Elstartolt a CRS-23, úton a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Magyar idő szerint ma 09:14-kor sikeresen elindult a SpaceX 23. utánpótlás-szállító küldetése a Nemzetközi Űrállomásra, a CRS-23. A startra a floridai Kennedy Űrközpontban lévő LC-39A indítóállásról került sor, a B1061 jelű első fokozattal (4. küldetés) és a C-208-as Dragon űrhajóval (2. küldetés). A misszió eredetileg tegnap délelőtt indult volna, akkor azonban a kedvezőtlen időjárás miatt megszakították a visszaszámlálást. A sikeres felbocsátás után a Dragon kapszula rendben levált a második fokozatról, és várhatóan holnap 17:00 körül dokkol be a Nemzetközi Űrállomásra. Az indítás után az első fokozat ezúttal is sikeres visszatérést hajtott végre, ráadásul első alkalommal a SpaceX új drónhajójára, az „A Shortfall Of Gravitas”-ra. Összességében ez volt a SpaceX 90. sikeres első fokozat visszatérése, ebből 67 alkalommal a tengeri platformokra szállt le Falcon rakéta.

A SpaceX legutóbb június 30-án indított Falcon-9 rakétát (Transporter-2), és a Starlink-küldetések is szüneteltek, ami a globális chiphiánynak is köszönhető volt – részletesen itt írtunk erről.

A következő SpaceX start a szeptember 15-én induló privát emberes Inspiration4 küldetés lesz, várhatóan a Starlink missziók 3 héten belül indulnak újra a nyugati parton lévő Vandenbeng Űrhaderőbázisról.

A CRS-23 startja

Fotó: Greg Scott

A Cargo Dragon a második fokozatról való leválás után

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye