Elstartolt a ChinaSat-6D

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Magyar idő szerint 14 óra 5 perckor elindult az idei 10. kínai rakéta is. A küldetés során egy Hosszú Menetelés-3B űrrakéta állította geostacionárius átmeneti pályára a ChinaSat-6D (Zhongxing-6D, magyarosan Csunghszing-6D) telekommunikációs és műsorszóró műholdat. A felbocsátást a Szecsuán-tartománybeli Hszicsang Űrközpontból bonyolították le, a legfrissebb jelentések szerint a rakéta utolsó fokozata a kijelölt keringési pályára állította az űreszközt.

A ChinaSat/Csunghszing-széria műholdjait az állami tulajdonban lévő China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) üzemelteti, a rendszer fő profilja pedig telekommunikációs és műsorszórási szolgáltatások nyújtása az ázsiai piac számára. A műholdcsaládon belül több típust is meg tudunk különböztetni, jelen esetben a flotta 6-os szériájának „D” darabja jutott Föld körüli pályára, amit kereskedelmi-polgári működésre terveztek (ezt ugyebár azért fontos kihangsúlyozni, mert Kínában gyakorta fordulnak elő olyan esetek, hogy egy előre civil műholdként bejelentett űreszköztől derül ki, hogy valójában katonai célt szolgál). A kínai média jelentései szerint a most felbocsátott űreszköz a ChinaSat-6A-t fogja felváltani, ugyanis azt a tervezett 15 éves működési ideje helyett 11 évnyi szolgálat utáni nyugdíjazni kellett egy technikai meghibásodás miatt.

A ChinaSat-6D startja. Kép forrása: Twitter/@Cosmic_Penguin

A ChinaSat-6D 25 darab C-sávú transzponderrel van felszerelve, mellyel megbízható és nagy sávszélességű kétirányú műsorszórást és adattovábbítást fog biztosítani a televízós- és rádiós központok, valamint a felhasználók milliói között. A keleti hosszúság 130. foka felett fog állomásozni geostacionárius pályán, mellyel Kína és a Csendes-óceán nyugati térségét fogja kiszolgálni. A műhold körülbelül 5 tonnás tömeggel rendelkezhet, energiaellátásért pedig két kihajható napelemszárny fog felelni. A kijelölt geostacionárius pozícióját 10 nappal a start után fogja elérni egy hajtóműves pályaemelő manőver révén.

A ChinaSat-6D végszerelése. Kép forrása: Twitter/@Kosmo_Michal

Források: Gunther’s Space Page/ZX 6C, 6D (ChinaSat 6C, 6D)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye