Elstartolt a ChinaSat-6D

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Magyar idő szerint 14 óra 5 perckor elindult az idei 10. kínai rakéta is. A küldetés során egy Hosszú Menetelés-3B űrrakéta állította geostacionárius átmeneti pályára a ChinaSat-6D (Zhongxing-6D, magyarosan Csunghszing-6D) telekommunikációs és műsorszóró műholdat. A felbocsátást a Szecsuán-tartománybeli Hszicsang Űrközpontból bonyolították le, a legfrissebb jelentések szerint a rakéta utolsó fokozata a kijelölt keringési pályára állította az űreszközt.

A ChinaSat/Csunghszing-széria műholdjait az állami tulajdonban lévő China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) üzemelteti, a rendszer fő profilja pedig telekommunikációs és műsorszórási szolgáltatások nyújtása az ázsiai piac számára. A műholdcsaládon belül több típust is meg tudunk különböztetni, jelen esetben a flotta 6-os szériájának „D” darabja jutott Föld körüli pályára, amit kereskedelmi-polgári működésre terveztek (ezt ugyebár azért fontos kihangsúlyozni, mert Kínában gyakorta fordulnak elő olyan esetek, hogy egy előre civil műholdként bejelentett űreszköztől derül ki, hogy valójában katonai célt szolgál). A kínai média jelentései szerint a most felbocsátott űreszköz a ChinaSat-6A-t fogja felváltani, ugyanis azt a tervezett 15 éves működési ideje helyett 11 évnyi szolgálat utáni nyugdíjazni kellett egy technikai meghibásodás miatt.

A ChinaSat-6D startja. Kép forrása: Twitter/@Cosmic_Penguin

A ChinaSat-6D 25 darab C-sávú transzponderrel van felszerelve, mellyel megbízható és nagy sávszélességű kétirányú műsorszórást és adattovábbítást fog biztosítani a televízós- és rádiós központok, valamint a felhasználók milliói között. A keleti hosszúság 130. foka felett fog állomásozni geostacionárius pályán, mellyel Kína és a Csendes-óceán nyugati térségét fogja kiszolgálni. A műhold körülbelül 5 tonnás tömeggel rendelkezhet, energiaellátásért pedig két kihajható napelemszárny fog felelni. A kijelölt geostacionárius pozícióját 10 nappal a start után fogja elérni egy hajtóműves pályaemelő manőver révén.

A ChinaSat-6D végszerelése. Kép forrása: Twitter/@Kosmo_Michal

Források: Gunther’s Space Page/ZX 6C, 6D (ChinaSat 6C, 6D)

Dark mode powered by Night Eye