Elstartolt a CRS-23, úton a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Magyar idő szerint ma 09:14-kor sikeresen elindult a SpaceX 23. utánpótlás-szállító küldetése a Nemzetközi Űrállomásra, a CRS-23. A startra a floridai Kennedy Űrközpontban lévő LC-39A indítóállásról került sor, a B1061 jelű első fokozattal (4. küldetés) és a C-208-as Dragon űrhajóval (2. küldetés). A misszió eredetileg tegnap délelőtt indult volna, akkor azonban a kedvezőtlen időjárás miatt megszakították a visszaszámlálást. A sikeres felbocsátás után a Dragon kapszula rendben levált a második fokozatról, és várhatóan holnap 17:00 körül dokkol be a Nemzetközi Űrállomásra. Az indítás után az első fokozat ezúttal is sikeres visszatérést hajtott végre, ráadásul első alkalommal a SpaceX új drónhajójára, az „A Shortfall Of Gravitas”-ra. Összességében ez volt a SpaceX 90. sikeres első fokozat visszatérése, ebből 67 alkalommal a tengeri platformokra szállt le Falcon rakéta.

A SpaceX legutóbb június 30-án indított Falcon-9 rakétát (Transporter-2), és a Starlink-küldetések is szüneteltek, ami a globális chiphiánynak is köszönhető volt – részletesen itt írtunk erről.

A következő SpaceX start a szeptember 15-én induló privát emberes Inspiration4 küldetés lesz, várhatóan a Starlink missziók 3 héten belül indulnak újra a nyugati parton lévő Vandenbeng Űrhaderőbázisról.

A CRS-23 startja

Fotó: Greg Scott

A Cargo Dragon a második fokozatról való leválás után

Dark mode powered by Night Eye