Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

Kapcsolódó

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Hivatalos sajtótájékoztatón is bemutatták Magyarország következő kutatóűrhajósát

Kapu Tibort és a tartalék kutatóűrhajóst, Cserényi Gyulát a...

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a magyar és a nemzetközi űrkutatás fejlődéséhez való több évtizedes jelentős hozzájárulása elismeréseképp tüntette ki a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF).

A MANT sajtóközleménye

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) a világ legnagyobb nemzetközi űrkutatási szervezete. Az űrkutató hírességek csarnokát (IAF Hall of Fame) azért hozták létre, hogy elismerjék azoknak a tevékenységét, akik jelentős mértékben hozzájárultak az űrtudomány, az űrtechnológia fejlődéséhez. A tavalyi díjazottak között megtalálhatjuk Elon Musk nevét, de a korábbi években például Charles Bolden, a NASA egykori vezetője vagy az Apollo-11 Holdon járt űrhajósai is bekerültek a hírességek csarnokába. 

„Életem legnagyobb kitüntetésének tekintem, hogy az IAF méltónak tartott erre az elismerésre” – mondta Almár Iván. A most hétvégén a 92. születésnapját ünneplő professzor a magyar űrkutatás egyik megteremtője. Hosszú évtizedeken keresztül igen aktív szerepet játszott különböző hazai és nemzetközi űrszervezetekben. A csillagász szakmai pályafutása alatt volt többek között a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium alapító vezetője és a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke. Az IAF tevékenységéből is aktívan kivette a részét. Korábban dolgozott a nemzetközi szervezet alelnökeként, az 1983- as budapesti IAF kongresszuson pedig a helyi szervezőbizottság elnöke volt.

Almár Iván a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) tiszteletbeli tagja és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke. Pályafutása során mintegy 150 tudományos közleményt publikált, 10 magyar nyelvű könyvet írt vagy szerkesztett az űrkutatás és a földön kívüli intelligencia keresése (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI) témakörében. Kiemelkedő tudományos ismeretterjesztő tevékenysége révén neve a magyar tévénézők és újságolvasók generációi számára is jól ismert.

Almár Iván életútjáról a MANT által 2014-ben megjelentetett Tudomány születik című könyvben lehet olvasni. A 90. születésnapja alkalmából 2022 áprilisában tartott, a magyar űrtevékenység évtizedeit felidéző tudományos konferenciáról videófelvétel készült, amely itt megtekinthető.

Almár Iván 90. születésnapjának alkalmából vehette át a Nagy Ernő-emlékplakettet 2022. április 21-én, ami a MANT legmagasabb kitüntetése. Kép forrása: MANT

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye