes volt a repülés, de hamar szeretnék befejezni a teljes kiértékelést, hogy minél előbb sor kerülhessen a második repülésre.

Decemberben volt a SpaceShipTwo előző kísérlete, azonban a hibrid rakétamotor sikertelen beindítása miatt félbe kellett szakítani az tesztet, de a pilóták gond nélkül visszatértek a földre. A Virgin Galactic célja, hogy már a negyedik repülésen néhány embert és némi rakományt is szállítson a jármű, de a jövőbeli űrugrások pontos dátumai ismeretlenek még.

A VSS Unity leválik a WhiteKnightTwo hordozó repülőgépről

Fotó: Virgin Galactic

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye