Első felvételek az iROSA napelemekről

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

A tegnap megjelent cikkünkben épp a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station, vagy ISS) folyamatban lévő napelemtáblák bővítéséről számoltunk be, amelyet amatőr asztrofotósoknak is sikerült lencse, vagy inkább tükörvégre kapniuk.

Látványtervek az iROSA napelemtáblákról (a képen jobboldalt látható kettőt szerelték eddig fel)

Egy nap sem telt el a cikk óta, és máris két új felvételt találtunk nektek, két neves fotóstól is. Mindkettő az ISS-t mutatja a Nap előtt H-alfa szűrőn keresztül. Ennek a szűrőnek az a hatalmas előnye, hogy a Nap aktív felszínét is látni lehet az ezen keresztül készült felvételeken.

A különlegesség mégsem a kompozícióban rejlik, bár érdemes elismerni, esztétikai szempontból is gyönyörűek! 

Ami viszont igazán egyedivé teszi a felvételeket az főleg annak köszönhető, hogy a Nemzetközi Űrállomást úgy láthatjuk, ahogy eddig még soha.

Tegnap kaptam egy üzenetet Andrew McCarthy-tól késő este, amiben az ISS-ről készült legfrissebb felvételét mutatta meg. A fotó még nem készült el teljesen, de a lényeg már akkor is látszott. A tegnapi cikkben is említett iROSA napelemtáblák gyönyörűen kivehetőek a felvételén. Így ebben a konfigurációban még valóban nem lehetett látni az űrállomást! 

Andrew McCarthy felvételei

A másik felvételt pedig ma reggel találtam, az egyik leghíresebb Nemzetközi Űrállomás fotós, Thierry Legault készítette. A felvételén egy korábbi és a mostani felvételét hasonlítja össze. A bal oldali felvétel a legutóbbi részleges napfogyatkozás alatt készült, a jobb oldali pedig friss felvétel július 26-ról. Látható, hogy a jobb oldali napelemtábla pár középső része sötétebb. Ide került felhelyezésre az új iROSA napelemtábla pár. Idén még 2 pár érkezik az ISS-re, és a most felszerelt pároshoz hasonló módon kerülnek elhelyezésre. 

Thierry Legault felvételei

Érdemes lesz figyelni júliustól az áthaladás előrejelzéseket, ugyanis a Nemzetközi Űrállomás ismét visszatér az éjszakai égboltra. A fotós szezon is beindul, így remélhetőleg sok-sok szép közeli, részletes ISS fotót tudunk majd megosztani veletek.

További amatőr Nemzetközi Űrállomás fotókért látogass el a Space Station Guys weboldalra! Az alábbi videóban pedig minimális útmutatást találtok azzal kapcsolatban, hol és mikor érdemes keresni a Nemzetközi Űrállomást, továbbá hogyan érdemes fotózni azt.

Dark mode powered by Night Eye