Elstartolt a CRS-23, úton a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Magyar idő szerint ma 09:14-kor sikeresen elindult a SpaceX 23. utánpótlás-szállító küldetése a Nemzetközi Űrállomásra, a CRS-23. A startra a floridai Kennedy Űrközpontban lévő LC-39A indítóállásról került sor, a B1061 jelű első fokozattal (4. küldetés) és a C-208-as Dragon űrhajóval (2. küldetés). A misszió eredetileg tegnap délelőtt indult volna, akkor azonban a kedvezőtlen időjárás miatt megszakították a visszaszámlálást. A sikeres felbocsátás után a Dragon kapszula rendben levált a második fokozatról, és várhatóan holnap 17:00 körül dokkol be a Nemzetközi Űrállomásra. Az indítás után az első fokozat ezúttal is sikeres visszatérést hajtott végre, ráadásul első alkalommal a SpaceX új drónhajójára, az „A Shortfall Of Gravitas”-ra. Összességében ez volt a SpaceX 90. sikeres első fokozat visszatérése, ebből 67 alkalommal a tengeri platformokra szállt le Falcon rakéta.

A SpaceX legutóbb június 30-án indított Falcon-9 rakétát (Transporter-2), és a Starlink-küldetések is szüneteltek, ami a globális chiphiánynak is köszönhető volt – részletesen itt írtunk erről.

A következő SpaceX start a szeptember 15-én induló privát emberes Inspiration4 küldetés lesz, várhatóan a Starlink missziók 3 héten belül indulnak újra a nyugati parton lévő Vandenbeng Űrhaderőbázisról.

A CRS-23 startja

Fotó: Greg Scott

A Cargo Dragon a második fokozatról való leválás után

Dark mode powered by Night Eye